Bulgaristan’da santral işletecek, Konya ve Niğde’yi güneş enerjisi üssü yapacak
.
Bulgaristan’da santral işletecek, Konya ve Niğde’yi güneş enerjisi üssü yapacak.
Arcan Uran henüz 30’lu yaşlarının başında. Uran Holding’in turizm yatırımlarından sorumlu. Kendisiyle İstanbul’daki otelleri Altunizade’deki Ramada Otel’de buluştuk. Uran Holding inşaat ve turizm yatırımlarıyla bilinen bir şirket. Kurucusu İsmet Uran, eski öğrenci liderlerinden. İsmet Uran’ın hayatını kaybetmesinden sonra Uran Holding’i ayakta tutan ve büyüten kişi ise eşi Nermin Uran. Uran Holding halen İsmet Uran’ın eşi Nermin Uran ve oğulları Aysan ve Arcan Uran tarafından yönetiliyor. İnşaat, taahhüt, turizm ve enerji alanlarında büyüyen şirketin yeni yatırımlarını ailenin en genç üyesiyle konuştuk. Arcan Uran, yakında Bulgaristan’da 10 milyon euroluk yatırımla güneş enerjisi santrali işleteceklerini söylerken, Konya ve Niğde’deki güneş enerjisi yatırımların hızlanmasını dilediklerini anlattı.
- Önce turizm yatırımlarından başlayalım. Burası İstanbul’daki ilk oteliniz. Bir de Antalya’da Grand Prestige Oteli’niz var. Yeni otel yatırımlarınız da olacak mı?
Anadolu Yakası’nda otel ihtiyacı var. Bunu duymayan bilmeyen de yok. Biz burayı, bu binayı şirket genel merkezi olarak kullanıyorduk. Yoğun baskı gördük aslında bu binayı farklı şekilde değerlendirmek için. Sonuçta turizmcilik de yaptığımız için otele karar verdik. Ramada Grubu da güçlü uluslararası bir grup. Ayrıca bu bulunduğumuz bölgede çok sayıda da şirket genel merkezi var. İyi bir iş oteli oldu burası. 80 odamız var ama ileride büyütme şansımız da var. Turizm bizim için önemli.
- Babanız İsmet Uran kurdu şirketinizi. Çok büyük projelere imza atmış bir şirket kurulduğu dönemde...
Babam her şeyi sıfırdan yaptı. Ona çok şey borçluyuz. Ne yazık ki kaybetti hayatını. Babam asker bir ailenin oğlu. İTÜ Makine Mühendisliği’ni birincilikle bitiriyor. Öğrenci lideri. 1974 yılında Uran Mühendisliği kuruyor. Sonra inşaat işlerine giriyor. Fırsatları da iyi değerlendiriyor. Kalamış marina, Caddebostan’dan Suadiye’ye kadar yollar... Bunlar ilk aklıma gelen büyük projeleri babamın. Kısa sürede şirketi büyüyor. Bizim en çok övündüğümüz takdir ettiğimiz özelliği sıfırdan bunları yapması.
- Babanızın vefatından sonra ve halen anneniz şirketin başında. Annenizin bunca zamanda şirketi büyüterek ayakta tutması da büyük başarı...
Babamın vefatından sonra annem Nermin Uran bayrağı devraldı. Turizm grubunun başındaydı annem, tüm işlere sarıldı. 1995’li yıllarda yaşadık bunları. Kadın olarak da zorlukları başarmış bir kadın annem Nermin Uran. Dediğiniz çok doğru. Kendisiyle çok gurur duyuyoruz. Abimle ve ben de elimizden geldiğince işlere hızla sarıldık.
- Siz kaç yaşlarındaydınız bunlar yaşandığında...
Ben 10 yaşlarından itibaren hep işe gittim. Aysan Uran abim inşaat mühendisi. Ben çok küçükken otelle daha ilgiliydim. 11 yaşında otelde barda çalışıyordum. Biz iki kardeş de aslında yönlendirildik. Abim inşaata ben de turizme yönlendirildik. Rahmetli genel müdürümüz Akın Acar’ın yanına vermişti babam beni çok küçük yaşta. ‘İş hayatını görsün’ demiş. Onlar da beni çalıştırırlardı. Ben İşletme Fakültesi’nde okudum. İki yıllık bir turizm eğitimi almak istemedim o dönemde. 4 yıl işletme okuduktan sonra master da yaptım. Antalya’da 2004 yılında 1000 yataklı otelimizde çalışmaya başladım. İlk başlarda tüm sorumluluk verilmedi. En son turizm grubunun başına getirildim. Yönetim Kurulu başkanımız Nermin Uran, inşaat firmamız Uransan’ın Başkanı da abim Aysan Uran.
Lüks bir zincir gelecek
- Tarabya Yokuşu’nda bekleyen bir inşaat var. Orası sizin mi?
Evet.
- Neden bekliyor bunca yıldır? Yıkılacağı da söylenmişti... Kat izni sorunu mu var?
Bir sorun yok. O otel bizim önceliğimiz olamadı. Başka işler vardı. Planlar da değişti. Yıkılması söz konusu değil. Orası bizim tapulu arazimiz. 24 katlı inşaat iznimiz var. Biz oraya lüks bir uluslararası otel zinciri getirmek istiyoruz. Biz arka plana attık o işi.
- Enerji yatırımlarınız olacak. Konya’da güneş enerjisi yatırımı yapmaya başlıyorsunuz. 2013’te başlanacak değil mi?
Aslında biz 1995 yılında enerji sektörüne girdik. Yatırıma dönüştüremedik ne yazık ki. O dönemde koalisyon hükümeti 390 megawatt’lık rüzgar enerjisi sloganıyla yola çıktı. Biz de bir Alman firmayla anlaştık. Ölçümler aldık. Ekonomi çatırdayınca devlet alım garantisini kaldırdı. ‘Kime satarsanız satın’ dedi. Biz de dahil olmak üzere herkes beklemeye girdi. 2007 yılından sonra tekrar lisanslar alındı. Biz o dönemde rüzgar enerjisiyle diğer öncelikli işler nedeniyle ilerleyemedik.
- Yenilenebilir enerjiye odaklısınız değil mi?
Evet. Son olarak güneş enerjisine odaklandık. HES projelerinden de uzak durma kararı aldık. Güneş enerjisi açısından ülkemizin çok potansiyeli var. Ama bunu yıllardır değerlendiremiyoruz. Dünyada kullanılan güneş panellerinin yüzde 50’si Almanya’da. Almanya’nın güneş ışıma gücü 7 kat az bizden. Buna rağmen Almanya bu işi çok iyi yapıyor biz hiç yapamıyoruz. Bizce hızla yapmalıyız. Biliyorsunuz Türkiye’de lisans yoktu, yeni çıktı lisanslar, 2013’te verilecek. Fit değeri dediğimiz devletin satın alma garantisi var. Kilowatt başına 13 dolar verecek devlet. Biz şu anda Bulgaristan’da bir projeyi almak üzereyiz. Orada 37 dolar veriliyor kilowatt başına.
- Boteva’da da yatırım yapıyorsunuz...
Evet. Biz farklı yerleri araştırdık. Orasına karar kıldık. Türkiye ne yazık ki bu işlere teşvik konularında geri kaldı. Şu da var Almanya’da her yıl 4 milyar dolar fazla fatura ödeniyor. Almanya gibi büyük bir ekonomi bile zorlanıyor. Yenilenebilir enerjinin yükü var Almanya’ya da. Almanya bu yüzden fit değerlerini kaldırdı. Bu yüzden de yatırımcılar başka ülkelere gidiyor. Bize Yunanistan’dan da teklifler geldi ancak oradaki kriz bizi korkuttu. Devlet de ödemeleri yapamayacağı için herkes uzak durdu. Türkiye’de ilk bu işlerle ilgilenirken biz yatırım maliyeti çok daha yüksekti. Düşüyor şu anda. Bulgaristan bize en uygun gelen yer oldu.
- Konya’da ne kadarlık bir yatırım yapacaksınız?
500 dönümlük arazi üzerinde 2’şer megawattan iki adet yatırım yapacağız. 25 megawatt’a kadar artırmayı planlıyoruz. Biz şu an trafo büyüklüğü bekliyoruz. Yatırımı yapmak tamam ama bağlamak lazım. Bir trafo gücüne ulaşmak gerekiyor. Rüzgar enerjisinde aynı sorunlar yaşandı. Bağlanamayan yatırımlar gördük her yerde. İnsanın içi acıyor. 150 megawattlık bir kapasite boşluğuna bağlanabileceğini açıkladı devlet. 94 megawatt’ı Konya’da. Limitimiz var, ancak bu kadar yapılabilir. Biz 25 megawatt’a kadar çıkabiliyoruz. Bir sene içinde kapasite artırabiliyorsunuz istediğiniz kadar. Panelleri getirip takacağız.
- Yurtdışında yatırımlarınız var mı?
2007 yılında Cezayir’de oranın TOKİ’si denilebilecek bir kuruluşa konut yaptık. 2007’den beri işler yapıyoruz, orada ofisimiz var. Yurtdışında Cezayir ve Umman’da yeni projelerle ilgileniyoruz. Umman’da da ofis açacağız.
4 tonluk akvaryumum var
- İş dışında ne yaparsınız?
Akvaryum merakım var. 4 tonluk bir akvaryumum var. Sakinleştiriyor beni. Çok huzur veriyor bana balıkları izlemek. İçinde köpek balığı da var. Evcil, diğer balıklarla yaşayabilen bir köpek balığı türü.
- Nasıl tatil yaparsınız?
En son tatilimi İtalya’da yaptım. Sık sık Antalya’daki oteldeyiz ama orada aynı zamanda işin içinde oluyorsunuz.
Türkiye’nin en büyük üniversite hastanesini yapıyoruz
- Konut projelerine çok ağırlık verildi. Ankara devam ediyor mu?
Ankara’da 2800 konutluk Urankent var. Bir otel ve AVM’nin yer aldığı bir şehir diyebiliriz. Yıllara yaydık, yap sat yapıyoruz. Yaklaşık 1 milyar dolarlık hacmi var o projemizin. Ankara’da olduğu yere de adını verdi. Konutların ortalama fiyatları 300 milyar. Ankara’nın da en büyük projelerinden biri. Yeni projeler de devreye sokuyoruz. O projenin son bölümleri bitecek yakında. Otel ve AVM de olacak. Ankara da İstanbul gibi hızla büyüyor.
- Konut projeleriniz devam edecek mi?
Edecek. İstanbul’da yer bakıyoruz. En az 250-300 konutluk bir proje yapmak istiyoruz. Bu arada inşaatı devam eden Mersin’de bir hastanemiz var. Mersin Üniversitesi’ne 100 milyonluk üniversite hastanesi yapıyoruz. Türkiye’nin en büyük üniversite hastanelerinden biri olacak. Baltalimanı- TEM bağlantı yolunu yaptık. İstanbul’da en son o projeyi bitirdik. Konya’da yol yapıyoruz 30 kilometrelik. Ankara’da HSYK ek binasını yapıyoruz.