Şampiy10
Magazin
Gündem

Bilmeden illegal sitelere reklam verenler var

.

ABONE OL
Vatan Haber

Örnekleri yaşandı. Sözde bitkisel ilaçlarla hayatlarını kaybedenler oldu. Reklamından etkilenip alınan zayıflama ürünleriyle çok ciddi sağlık sorunları yaşayanlar, hayatını kaybedenler oldu. Gıda takviyeleri, ilaçlar, kozmetik ürünlerle ilgili reklamlar... Yalnızca ekranlarda değil, herhangi bir internet sitesini açtığımızda karşımıza çıkan yüzlerce reklam var. Saç dökülmesinden zayıflamaya, gençleşmeden basura kadar farklı sorunlara yönelik ürünler var.

Hafta içinde Reklam Sempozyumu vardı. Bu yıl 3’üncüsü gerçekleştiriliyor. Bu yıl sempozyum ‘Tüketici ile Sağlıklı İletişim’ başlığıyla toplandı. Haliç Kongre Merkezi’ndeki sempozyum Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın himayesinde sektördeki tüm oyuncuları bir araya getirdi.



Reklam Kurulu’na yapılan şikayetlerin başında ilaç, gıda takviyeleri ve kozmetik ürünler geliyor.

Sempozyum sırasında Reklam Kurulu Başkanı Ramazan Ersoy, Reklameverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, Reklamcılar Derneği Başkanı Aytül Özkan’la sohbet etme fırsatı bulduk.

Organik diyor, organik değil

Reklam Kurulu Başkanı Ramazan Ersoy, yakında Reklam Konseyi’nin kurulacağını sık sık söylüyor. Bu konseyin kurulmasıyla gelecek değişiklikler çok önemli.

Biz mevcut durumu sorduk... Ramazan Ersoy “En çok sıkıntı gıda takviyeleri ve fonksiyonel gıdalarla ilgili” diyor. Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın mevzuatları kafa karıştırıyor. Ve tüketicilerin yanılmasına neden oluyor. Ersoy gıda takviyelerinin reklam aracılığıyla ilaç gibi sunulduğunu anlatırken, “Saç dökülmesi, zayıflama, performans artırıcı ürünler... Bunlarla ilgili çok ceza kesiyoruz. Yerel yayın yapılıyorsa 8100 lira, ulusal ise 81000 lira. 1 yıl içinde aynı reklamı tekrarlarsa 2 katı ceza kesiliyor” diyor.

Ramazan Ersoy da örnek çok: “Organik bal diyor organik değil. 1 kg diyor ürün için 800 gr. çıkıyor. 5 yıldızlı otel deniliyor, 3 yıldızlı bile değil, meyveli gazoz diyor meyveli değil, yataklar da sağlık vaadiyle satılıyor. 24 saat her branşta hizmet veren hastane diyor, doğru değil. Bu yüzden sektöre kamu eliyle denetim şart.”

Gıda takviyeleri ve fonksiyonel gıdaların reklamlarının yüzde 90’ı internette yapılıyor. Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, reklam pastasından konuşurken, “Dergi ve radyo sayısı artmalı. Dergilerin kapanması iyi gelişme değil. Böyle giderse 2016’ya kadar reklam mecrası olarak tv’ler ve internet çok ağırlıkta olacak” diyor. Pura’nın altını çizdiği hassas bir konu var:

Şu anda dijital ortamın payı reklamcılıkta yüzde 40. Ama örneğin gıda takviyelerinin yüzde 90’ı internet ortamında satılıyor.

Pura, “Internette illegal siteler var. Araştırılıyor, ne adres belli, ne de siteyi kuran. Bulunsa bile ‘Benim adıma açılmış’ diyebiliyor. Dergi ve radyolar büyümeli. Bunu çok önemsiyoruz. Bilmeden illegal sitelere reklam veriliyor, bunun bir bedeli olacak. Böyle giderse reklamcılık dejenere olacak” diyor.

Pura, 2013’e kadar reklam sektörünün cirosunun 5 milyar lirayı aşacağını da söylüyor.

Sağlık vaadi içeren reklamlar konusunda hepimizin bilinçlenmeye ihtiyacı var.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.