Şampiy10
Magazin
Gündem

AÇEV 43 bin babayı eğitti

.

ABONE OL
Vatan Haber

İşadamı Hüsnü Özyeğin’in eşi Ayşen Özyeğin’in öncülüğünde bundan 20 yıl önce kurulan AÇEV bir süredir babaları da eğitiyor. Önceki gün AÇEV’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel’le yeni projelerini inceledikten sonra konuştum. ‘Babaları erkek öğretmenler eğitiyor. Değişimi size kelimelerle anlatamam’ dedi. ‘Babaların baba olmak için kursa mı ihtiyacı var?’ demeyin sakın.

Yalnızca artan şiddet olaylarına bakarak, ‘şiddetle’ bir toplumsal dönüşüme ihtiyacımız olduğunu söyleyebiliriz. AÇEV, ‘7 Çok Geç’ kampanyasıyla okul öncesi eğitime dikkat çeken ve yürüttüğü kampanyalarla okul öncesi eğitimi destekleyen bir vakıf. Ulaşmadıkları yer kalmadı Türkiye’de bu proje sayesinde. Ve bu projeyi yürütürken yalnızca çocuklara değil, annelere ve babalara da odaklandılar. Annelere de eğitim verdiler. Okuma yazma öğrettiler. Baba Destek Programları uyguladılar. AÇEV’in eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için yürüttüğü projelere bir yenisi de eklendi. Bu kez amaç babaları çocukla iletişim ve toplumsal cinsiyet konularında eğitmek.

‘Sen Benim Babamsın’

Doğrusu ‘Sen Benim Babamsın’ adlı projeden çok etkilendim. Çünkü yetişkinlerle yaptığım her sohbette kişilerin kariyerlerinde babaların etkisini olumlu ve olumsuz anlamda görüyorum. Bir baba davranışlarıyla bir çocuğu ezik de yapabiliyor özgüven sahibi de. Ve ne yazık ki babaların çoğu iş güç peşinde koşmaktan veya baba olduklarının bilincine tam olarak varmamaktan dolayı çocuklarının büyümesini kaçırıyor. Çocuklarıyla geçirecekleri en güzel zamanları atlıyorlar.

AÇEV ‘Sen Benim Babamsın’ kampanyasıyla ‘babalığın önemi ve babaların çocuğum hayatındaki ve aile içindeki rolü’ konusunda eğitim veriyor. Kısa sürede 41 ilde 43 bin 638 babaya ulaşıldı. Ayla Göksel, ‘Bu kampanyayla hedefimiz erkeklere aile içinde etkin babalık rollerinin ne kadar önemli olduğunu çocuklarının ağzından anlatmak, çocuğunu destekleyen, sorumlu ve şiddetsiz babalar olmalarını teşvik etmek’ diyor.

AÇEV bu kampanyada uluslararası platformlarda çeşitli kurumlar tarafından yürütülen Men Care’i örnek aldı. Daha önceki yıllarda Baba Destek Programı uygulayan AÇEV, Men Care programıyla da daha çok babaya ulaşmayı hedefliyor. Ayla Göksel, MEB ile birlikte yürütülen projede erkek öğretmenlerin eğitici olarak yetiştirildiğini, erkek öğretmenlerin ilgisinden de çok memnun olduklarını anlattı.

Ayla Göksel, halen Erzurum’da 60 erkek öğretmenin bu programda eğitici olmak için yetiştirildiğini de söyledi.

‘Beni dinle baba’

Bir çocuğun anlatımıyla projeye dikkat çekmek isterim: “Başımdan geçen bir olayı anlatırken, başka işle ilgilendiğini anladığımda, küçük ellerimle çenenden hafifçe tutup, kendime doğru çeviririm ya yüzünü. Beni dinle isterim. Baba, biliyorum ki ben senin için hayattaki en değerli varlığım. Bunu bana hissettirmenin en kolay yolu ne biliyor musun? Beni can kulağıyla dinlemen ve sorularıma yanıt vermen. O anları bana ayır ve beni her koşulda dinle baba. Çünkü bu özgüvenimin artmasını, dinleme ve anlama becerilerimin artmasını sağlayacak. Bu sayede ben de büyüdüğümde başkaları tarafından sözü dinlenir bir insan olacağım.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.