Abone sayımız düştü ama abonelerimizin sadakati arttı, gelirlerimiz yükseldi
.
Vodafone CEO’su Serpil Timuray, “2009 yılında abone sayımız düştü ama sadık müşterilerimiz arttı. 16.6 milyon aboneden 15.7 milyon aboneye düştük ama gelirlerimiz yüzde 13 yükseldi” dedi
Vodafone’un CEO’su Serpil Timuray’la sohbete bugün de devam ediyoruz. Vodafone’un sosyal sorumluluk projelerinden sonra Vodafone’u ve hedeflerini de konuştuk. Vodafone’da çeyrek aylık hedefler konulmuş. Planın merkezinde müşteri memnuniyeti var. Bu planın 3 stratejik boyutu var. Bunlardan birincisi Vodafone markasını kalbe ve zihne hitap eden hale getirmek.
Dünyanın en büyük mobil şirketi Vodafone. “Türkiye’de bunu bilinir kılmak ve Türkiye özelinde duygusal bağ kurulan bir marka yaratmak. Biz hem global hem de lokal hareket ediyoruz. Buna da glokal diyoruz. Global markayız” diyor Serpil Timuray. Bu arada Vodafone Türkiye’de 2009’un ikinci büyük reklam vereni.
Çiftçiler için köprü oldu
İkinci stratejileri her segmentte müşterilerin ihtiyacını karşılamak. “Müşterilerin tarifeler dışında günlük iletişim ihtiyaçlarını da karşılayacak uzun soluklu projeler üretiyoruz” diye başlıyor anlatmaya Serpil Timuray. Hatırlatmakta yarar var.
Serpil Timuray Danone’nin eski Genel Müdürü. Türkiye’de tarım sektörünü iyi bilen biri. Vodafone’a da bu sektördeki deneyimlerini taşımış Timuray. Vodafone’un çiftçilere yönelik ’cep çiftçi’ hizmeti var. Arama başına çiftçilere tek fiyat veriliyor. Çiftçiler daha çok dış mekanlarda oldukları için suya ve güneşe dayanıklı cep telefonlarına ayrı fiyatlandırma yapılıyor. Ayrıca bir sosyal iş modeli oluşturulmuş. Tarım Bakanlığı’na kayıtlı tüm çiftçilere bakanlık SMS atıyor. SMS paketleri çiftçi kulübüne üye olan tüm çiftçilere ulaşıyor. 800 bin çiftçi bu sisteme abone. “Tarım Kredi Kooperatifleri’yle protokol imzaladık. Onlar ayrı bir satış kanalı oldular. Kooperatiflerden abone olup, kontör alabiliyorlar” diyor Serpil Timuray.
Ayrıca köylerde tarım verimliliği seminerleri düzenliyor Vodafone. Cep çiftçi kulübü üyesi her çiftçiye 10 bin liralık kaza sigortası da yapılıyor.
Teknoloji yatırımına 1.3 milyar TL
Üçüncü konu ise kalite, ürün ve hizmetlerde yenilikçilik... Timuray, Vodafone’un en inovatif şirketlerden biri olduğunun altını çiziyor. Vodafone’un toplam 333 milyon abonesi var. 27 ülkede Vodofone var, 41 ülkede de partnerleriyle faaliyet gösteriyor. 2009 yılında 1.3 milyar liralık bütçe, kalite ve yenilikçilik yatırımlarına harcanmış. 2 yıl içinde 2G teknolojisinde Vodafone’un 5 bin 500 olan baz istasyonu sayısı 11 binin üzerine çıktı. 2009’da yapılan 3G lansmanında da yeni şebeke ağı kuruldu. 3G için ayrıca 3 bin 500 baz istasyonu kuruldu. Vodafone abonelerin yüzde 15’i 3G kullanıyor. Turkcell bu oranı yüzde 11 diye açıklamıştı.
Serpil Timuray, 3G uyumlu cihazların satışının artacağını, Avrupa’da nüfusun yüzde 25’inin 3G kullandığını anlatıyor. “Türkiye iletişim teknolojilerine hızlı adapte oluyor. Facebook kullanımında dünyada ikinci Türkiye. Görüntülü konuşmaya ve mobil TV’ye çok ilgi var. Biz de Türkiye’de dünya standartlarında teknolojik altyapı kurduk” diyor.
Vodafone 2009 yılına abone sayısında kayıpla başlamıştı. 16.6 milyon olan abone sayısı, 15.7 milyona düşmüştü. Serpil Timuray, abone kaybı yaşamış olmalarına rağmen yüzde 13 gelir artışı yaşadıklarını, daha sadık müşteriye sahip oldukları bilgisini de verdi.
6 bin kişi başvurdu 22 stajyer aldık
VODAFONE’un teknoloji şirketi Oksijen’de 200 Türk mühendis var. Yalnızca Vodafone Türkiye için değil Vodafone Almanya ve İngiltere için de çalışıyorlar. Bu arada 2009’da Vodafone’da yaşanan işten çıkarmaları da konuştuk. Serpil Timuray çalışan sayısını 260 azalmıştı. “Farklı birimlerde aynı işin yapıldığını görmüştük. Yeni düzenleme yapıldı, ayrıca daha sonra 170 kişi alındı” diye açıklıyor durumu. Vodafone’un 2492 çalışanı var. Geçtiğimiz yıl stajyer almak için duyuru yapılış ve 6 bin kişi başvurmuş. 22 gence şans verebilmişler. Bu gençlerden en başarılıları İtalya ve Almaya’ya gönderilmiş.
Gençler ya SMS atıyor ya da çok uzun konuşuyor
ARABAĞLANTI ücretleri konusunda yeni düzenlemelerin rekabet açısından önemli olduğunu da anlatıyor Serpil Timuray. “Şebeke dışı görüşme cezalandırılıyordu, şimdi yeni düzenleme başlıyor. Daha adil olacak her şey” diyor.
Timuray, bazı hizmetleri anlatırken, “Gençler ya SMS atıyor ya da çok uzun konuşuyor. Arama başına fiyatlandırma yaptık, 2 kontörle sınırsız dedik, bu 2 kontörle 60 dakika sohbet demek. Günde 1 SMS’e her yöne 100 SMS bedava hizmetimiz de var” değerlendirmesöööini yapıyor.