Şampiy10
Magazin
Gündem

5 araçtan birinin fren sisteminde sorun var

.

ABONE OL
Vatan Haber

Türkiye’de trafik kazalarında meydana gelen ölümlerin yüzde 7.6’sı çocuk ölümleri. Türkiye’de trafik demek risk demek. Bunu ben değil Dünya Sağlık Örgütü söylüyor. Türkiye’nin trafik karnesi çok zayıf. Ve ne yazık ki biz yetişkinlerin yaptığı hatalar nedeniyle çocuklarımız da yaşamlarını yitiriyor.

Geçen hafta Münih’te TÜV SÜD tarafından düzenlenen seminere katıldım. TÜV’ün açılımı Technisher Überwachsung Verein- Teknik Gözetim Birliği. Türkiye’de araç muayenelerini yapma konusunda tek sorumlu kuruluş olan TÜV TURK’ün ortağı TÜV SÜD. Diğer ortaklar ise Doğuş Holding ve Bridgepoint.

Münih’te gerçekleşen toplantının ana başlığı ‘Otomobillerde Çocuklarının Can Güvenliği Sağlanması’ydı. Türkiye’deki tabloyla ilgili sunumu Bilgi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. İdil Işık gerçekleştirdi. İlk cümledeki veriyi de İdil Işık’ın sunumundan aldım.

Biliyorsunuz Türkiye’de 2010’un Haziran’ından beri otomobillere çocuk koltuğu zorunluluğu getirildi. Malum memleketimizin insanı yaşı kaç olursa olsun çocuğunu ön koltukta oturtmaya bayılıyor. Hatta şoför koltuğuna oturtup şoförcülük oynayanlar da çok. Çocuklarımızı eğlendirme ve oyalama davranışlarımız hayli tehlikeli. Benim aklımda bunlar vardı bu toplantıya giderken, yasa uygulanıyor mu uygulanmıyor mu, kazalarda çocuk koltukları ne oranda koruyucu oluyor gibi noktalara takılmıştım. Şu anda çok daha karamsarım. Türkiye’ye döner dönmez arabamdaki çocuk koltuğunu ve arabamın altını kontrol ettim, gerçekten doğru takıp takmadığımızdan emin olmak istedim. Bu konudaki detaylara yazının sorunda yer vereceğim. Öncelikle neden arabamın altına baktığımı anlatacağım.

Seminerde TÜV TURK Genel Müdürü Kemal Ören’le birlikteydik. Biliyorsunuz 2 yılda bir araçlarımızı muayene ettimek zorundayız. Artık bu işlem randevuyla yapılıyor.

Kemal Ören’le kaza nedenleri üzerine konuştuk. Çok sık duyarız, ‘direksiyon hakimiyetini kaybetti’ denir. Şoför ya uyuya daldı ya da sarhoş v.s... Kemal Ören, ‘Direksiyon hakimiyetini kaybetmek tamamen kişsel bir hata olmayabilir’ diyor. Ve bakın nasıl anlatıyor: ‘Bir araçta hayatınız avucunuzun içi kadar bir yere bağlı. Fren sistemi... Bizim muayenelerde gördüğümüz en dikkat çekici nokta bu. Frenlerimizi kontrol ettirmiyoruz. Güveniyoruz. Oysa aracınız çok yeni de olsa eğer otomobilinizin altını şiddetli çarptıysanız fren sistemi yara almış olabilir. Hangimiz yere yatıp arabamızın altına bakıyoruz?’ Şahsen 18 yaşından beri araba kullanıyorum, bir kez bile bakmadım. ‘Aracımın altını çarpsam anlarım’ diyecek oldum, aslına bakarsanız çok da emin değilim çünkü ne kadarlık bir çarpma şiddeti olduğunu da tam olarak bilmek zor. Kemal Ören bana şunu sordu: ‘Elif Hanım valeye aracınızı veriyor musunuz? İstanbul’da valesiz bir hayat düşünemeyecek noktadayım. İş güç peşinde olup, işlerine de kendi arabasıyla giden biri olarak valelere mahkumum!’

Ezcümle Kemal Ören şunu söylüyor: ‘Arabanızı bir kez başkası kullanmışsa emin olamazsınız. Kontrol etmelisiniz.’ TÜV TURK’e muayeneye gelen her 5 araçtan birinin fren sisteminde sorun çıkıyormuş.

Muayeneye gelen araçların yüzde 36’sında da sorun varmış. Evet biliyorum, araç muayenesi insana yük gibi geliyor. Ama en çok 2 saatiniz gidiyor. Seminerde 25 ülkenin temsilcileri vardı, kendi ülkelerindeki uygulamaları anlattılar. Şunu vurgulamak isterim, kurallara uyun. Kısa mesafede olsa kemer takmayı, çocuğunuzu kemerleri takılmış bir şekilde çocuk koltuğuna oturtmayı ihmal etmeyin. 50 kilometre hızla yapılan testleri izledik, 50 kilometrelik bir hızda bile kemersiz ve çocuk koltuksuz uygulamanın sonucu korkunç. 100 kilometre hızla giden bir aracı gözümün önüne getirmek bile istemiyorum. Çocuk koltuğu konusuna diğer bir yazıda devam edeceğim.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.