Şampiy10
Magazin
Gündem

32 bin pencereli bina

Baş döndürücü iki kule Kuala Lumpur’un simgesi... Dünyanın en yüksek ikiz kuleleri Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da

ABONE OL
Vatan Haber

Baş döndürücü iki kule Kuala Lumpur’un simgesi... Dünyanın en yüksek ikiz kuleleri Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da. Kuleler, 88 katlı, yüksekliği 452 metre. Dünyanın en kaliteli petrolünü çıkaran Petronas Holding’e ait bu kuleler.

Akşam saatlerindeki görüntüleri göz kamaştırıcı. Kuala Lumpur, gördüğüm en temiz ve düzenli şehirlerden biri. İnsanları da inanılmaz sıcak kanlı, saygılı ve güler yüzlü. Yere çöp atarsanız, yüklü bir para cezasının yanı sıra üzerinize giydirilen “ben çöpçüyüm” yazılı bir kıyafetle yerleri temizlemek zorunda kalıyorsunuz. Yemyeşil ve modern şehrin trafik sorunu da yok. Havadan raylı sistemler, rengârenk trenler... Taksilerde asla kazıklanmıyorsunuz, deniz ürünlerini ucuza yiyor, adını bilmediğiniz meyvelerin sularının tadına doyamıyorsunuz...

Kulelere baktıkça aklıma İstanbul’da yapılması planlanan kuleler geldi. Acaba nasıl olur? Gerçekten de Kuala Lumpur’dakiler gibi göz kamaştırıcı ve etkileyici olur mu?

Bunun ötesinde, acaba biz de gerçekten başarabilir miyiz kuleleri tüm altyapısıyla şehrin odak noktası yapmayı?.. Doğrusu bu ya, bana zor göründü. Özellikle de son zamanlarda İstanbul’da yaşanan trafik sorununu düşündükçe, Malezya’da kurulan sisteminin yüzde birini gerçekleştirmemiz bile çok zor.

Kulelerin mimari tasarımını İtalyan “Cèsar Pelli & Associates Architects” mimarlık bürosu yapmış. Kulelerin 88 katlı olmasının da bir anlamı var. Malezya’da bir çok mimari tasarımda olduğu gibi bu kulelerde de Feng Shui esaslarına uyulmuş. Feng Shui’nin esaslarından biri, Pa Kua sekizgeni. Işık, ses, renkler, yaşam, hareket, durağanlık, mekanik aletler ve düz hatlar her ortamı iyileştirmek, güzelleştirmek ve dengeye oturtmak için yapılması gerekenler.

Binanın network ağını Savaş Ünsal kurmuş
Adamlar koskoca binaları dikerken bile farklılığı yakalıyor. Zaten Kuala Lumpur’da bir kural daha var: Herhangi bir yeni plazanın projesinin, inşa edilmiş bir plazaya benzememesi zorunlu. Farklılık ön koşul olarak koyulmuş. 1996’da yapılan kulelerin 170 metre seviyesindeki 41 ve 42.ci katları arasında çelik köprü var. Bu köprü de 2000 yılında ziyaretçilere açılmış. Ağırlığı 750 ton.

Alışveriş merkezleri, doğal bilimler müzesi “Petrosains”, sanat galerileri ve ofisler bulunan kulelerin ikisinde de 76 asansör var. Asansörlerin 29’u çift katlı. Toplam pencere sayısı 32 bin. Bu akıllı binanın özelliklerini dinlerken binanın veri ve ses iletişim sisteminin bir Türk tarafından yapıldığını öğrendim. Superonline’nın CEO’su Savaş Ünsal, tam 11 yıl Malezya’da yaşamış. Petronas Holding’te çalışan Ünsal, ikiz kulelerin “akıllı bina” olmasını sağlayan isimlerden biri.

Kulelerin restoranında yeni yıl yemeği 150 $
Müslüman ülke Malezya’da yeni yıl telaşı üç hafta öncesinden başlamıştı; şaşırmadım dersem yalan olur. Sokaklar ve alışveriş merkezleri dev ağaçlarla süslenmişti. Her yerde yeni yıl partilerinin duyuruları vardı. “İkiz Kulelerin restoranlarından birinde yeni yıla girsek ne kadar öderiz?” diye merak ettim. Hesapladım, ortalama 150 dolara geliyordu. Pekin ördekli menüde de yok yoktu. Bu arada yazmadan olmaz, hani biz hep hizmet kalitemizle övünürüz ya, Malezya bu konuda da bizi aşmış. Onlar adeta insana saygı ve hizmet için yaratılmış gibi. Avrupalı turistler de sanırım en çok bundan etkileniyor.

Tek dilim patates 2 YTL
Türkİye’ye döndük, masamda Kuruçeşme’deki Hotel Les Ottomans’ın yeni yıl dosyasını buldum. Ahu Aysal şık bir davetiye ve menü hazırlamış. İster istemez Kuala Lumpur’daki yeni yıl menüsüyle karşılaştırdım. Sonra fiyatı gördüm. 220 Euro. Geceyi uzatmak ister Q Jazz By Les Ottomans’a geçerseniz 100 Euro daha vermeniz gerekiyor.

Ağustos’ta Les Ottomans’a yemeğe gitmiş, iki kişi 378 YTL ödemiştik. En çok içime oturan “anne ya da ev yapımı patates tabağı”ydı. Tabakta iki parmağım kalınlığında şekilsiz, kızarmış, toplam 9 patates vardı. Patateslerin iki kişilik olduğunu ve bunlar için 18 YTL ödediğimizi görünce sinir olmuştum. Yeni yıl menüsünü görünce Les Ottomans’ın daha ne kadar abartacağını merak ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.