1 dolar 1 euro olur
.
Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar Merkez Bankası eski yöneticilerinden. 36 yıllık iş yaşamının 16 yılı Merkez Bankası’nda geçen Acar, 20 yıldır da Doğuş Grubu’nda.
Doğuş Otomotiv Türkiye’de kurumsal sorumluluk alanında bir ilke imza attı. Bu vesileyle biz de Amsterdam’dayız. 2 yılda bir toplanan Global Reporting Initiative’in (GRI) atmosferini kısa süreliğine soluma imkanı bulduk.
GRI, 1997 yılında temelleri atılan BM Çevre Programı (UNEP) ve BM Küresel İşbirliği Sözleşmesi ile işbirliği içinde çalışan bir kuruluş.
Amacı şirketlerin sürdürülebilirlik raporlaması yapmasını sağlamak. ‘Bu neden önemli?’ konusuna daha sonraki günlerdeki yazılarımda değineceğim.
Dünya hızla değişiyor. Bu değişime ayak uyduranlar da geleceği şekillendirecek.
Bu konulara girmeden önce global krizi Aclan Acar’la masaya yatırdık.
Enflasyon krizi geliyor
‘Ne olacak Yunanistan ve İspanya’nın durumu? Bu ülkelerdeki kriz bizi nasıl etkiler’ diye sorarak sohbete başladık. “Bir-bir buçuk yıl sonra dünyada bir enflasyon riski ortaya çıkacak gibi görünüyor. Enflasyon riski ortaya çıkınca faiz oranlarını yukarı çekecekler. Bu krizden sonra gündemde olacak konu enflasyon ve enjekte edilen sıcak paranın nasıl geri alınacağı...”
Aclan Acar, Türkiye’nin global krizi Amerika ve Avrupa gibi yaşamadığının altını çiziyor. Ama yurtdışında yaşanan daralmanın ve krizin psikolojik etkilerinin Türkiye’yi de vurduğunu ifade ediyor. Konu Türkiye’nin işsizlik sorununda kilitleniyor. Hizmet sektörü, tarıma dayalı sanayi gibi sektörleri Acar da öncelikli olarak ele alınması gereken sektörler olarak dile getiriyor. Doğuş Otomotiv son dönemde hizmet sektörüne yatırımlarını artırmış. Satış sonrası bakım ve tamir hizmet ağını genişletmiş. 1.100 kişi bu alanda çalışıyor. Yetkili satıcılarla bu sayı 15 bini aşıyor.
Dengeler değişecek
Avrupa’da yaşanan daralmanın euronun değerini düşürüceğinin altını çizen Acar, şöyle devam ediyor: “1 euro 1 dolar olabilir. Euronun rezerv para olma özelliğine bakarak değerlendiriyorum. Avrupa sorunlarını çözmek için paranın arzını artıracak. Böyle olursa değeri düşer. Euronun dolara karşı değer kaybetmesi bizi çok etkilemez. Euronun Türk parası karşısındaki durumu bize etkiler. İhracatımızın yüzde 55’i Avrupa Birliği ülkelerine. Düşük bir değerde olsa bile euro rezervi tutan ülkeler var. Bu ülkeler bundan vazgeçerse euronun değeri daha hızlı düşer. Avrupa Birliği ülkelerinin ticareti genelde kendi içlerinde. İspanya’daki yazlık konutları Almanlar ve İngilizler alıyor. Daralma onları da dış pazarlara itecek. Dengeler değişecek. Bu da Türkiye’yi de etkileyecek. İşsizlik sorununun bir Merkez Bankası eski çalışanı olarak kur politikasıyla çözüleceğine inanmıyorum. Biz şimdi daha fazla ihracat yapacağız diye paramızın değerini kaybetmemeliyiz. Yunanistan’a bakın, para bastı, finansman yaptı, Hazinesi’ni borçlandırdı. Bugün iflas noktasında. Devlet açık finansman yapmamalı. Bu konuda benim endişem yok. Merkez Bankası işsizliği önleme adına kur politikasıyla oynamamalı. İşsizliğin temel yapısal sorunlarını çözecek önlemleri devlet almalı. Aksi halde kur politikasıyla getirilen çözümler ülke ekonomisine daha büyük sorunlar getiriyor.”
Kriz birilerini teğet geçti 2.5 yılda 45 Bentley satıldı
Sohbetimiz sırasında Doğuş Otomotiv’in krizi nasıl geçirdiğini de konuştuk. ‘2008’in son aylarında otomobil satışı neredeyse durdu’ diyen Acar son 2.5 yıl içinde Türkiye’de 45 Bentley sattıklarını da söyledi. Kriz birilerini teğet geçmiş! Lamborghini, Bentley ve Bugatti gibi lüks otomobillerin de satışını yapan Doğuş Otomotiv henüz Türkiye’de Bugatti satamamış.
Bugatti, Avrupa’da 1.5 milyon euro değerinde, Türkiye’de bu rakam vergilerle birlikte hayli artıyor. Türkiye’deki tek Bugatti’yi Palmali Grubun sahibi Mübariz Mansimov’un erkek kardeşi kullanıyor. Acar, “Onlara biz satmadık, dışarıdan almış olmalılar” diyor.