Yoğun bir hafta
.
Beklenen günler geldi. Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın (IMF-DB) yıllık toplantısı yarın sabah başlıyor. 7 Ekim’de bitiyor. Koşuşmalı ama ilginç bir hafta geçireceğiz demektir.
Bir ara İstanbul Kongre Merkezi’nin toplantılara yetişmeyeceği rivayeti çıktı. Bir ay önce IMF-DB’den bir heyet medyayı bilgilendirme toplantısı yaptı. İlk soru bu oldu. Biraz şaşırdılar. Neyse, bir sorun çıkmadığını anlıyoruz. Binlerce katılımcı, özel kesim tepe yöneticileri, tüm dünyadan ekonomi bakanları, bürokratlar, dünya medyası, korumalar, polisler... Epey karmaşa olur. İstanbulluları sıkıntılı günler bekliyor. Taksim civarından uzak durmanızı öneririm.
IMF-DB Yıllık Toplantısı
Programın önemli anlarını kısaca özetlemek istiyorum. Yarın IMF’nin Küresel Mali İstikrar Raporu tanıtılıyor. Para ve Sermaye Piyasaları Direktörü Jose Vinals sunuyor. IMF’nin küresel mali piyasalarla ilgili teşhis ve öngörüleri çok merak ediliyor.
Perşembe günü IMF’nin ünlü Dünya Ekonomisine Bakış’ı açıklanıyor. Sunumu Başekonomist Olivier Blanchard yapıyor. Makroiktisadın ustaları arasındadır. Özellikle krizden çıkışla ilgili IMF tahminleri çok konuşulacaktır.
Cuma günü DB Başkanı Robert Zoellick, ve IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn birer basın toplantısı yapıyorlar. Kurumsal düzeyde bundan sonra olabilecekler açısından önemli ipuçları taşıyabilir.
Cumartesi yıllık toplantı resmen başlıyor. Açılış seansı televizyondan canlı yayınlanıyor. Türkiye’den Ali Babacan ve Güler Sabancı katılıyor. Toplantı Pazartesi akşamına kadar seminerlerle sürüyor. Pazar günü Kemal Derviş, “Fırtınadan sonra büyüme: Uzun dönemli perspektif” başlıklı bir konuşma yapıyor.
Son olarak bakanların katıldığı Genel Kurul var. Salı sabahı başlıyor ve Çarşamba sabahı bitiyor. İşin formalite kısmı olarak görülebilir.
Alternatif zirve Bilgi’de
Haftanın mekânları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi dikkat çekiyor. Perşembe günü IMF Başkanı Strauss-Kahn üniversitenin Dolapdere kampüsüne gidiyor. Ekonomi bölümü öğrencilerine konuşma yapıyor. Sorularını cevaplıyor.
Daha önemlisi, ertesi gün (Cuma) aynı binada küreselleşme ve piyasa ekonomisi muhalifleri karşı zirvelerini başlatıyor. Birbirini tamamlayan ve zaman olarak kesişmeyen iki zengin program hazırlanmış. İlginç olacağını düşünüyorum.
“IMF-DB ve Krizdeki Dünya: Karşıt Sesler” Cuma ve Pazar günü yapılıyor. Ekonomik sorunlar dışında çevre ve iklim, kadın hakları, işçi hareketi vs. geniş bir alanı kapsıyor. Ufuk Uras, Erinç Yeldan ve Robert Wade konuşuyor.
“IMF-DB: Eleştirel Arayışlar” Cumartesi tam gün yapılıyor. Program daha iktisat ağırlıklı duruyor. Konuşmacılar arasında Ahmet Tonak, Oktar Türel ve Anwar Shaikh yer alıyor.