Şampiy10
Magazin
Gündem

Yeni nüfus verisi

.

ABONE OL
Vatan Haber

Türkiye’nin nüfus sayımı sonuçlarının gerçeği yansıtmadığı uzun süredir biliniyordu. Bu olguya benim dikkatimi Dünya Bankası gelişme göstergelerinde nüfusun daha düşük olması çekti. 1990’lardan söz ediyorum. Doğal olarak ilgilendim.

Biraz ayrıntıya inince nedenlerini kavradım. Özal döneminde yerel yönetimler kamu yardımını nüfuslarına göre almaya başlamıştı. Bunu bir tür nüfusu şişirmeye teşvik gibi algılamışlardı. Gerisini tahmin etmek çok zor değildi.

5 ya da 10 yılda bir vatandaşı evine kapayarak yapılan nüfus sayımları zaten çağ dışı kalmıştı. Üstüne sistematik yanlış kayıt da eklendi. Nüfusu çağdaş ve güvenilir bir yöntemle saymak kaçınılmaz hale geldi.

On yıl gecikme ile de olsa sonunda oraya geldik. Çalışmaya başlattığı ve sonuçlandırdığı için TÜİK yönetimi kutluyorum. Hâlâ bazı eksiklikleri eminim vardır. Ama önceki verilere kıyasla daha güvenilir olduğu da kesindir.

Adrese Dayalı Nüfus

Yeni yöntem vatandaşları bir gün evlerine kapatıp tek tek sayacak yerde idarenin elindeki ikametgâh adreslerinden hareket ediyor. Önce belediyeler ve özel idareler tüm sokaklardaki konutları kayda geçiriyor. Bina envanteri elde ediliyor.

Sonra konutlarda oturanlar kayda geçiyor. Bizim mahallede sayım formları eve bırakıldı. Doldurduktan sonra muhtarlığa teslim ettik. Ben meraklı ve sorumlu vatandaş sınıfına girerim. Muhtarlıkta askıya çıktığında gidip kontrol ettim.

Bu noktada toplumda vatandaşlık numarası diye bilinen Merkez Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) devreye giriyor. Sayılan vatandaşların tek tek vatandaşlık numaraları eşleniyor. Çift kayıt ya da atlanma olup olmadığı kontrol ediliyor.

Tahmin edileceği gibi sistemin ilk kuruluşu çok emek gerektiriyor. Bir takım hataların oluşması da kaçınılmaz. Ancak bundan sonra asgari maliyetle nüfus artışının hesaplanmasını mümkün kılıyor.

Kaç kişi olduk şimdi!

Eski verilerle başlayalım. 2006 yılı için kişi başına milli geliri hesaplarken kullanılan sayı 72.9 milyon kişidir. 2007 sonu için ne olacağını istihdam verilerinden izliyoruz: 73.9 milyon kişi.

Yeni sayı ise, 31 Aralık 2007 itibariyle 70.6 milyon kişidir. Buna göre daha gerçekçi bir sayım sonucunda nüfus 3.3 milyon kişi azalmıştır. Yüzde 4.5’luk bir düşüşe tekabül ediyor.

Yeni nüfus sayısı kişi başına hesaplanan ekonomik ve sosyal göstegelerde yüzde 5’in altında artışa yol açacaktır. Yararlıdır ama Türkiye’nin gelişmişlik sıralamasındaki yerini değiştirmez.

Özetle: Daha güvenilir nüfus verilerinin ortaya çıkması memnuniyetle karşılıyoruz.


Yazarın Diğer Yazıları

  1. İlk çeyrekte sanayi üretimi
  2. Kapitalizmin eleştirisi
  3. Nisanda enflasyon
  4. 21’inci yüzyılda sermaye
  5. İlk çeyrekte dış ticaret
  6. Borçlanma faizi
  7. Faiz kararı ne olmalı?
  8. Faiz ve tasarruf oranı
  9. Reel faizin kısa tarihçesi
  10. İlk çeyrekte bütçe

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.