Şampiy10
Magazin
Gündem

Temmuz enflasyonu

.

ABONE OL
Vatan Haber


Küresel piyasaların manik-depresif davranışları iyice güçlendi. Draghi şöyle konuştu; borsalar zıplıyor. Merkel bunu demiş; bu kez çöküyor. Bu düzeyde oynaklık piyasaların tedirginliğini yansıtır. Genellikle hayra alamet değildir.

Halbuki TL varlıklara talep giderek güçleniyor. Aylar önceden uyarmıştım. Bu dalgalı denizde Türkiye küresel yatırımcılar için güvenli liman oldu. Nitekim sepet kur haftayı 2.00 TL’nin altında kapattı. Gösterge faiz yüzde 7.5’a indi.

Roubini’nin ABD için karamsar tahminine değindim. 2012’de büyüme ancak yüzde 1’i bulur diyor. Bir okuyucum dikkatimi çekti. 2013’de borsada sert bir düzeltme bekliyor. Bunun ABD ekonomisini resesyona sokacağını öngörüyor.

Olumlu eğilimler

Temmuz enflasyon sonuçlarını TÜİK Cuma açıkladı. Perşembe yazmıştım. Tüketici fiyatlarının düşeceği konusunda fikir birliği vardi. Piyasa binde 1, ben binde üç diyordum. Gerçekleşme tam ortasında, binde 2 çıktı.

Böylece tüketici fiyatları üç ay ardarda geriledi. Geçmiş yılları kontrol ettim. 2003 bazlı seride iki aya raslanıyor ama üç ay ilk kez oluyor. Tarihi rekor diyebiliriz. Üç aylık toplam düşüş 1.4 puandır. Yani Nisan-Temmuz dönemi enflasyonu eksi yüzde 1.4’dür.

TÜFE geçen Temmuz’da binde 4 gerilemişti. Dolayısı ile yıllık tüketici enflasyonu 0.1 puan artarak yüzde 9’a yükseldi. Halbuki yaz aylarında çift haneye ulaşacağını hatta geçeceğini düşünen çoktu.

Neticede ilk yedi ayın birikimli enflasyonu yüzde 1.7’de kaldı. Temmuz için 2003 bazlı serinin en düşük değeridir. Eski tahminlerime baktım. En iyimser senaryoda bile bu düzeyi öngörmemişim.

Çekirdek enflasyona dönelim. Merkez Bankası’nın da yakından izlediği ÖKTG-I Temmuz’da binde 3 geriledi. Yıllık artış yüzde 7.5 oldu. Eğilimi görmek için mevsim etkisini arındırılmış üç ayı yıllıklandırıyoruz. Yüzde 5.8 çıkıyor. Genel resimle uyumludur.

Yıl sonu ne olur?

Son üç ayın enflasyon gelişmeleri Merkez Bankası’nın tahminlerini etkiledi. Nisan Enflasyon Raporu, 2011 yıl sonu için yüzde 6.5 tahmin etmişti. Temmuz Enflasyon Raporu yüzde 6.2’ye indirdi. Yani üç ayda 0.3 puan geriledi. Bunu yaparken gıda fiyatlarına temkinli yaklaştığını da özellikle vurguladı.

Yılbaşında kopartılan “Enflasyon patladı” gürültüsünü ciddiye almadığım biliniyor. Her fırsatta talep baskısına yönelik işaret görmediğini yazdım. Yılsonu için yüzde 6.5 öngördüm. “Aşırı iyimserler” diyenler oldu.

Haziran verileri çıkınca yılsonu tahminimi yüzde 6’ya çektim. Bu ay bir değişikliğe gitmiyorum. Ancak ilk kez yüzde 6’nın altına düşmesi ihtimali beliriyor. Bu da para politikasının elini güçlendiriyor. Önemli bir gelişmedir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. İlk çeyrekte sanayi üretimi
  2. Kapitalizmin eleştirisi
  3. Nisanda enflasyon
  4. 21’inci yüzyılda sermaye
  5. İlk çeyrekte dış ticaret
  6. Borçlanma faizi
  7. Faiz kararı ne olmalı?
  8. Faiz ve tasarruf oranı
  9. Reel faizin kısa tarihçesi
  10. İlk çeyrekte bütçe

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.