Tahminlerde son durum
.
Bugün tahminlerde son revizyonları ele alıyorum. İkinci çeyrek verileri tamamlandı. Üçüncü çeyreğin yarısını geçtik. Bir hafta sonra temmuz sonuçları çıkmaya başlıyor. Son tahminleri görmenin tam zamanı sayılır.
Türkiye ekonomisi hakkında elimizde nispeten geniş bir tahmin seti oluştu. Biri Merkez Bankası Beklenti Anketi. Ayda iki kez enflasyon, içeride mali piyasalardan faiz, dış açık ve büyüme tahminlerini topluyor. Sonuçları medyaya yansıyor.
Daha kapsamlı tahminleri ünlü Consensus Forecasts şirketi yayınlıyor. Türkiye, Rusya, Polonya, Macaristan vs. ile birlikte Doğu Avrupa ülkeleri grubunda yer alıyor. Tam adı Eastern Europe Consensus Forecasts.
2007 ortasına kadar iki ayda bir çıkardı. Sonra aylık oldu. 15 civarında, çoğu büyük yatırım bankası araştırma bölümleri katılıyor. Ben de cevap verenler arasındayım. 17 Ağustos 2009 tarihli son sayısındaki tahminleri kullanıyorum.
Ana göstergeler
Büyüme ile başlayalım. 2009’da ekonominin yüzde 5,9 küçülmesi öngörülüyor. Küçülme tahminleri yüzde 7,1’le yüzde 4,3 arasında değişiyor. Temmuza kıyasla yarım puan bozulma var.
2010 beklentileri daha iyimser: Yüzde 3 büyüme. Benzer şekilde, yüzde 1’le yüzde 4,5 arasında değişiyor. Temmuzda yüzde 3,2 idi. Cüzi bir kötüleşme görülüyor. Yıllık büyüme hızı 2010 ortasında artıya geçiyor.
Büyümeye paralel olarak 2009’un enflasyon tahminleri de düşüyor. Yıl sonu için tüketici enflasyonunda Merkez Bankası’nın yüzde 6 civarındaki tahmini kabul görüyor. Ancak, 2010’da enflasyonda az da olsa bir kıpırdanma bekleniyor.
Ağır resesyon 2009’da dış açığı 10.6 milyar dolara indiriyor. Buna karşılık 2010’da, düşük büyüme hızına rağmen dış açık tekrar artışa geçiyor. 18.7 milyar dolara tırmanıyor. Çünkü 2010’da ithalat artış hızı tekrar ihracat artış hızının üstüne çıkıyor.
Gecelik faiz Kasım 2009 için yüzde 7,25 tahmin ediliyor. Merkez Bankası’nın son faiz indirimini ağustosta yapması anlamına geliyor. Bir yıl sonra, Ağustos 2010’da gecelik faizin yüzde 8,1’e yükseleceği, yani para politikasının sıkılacağı öngörülüyor.
Protesto ediyorum
Şahsen taraf olduğum konuları yazılarıma yansıtmayı sevmem. Herkes gibi ben de resmi ya da özel kuruluşların keyfi uygulamalarından çekiyorum. Kendimi çok çaresiz hissettiğim anlar oluyor. Olağan prosedür içinde hakkımı aramakla yetiniyorum.
Bu kez durum farklı. Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı kurucuları arasındayım. Kemer Okulları’nın sıfırdan bugüne her aşamasında yer aldım. Türkiye’nin kaliteli bir eğitim kurumu daha kazanması için katkıda bulunmaya çalıştım.
O kadar emekle, maddi ve manevi fedakârlıkla, iğne ile kuyu kazarcasına bugünlere getirdiğimiz sevgili okulumun keyfî bir uygulama sonucunda eğitimin başlamasına iki hafta kala yıkılması içimden bir şeyleri kopardı.
Kararı alanları ve uygulayanları bütün hücrelerimle protesto ediyorum. Hakkımızı almak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Kemer Okulları’nı yeni başarılara taşıyacağız. Böyle biline...