Şampiy10
Magazin
Gündem

Ocak enflasyonu

.

ABONE OL
Vatan Haber

Geçen hafta bir yurt dışı seyahati yazı düzenimi bozdu. İnternet sayesinde genellikle yazılar aksamıyor. Ama bu kez olmadı. Biri siyasi diğeri ekonomik iki önemli gelişmeyi sıcağı sıcağına ele alamadım.

İlki Meclis’in türban sorununa yönelik çözüm arayışını sahiplenmesidir. Üniversiter özgürlükleri savunan öğretim üyelerinin hazırladığı açıklamayı da maalesef imzalayamadım. Tarihe kayıt düşmek amacı ile desteklediğimin bilinmesini istiyorum.

Diğeri enflasyon ve para politikasıdır. Hafta içinde para politikasının üç temel metni yayınlandı: 2008’in ilk Enflasyon Raporu, enflasyonun hedeften sapmasını hükümete açıklayan mektup ve Para Politikası Kurulu Ocak toplantı özeti.

Önemli bir veri

Enflasyon şu anda Türkiye ekonomisinin en kritik göstergesidir. İki nedenin altını çizelim. Üst üste iki yıl hükümetin saptadığı hedefin ve Merkez Bankası tahminlerinin üstünde gerçekleşti. Ayrıca kur ve emtia fiyatları kökenli maliyet baskısı korkusu var.

Dolayısı ile para politikasında ciddi bir açmaz yaşanıyor. İç talepteki gevşemeye rağmen Merkez Bankası sıkı para politikasını sürdürme zorunluluğunu hissediyor. Bu ise TL’ye değer kazandırarak ekonomik büyümeyi dış talebin çekmesini engelliyor.

Bu açıdan Ocak verileri önem taşıyordu. Para Politikası Kurulu enflasyonist baskılarının yönünü onlara bakarak tayin edecektir. Yani Şubat toplantısında faiz indirimine gidilmesine ya da gidilmemesine doğrudan etki yapacaktır. Piyasa TÜFE ve ÜFE’de, sırası ile, yüzde 1.1 ve yüzde 0.9 bekliyordu. Fiili sayılar ise, aynı sıra ile, yüzde 0.8 ve yüzde 0.4 çıktı. Yani Ocak enflasyonu her iki endekste de piyasa beklentilerinin altında çıktı. Yıllık enflasyon TÜFE’de 0.2 puan düşüşle yüzde 8.2’ye geriledi. ÜFE’de yarım puan artışla yüzde 6.4’e yükseldi.

Ben daha iyimserdim. Her ikisinde de yüzde 0.8 öngörmüştüm. TÜFE’yi tam tutturmuşum. Çoğunuzun aklından geçeni tahmin ediyorum: bir kaza olmalı diyorsunuz. Neyse, ÜFE’de ben de karamsar kaldım.

Olumlu bir haber

Verilerin tüm ayrıntılarına girmeye zaman olmadı. Mevsimlik etkilerden temizlemeyi ve bazı alt kalemlere yakından bakmayı özellikle severim. Örneğin kira kaleminde neler olup bittiğini çok merak ediyorum.

Genel izlenimim olumludur. İç talepteki yavaşlamanın enflasyon üzerinden talep baskısını kaldırdığı şeklindeki analizle tutarlıdır. Bu eğilimin önümüzdeki dönemde daha da güçleneceğini düşünüyorum.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. İlk çeyrekte sanayi üretimi
  2. Kapitalizmin eleştirisi
  3. Nisanda enflasyon
  4. 21’inci yüzyılda sermaye
  5. İlk çeyrekte dış ticaret
  6. Borçlanma faizi
  7. Faiz kararı ne olmalı?
  8. Faiz ve tasarruf oranı
  9. Reel faizin kısa tarihçesi
  10. İlk çeyrekte bütçe

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.