Şampiy10
Magazin
Gündem

İstanbul Seminerleri 2012

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yunanistan seçimlerinin “artçı” etkileri sürüyor. Yunanistan eurodan çıkması ihtimali her geçen gün güçleniyor. Kendi mi bırakır yoksa mecbur mu kalır, halen bilinmiyor. Yeni seçime bir ay var. Bu tür kaygan zeminlerde siyaset çok hızlı değişir.

Yunanistan’ı İspanya ve İtalya’nın izlemesi korkusu mali piyasaları iyice gerdi. Borsalar haftayı kötü kapattı. Petrol 106 dolara kadar geriledi. İlginç şekilde altın biraz toparlandı. Ama TL’yi fazla etkilemedi. Sepet kur 2.08 TL’den döndü.

İçeride medyanın ilgisini Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı’nın Türkiye İhracatçılar Birliğinde yaptığı konuşma çekti. Başçı yıl sonu için yüzde 6.5’u tahminini yineledi. Mayıs’da tek haneye döneceğini belirtti. Katılıyorum.

Ek olarak TL’ye güvenenlerin geçmişte kazançlı çıktığını hatırlattı. Gelecekte de böyle olur demeye getirdi. Hesap ortada; kurdaki değişimin TL faizlerinin en az beş puan altında kalması gerekir. Doğrusu Merkez Bankasının kur hedefi saptamasını sevmiyorum.

Zor zamanlarda demokrasi

Türkiye ekonomisinin son on yıldaki başarılı performansı yaşamın tüm alanlarına yansıyor. Örneğin İstanbul ünlüleri uğrak yeri oldu. Gökten yıldız yağıyor desek yeridir. Konser programlarında çok iyi görülüyor.

Bizim meslek de İstanbul’un cazibesinden yararlanıyor. Birbiri ardına fevkalade önemli uluslararası akademik toplantılar yapılıyor. Usta düşünürleri evimizde ağırlama, birinci elden dinleme fırsatı doğuyor.

İstanbul Seminerlerini İstanbul Bilgi Üniversitesi ve İtalyan vakfı ResetDoc (www.resetdoc.org) düzenliyor. Vakfın bir internet dergisi var. Kültürlerarası diyologun zenginleşmesini amaçlıyor.

Beşinci İstanbul Semineri dün Santralistanbul’da başladı. Seminerin genel teması “Zor Zamanlarda Demokrasinin Vaatleri.” Hemen altında şu ifade yer alıyor:

“Batı demokrasileri ciddi ekonomik ve mali bunalım ve yaşlanan nüfus karşısında yeni çözümler bulmak zorundalar. Arap ülkeleri ise yoksulluk ve eşitsizliğe karşı olduğu kadar görülmemiş genç nüfus artışının getirdiği sorunlar için bütün ümitlerini demokrasiye bağladılar”.

Önemli tartışmalar

Seminer Çarşamba akşamı bitiyor. Konuşmacılara ek olarak 11 ülkeden 60 sosyal bilim doktora öğrencisi katılıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi sitesinden (www.bilgi.edu.tr) seminer programına ulaşalıyor. İlgilenenlere izlemelerini öneririm.

Çerçeveyi tanımlama görevi bana verilmişti. Dün ilk panel doğrudan Yunanistan ve İtalya’nın sorunlarına yöneldi. Teknokrasi ve popülizm zıt kardeşlerin yarattığı açmazlar tartışıldı. Bugün (Pazar) Arap ülkeleri ve İran’la başlanıyor. Sonra İran eski Cumhurbaşkanı Hatemi’nin yolladığı video izlenecek: “Post-koloniyalizmi aşmak: Medeniyetler çatışmasından diyalogun yenilenmesine”.

Katılanlar listesi uzun; hepsini tanıtamam. Ama LSE’nin bu ay göreve başlayan yeni rektörü Craig Calhoun’un Çarşamba sabahı “kozmopolitlik ve aidiyet” başlıklı bir tebliğig sunduğunu söylemek istiyorum. Ayrıca Salı paneline de katılıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. İlk çeyrekte sanayi üretimi
  2. Kapitalizmin eleştirisi
  3. Nisanda enflasyon
  4. 21’inci yüzyılda sermaye
  5. İlk çeyrekte dış ticaret
  6. Borçlanma faizi
  7. Faiz kararı ne olmalı?
  8. Faiz ve tasarruf oranı
  9. Reel faizin kısa tarihçesi
  10. İlk çeyrekte bütçe

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.