İlk çeyrekte sanayi üretimi
.
Euro ülkeleri mali çalkantıya güçlü bir tepki verdi. Ayrıntılar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Hükümetler 500 milyar euro koyuyor. IMF 250 milyar euro katkı yapıyor. Takriben 1 trilyon dolara ulaşan bir destek paketi oluşuyor.
Üstüne, Avrupa Merkez Bankası sıkıntıya düşen ülkelerin tahvillerini satın alabileceğini açıkladı. Düne kadar bu konuda direniyordu. Böylece sorunlu ülkelerin likidite sorunları da hafifliyor.
Euro Bölgesi’nden bu tür bir kararlılık beklenmiyordu. Hükümetlerin olayın ciddiyetini anlamadıkları düşünülüyordu. Euro bölgesinin dağılmasına kadar giden karamsar senaryolar yazılıyordu. O açıdan önemli ve olumlu bir gelişmedir.
Paket sorunları çözmeye yeter mi? Mali piyasaları coşturduğu kesin; son baktığımda İMKB’yi yüzde 7, Paris Borsası’nı yüzde 8, euroyu yüzde 2 yukarı taşımıştı. Ama siz tedbiri elden bırakmayın. Ben de yoğurdu üflemeye devam ediyorum.
Üretim artışı sürüyor
Mart ayı sanayi üretim verileri dün TÜİK tarafından yayınlandı. Toplam sanayide yüzde 20 artış bekleniyordu. Biraz üzerinde, yüzde 21.1 geldi. Geçen yıl sanayi üretiminin yüzde 20,3 daraldığını hatırlatalım.
Krizde imalat sanayii toplam sanayiye kıyasla daha hızlı küçülmüştü. Toparlanma ile birlikte bu eğilim tersine döndü. İmalat sanayii Mart’ta yüzde 23.9 büyüdü. Geçen yıl yüzde 23.5 düşmüştü.
Konjonktürü daha iyi izleme olanağı sağlayan takvim ve mevsim etkisi temizlenmiş verilere bakalım. Şubat’tan Mart’a toplam sanayide yüzde 0.9, imalat sanayiinde yüzde 0.8 artış var. Yani Mart’ta üretim Şubat’ın üstüne çıkmış.
Toparlanmanın neresindeyiz? Bu soruyu cevaplamak için kriz öncesi zirve ile (Mart 2008) karşılaştırıyoruz. Maalesef haberler iyi değil. Toplam sanayi üretimi zirvenin 8 puan, imalat sanayi 9 puan altında kalıyor.
İlk çeyrekte büyüme
Ocak-Mart dönemine (ilk çeyrek) dönelim. Geçen yıla göre ilk çeyrekte toplam sanayi üretiminde yüzde 17.2, imalat sanayii üretiminde yüzde 19.7 artış var. İyimserler beklentilerin de üstündedir. İlk çeyrekte milli gelirin büyüme hızı yüzde 15’e yaklaşabilir.
Daha ilginci, 2009’un son çeyreği ile karşılaştırmaktır. Gene takvim ve mevsim etkisi temizlenmiş serileri kullanıyoruz. İlk çeyrekte toplam sanayide yüzde 2.5, imalat sanayiinde yüzde 3.2 artış çıkıyor. İlk çeyrekte takvim ve mevsim etkisi temizlenmiş milli gelir de artar.
Bu veriler piyasanın 2010 büyüme tahminlerini yukarı çekmesine yol açacaktır. Ben zaten yılbaşında yüzde 5’in üstünde öngörmüştüm. İlk fırsatta kendi büyüme senaryolarımı anlatmak istiyorum.