Şampiy10
Magazin
Gündem

İktisatçıları dinledik

.

ABONE OL
Vatan Haber

Küresel krizi öngörmekle ünlenen Roubini ilginç açıklamalar yapmaya devam ediyor. 2009’u pozitif büyüme ile bitirmesi beklenen ender ülkelerden bir olan Kore’yi methetmiş. ABD’nin Kore’den ders alması gerektiğini söylemiş.

Mali piyasalardaki olumlu hava resesyonun alfabesini bir kez daha gündeme getirdi. İyimserler bunda V şeklinde bir resesyon görüyor. Az iyimserler W bekliyor. Karamsarlar istikrar içinde düşük büyüme dengesine tekabül eden L harfinde israr ediyor.

Nisan dış ticaret verileri TÜİK tarafından yayınlandı. Dış ticaret açığındaki sert daralma Nisan’da devam etmiş. Dış ticaret açığında yüzde 61 gerileme var. Ayrıntılarını dış ticaret miktar endeksleri yayınlandıktan sonra değerlendireceğim.

Ekonomi yönetimi ile toplantı

Çarşamba günü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan köşe yazarı iktisatçılarla biraraya geldi. Devlet Bakanlığı sırasında böyle bir gelenek başlatmıştı. Dışişlerine geçince ara verildi. Ekonominin patronu olunca bıraktığı yerden devam etti.

Ekonomi yönetimini Hazine Müsteşarı Çanakçı, Merkez Bankası Başkanı Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Başçı temsil etti. Katılan onüç iktisatçı arasında akademisyenler çoğunlukta idi. Bakan Babacan kendilerinin bir sunum yapmayacağını, amacın bizlerin görüşlerini dinlemek olduğunu söyledi. İki tur yaptık. İlkinde küresel ekonomi, ikincisinde Türkiye ele alındı. İktisatçıların laf sıkıntısı çekmediği bilinir. Beş saat anlattık.

Bakan Babacan tek tek herkese IMF anlaşması hakkında görüşlerini sordu. Konuyu muğlak bırakanlardan açmalarını istedi. Ama kendi elini hiç göstermedi. Bende hükümetin nihai karar hazırlığı içinde olduğu kanısı uyandı.

Tahmin edileceği gibi onüç iktisatçı onüç ayrı analiz yaptı. Çoğunluk IMF’yle anlaşılmasını destekledi. Bütçe açığındaki artıştan tedirginliğini ifade etti. Bu arada birbirimizin görüşlerini daha iyi anlama fırsatını bulduk.

Forum İstanbul’un ağır topları

Forum İstanbul 2002’den bu yana önemli uluslararası toplantılar gerçekleştirdi. Bu yıl “2023 Türkiyesi’ne” konusu seçilmiş. Yine çok önemli iktisatçıları dinleme fırsatını bize verdi. Başkan Yavuz Canevi ve mesai arkadaşlarını kutluyorum.

“Kriz ve sonrası” başlığını taşıyan açılış sunumunu Harvard’dan Dani Rodrik yaptı. Üç soru sordu. Krizden ne öğrendik? Krizin ardından nasıl bir dünya ekonomisi ortaya çıkacak? Türkiye için iktisat politikası çıkarsamaları nelerdir?

Rodrik’in mükemmel analizini bir paragrafta özetlemek haksızlık olur. Bir (belki iki) yazı ancak yeter. İyimserlerin pek hoşuna gittiğini sanmıyorum. Ardından IMF eski başkan yardımcısı Anne Krueger konuştu. Çizdiği tablo daha iyimserdi. Maalesef Kemal Derviş’in konuşmasına kalamadım.

Benim katıldığım panelin ağır topu John Hopkins’ten Steve Hanke idi. Krize devletin yanlış müdahalelerinin neden olduğunu iddia etti. Hatalı politikaların hâlâ sürdüğünü ve krizden çıkışı geciktirdiklerini söyledi.

Neticede iktisatçıların aynı olaya farklı teşhisler koyup zıt tedaviler önerebildikleri bir kez daha görüldü. Bizim mesleğin beni cezbeden yanlarından birinin bu özellik olduğunu itiraf etmeliyim.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. İlk çeyrekte sanayi üretimi
  2. Kapitalizmin eleştirisi
  3. Nisanda enflasyon
  4. 21’inci yüzyılda sermaye
  5. İlk çeyrekte dış ticaret
  6. Borçlanma faizi
  7. Faiz kararı ne olmalı?
  8. Faiz ve tasarruf oranı
  9. Reel faizin kısa tarihçesi
  10. İlk çeyrekte bütçe

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.