Şampiy10
Magazin
Gündem

Haberlere bakıyoruz

.

ABONE OL
Vatan Haber

Uzun bir Hindistan seyahati yüzünden yazılarım aksadı. Pazar ve Salı yazılarını önceden bırakmıştım. Ama Perşembe’yi kaçırdım. Türkiye’nin gündemi çok hızlı değişiyor. Dönüşte ancak eski gazeteleri okuyup yeni verileri toparlayabildim.

Bu arada “Büyüme ve Enflasyon” yazısındaki grafikte vahim hatayı fark ettim. Seyahat öncesi telaşı olmalı. Seri adlarını ters yazmışım. Anlamı kalmamış. Doğru grafik aşağıdadır. Açıklamasını tekrarlıyorum.

“2010 sonrası yıllık büyüme ve enflasyonu izleyelim. 2010 başında büyüme düşük (yüzde 1.3) ama enflasyon yüksektir (yüzde 9.6). Sonrasında büyüme yüzde 8’in üstünde seyrediyor. Enflasyon yüzde 6’ya geriliyor.”

Küresel borsalar iyi bir hafta geçirdi. AB zirvesinden önemli kararlar çıktığını daha önce söyledim. ABD’nin göstergeleri de olumlu geliyor. Buna karşılık Çin’de sorunlar artıyor. Ayrıca yazmak istiyorum.

İki olumlu gelişme

Eylül istihdam ve işsizlik verileri TÜİK tarafından açıklandı. Ağustos-Ekim dönemini kapsıyor. İşsizlik oranı yüzde 8.8’e indi. Tarihi rekordur. 2005’te başlayan mevcut serinin en küçük işsizlik oranıdır.

Mevsimlik etkiden arındırınca eğilim daha belirgin hale geliyor. Haziran’da işsizlik oranı yüzde 10.1 olmuştu. Üç ayda bir puana yakın düşüş gerçekleşti: yüzde 9.2. Tahmin ettiğiniz gibi 2005 sonrasının rekorudur.

İstihdam düzeyi ile iç talep arasında çok güçlü ilişki vardır. Yani 2012’ye yüksek istihdam düzeyi ile girilmesi iyi haberdir. İç talepte ani bir daralma ihtimali azaltıyor. Yumuşak iniş hedefini destekler. Sevindiricidir.

Kasım bütçe sonuçları Maliye Bakanlığı tarafından yayınlandı. Bütçe yılın son ayına 500 milyon TL fazla ile girdi. Tarihi bir rekordur. Kasım sonu itibariyle bütçe fazlası sadece bir kez oluşmuştu (2006’da 100 milyon TL).

2010’un başarılı bütçe performansı borç oranına yansıyor. Hazine Kasım borç stok verilerini açıkladı. TL’de değer kaybına rağmen borç artışı enflasyonun altında çıktı. Hükümetin 2012’de maliye politikasında manevra alanı genişliyor. İyi haberdir.

Şundan bundan

TÜİK’in 2010 gelir dağılımı hesabı medyada geniş yer buldu. Bence yeni bilgi taşımıyor. Son yılların tedrici iyileşme eğilimi 2010’da da sürüyor. Ancak, Türkiye’yi uluslararası karşılaştırmalarda “bozuk gelir dağılımı” grubundan çıkartamıyor.

TÜİK ilginç bir veri daha yayınladı: Kazanç Yapısı Anketi 2010. Eğitim, yaş ve cinsiyete göre gelir farklarına bakıyor. 2006’da başlamış ama radarıma yeni girdi. Geçmiş yıllarla karşılaştırma yapma fırsatım olmadı.

Perşembe toplanan Para Politikası Kurulu mali piyasaların itiraz ve eleştirilerini dinlemedi. Mevcut politika yaklaşımına güvendiğini ve sürdüreceğini teyit etti. Üstüne Cuma günü döviz satışını düşük tutarak piyasayı şaşırttı. Desteklediğim biliniyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. İlk çeyrekte sanayi üretimi
  2. Kapitalizmin eleştirisi
  3. Nisanda enflasyon
  4. 21’inci yüzyılda sermaye
  5. İlk çeyrekte dış ticaret
  6. Borçlanma faizi
  7. Faiz kararı ne olmalı?
  8. Faiz ve tasarruf oranı
  9. Reel faizin kısa tarihçesi
  10. İlk çeyrekte bütçe

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.