Enflasyon raporu
.
Yılın ikinci Enflasyon Raporu açıklandı. Üç ayda bir çıkar. Merkez Bankası Başkanı tarafından basına tanıtılır. Geçmişte toplantılar Ankara’da yapılırdı. Bu yıl iki toplantıdan biri İstanbul’a taşındı.
Para politikasının temel metnidir. 2006’da, enflasyon hedeflemesine geçilince başladı. İçeriği giderek zenginleşti. Merkez Bankası araştırma bölümü güçlendikçe konjonktürün en kapsamlı analizine dönüştü.
Nisan raporunu merakla bekliyordum. Geri planını bu sütunda çok işledik. Kısaca hatırlatalım. 2010 sonunda para politikasında köklü bir değişikliğe gidildi. Mali piyasalarla ilişki yeniden tanımlandı. Düşük faiz dönemine geçildi. “Normalleşme” dedik.
Ancak mali kesim yeni politikaya uyum sağlayamadı. Eskiye geri dönüşü zorlamak için Merkez Bankası ile bilek güreşi denedi. Ama Merkez Bankası yeni politikasında direndi. Sonunda bilek güreşini kazandı.
Özgüveni yüksek
Rapor Merkez Bankası’nın artan özgüvenini yansıtıyor. Bir: Türkiye ekonomisinin gidişatını “yumuşak iniş” hedefi ile tutarlı buluyor. İki: bunda mevcut politikanın başarısını görüyor. Üç: politikayı aynen sürdüreceğini teyid ediyor.
Şaşırtıcı değildir. Başkan Başçı bu yönde işaretleri konuşmalarında vermişti. Çoğu medyanın da dikkatini çekti. Merkez Bankası’nın analiz ve tahminlerinin piyasadan daha gerçekçi olduğu azçok anlaşıldı.
Konjonktürün kritik göstergelerine bakalım. Sıkı maliye politikası sürüyor. Kredi artış hızı makul düzeye geriledi. Ekonomi durgunluğa girmeden yavaşlıyor. Net dış talebin büyümeye katkısı artıya döndü. Enerji-dışı dış açık kapanıyor. Döviz kurunda istikrar sürüyor.
Bu gelişmeler muhalefet cephesinde çatlakları derinleştirdi. Mali piyasada yeni politikaya destek arttı. Örnek: bugün Londra’da TL’nin cazibesi konuşuluyor. Hatta TL için “güvenli liman” ifadesi bile kullanılıyor.
Özgüvenin somut simgesi yıl sonu enflasyon tahminidir. Ocak’ta Merkez Bankası yüzde 6.5 dedi. Piyasa yüzde 7.3 bekliyordu. Nisan’da piyasa yüzde 7.6’ya tırmandı. Ama Merkez Bankası yüzde 6.5’da kaldı. Bence mesaj çok nettir.
Önemli “kutular”
Ayrıntılı enflasyon analizi için Perşembe yayınlanacak Nisan verilerini bekliyorum.
Raporda çok sayıda yeni ve yararlı bilgi var. Ekonomi ile yakından ilgilenenlere mutlaka internetten indirip okumalarını öneririm.
Anlamlı görülen araştırma sonuçlarını “kutu” şeklinde eklemek yeni moda oldu. IMF, Dünya Bankası, OECD, vs. yapıyor. Raporda hepsi önemli konulara değinen on “kutu” var: İhracatın bölgesel dağılımı, mevsimlik etkinin arındırılması, ithalat fiyatlarının seyri, büyüme ve istihdam, yeni teşvik sistemi, çıktı açığının hesabı, vs.
Özellikle sonuncusu para politikasının kritik girdisidir. Çıktı açığı fiyatlar üzerinde talep baskısını saptar. Yıllardır yanlış ölçüldüğünü savundum. Yeni hesabı beğendim. Doğru ölçü geçmişin yanlış politikalarını da görünür kılıyor. Ayrı bir yazı konusudur.