Şampiy10
Magazin
Gündem

Elveda enflasyon hedeflemesi?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Dün Noel nedeni ile Batı ülkelerinde mali piyasalar tatildi. Gerisinde fazla hareket olmaz. İçeride döviz kurunda bir kıpırdanma izleniyor. Sepet 2.09 TL’ye tırmandı. Geçici bir olay mı? Yoksa yeni bir eğilimin işaretleri mi? Göreceğiz.

IMF’den Türkiye ekonomisi üzerine iki metin geldi: 4’üncü madde konsültasyon raporu ve seçilmiş konularda ek analizler. Bastım ama okumaya zamanım olmadı. İlginç bir şey bulursam sonra değinirim.

Merkez Bankası bugün “2013 yılı Para ve Kur Politikası” raporunu açıklıyor. Para politikasının temel metinlerinden biridir. Piyasa Başkan Başçı’nın sunum sonrasında sorulara vereceği cevapları merakla bekliyordur.

Yarın (çarşamba) Bahçeşehir Üniversitesi’nde para politikası paneli var. Saat 14.30’da başlıyor. BETAM başkanı Seyfettin Gürsel yönetiyor. Merkez Bankası’ndan Hakan Kara bir sunum yapacak. Murat Üçer, Cevdet Akçay ve ben tartışmacıyız. Bekleriz.

Para politikasında değişim

Mali piyasalar Mısırlı iktisatçı Muhammed El Arian’ı iyi tanır. Halen 1.8 trilyon dolar portföye sahip PIMCO adlı yatırım fonunu yönetiyor. Uzun süre IMF’de çalıştı. Finans medyasında yazı ve mülakatları yayınlanır. Project Syndicate yazarıdır.

Son makalesine çarpıcı bir başlık koymuş: “Elveda enflasyon hedeflemesi?” Fed’in enflasyon yerine işsizliği hedef alan yeni politikasının anlamını irdeliyor. Pazar günü özetlemiştim. El Arian’ın bazı gözlemlerini paylaşmak istiyorum.

Sadece Fed’in değil, aynı zamanda Japon ve İngiliz merkez bankalarının da benzer şekilde politika hedeflerini değiştirdiklerini hatırlatıyor. Yani onlar da ağırlığı enflasyondan büyümeye ya da eşdeğer bir hedefe kaydırıyor.

Yine de Fed’in bir ilki gerçekleştirdiğini söylüyor. Yakın geçmişte büyük ülke merkez bankalarının hiçbirinin sayısal bir işsizlik hedefi belirlemediğini özellikle belirtiyor. Sonra hedefler arasındaki asimetriye dikkat çekiyor.

Fed işsizlik için fiili duruma bakıyor. Bunlar son yayınlanan istihdam ve işsizlik sayılarıdır. Buna karşılık enflasyonda bir ya da iki yıl sonrası için kendi tahminlerini kullanıyor. Böylece enflasyon hedefi aşsa bile sıfır faizi sürdürmenin yolunu açıyor.

Paradigma kayması

Yeni politika başarılı olur mu? El Arian para politikasının görev ve işlevi üzerine yaygın bir görüşü temsil ediyor. Yazısını şöyle bitiriyor:

“Merkez bankalarını tek yapabileceği, diğer iktisat politikası birimlerine kendilerini toparlamaları için zaman kazandırmaktır. Ama bu giderek artan maliyetle gerçekleşecektir. ABD, İngiltere ve Japonya’nın para politikasında şu anda görülen paradigma kaymasının, bu pencerenin kapanması hâlinde, iyi yönetilen ekonomilerin sağlığında kritik rol oynayan siyaseten bağımsız kurumların güvenilirliğinde kalıcı hasar bırakması riski vardır.”

Tercüme edelim. Bir: Diğer politikalarda sorunlar para politikasını olağan görev alanının dışına çıkartıyor. İki: Zaman kazandırır ama başarısı için esas sorumlu politikalar devreye girmelidir. Üç: Siyasi bağımsızlığın zedelenmesi ekonomiye hasar verir.

Mim koyun; benzer görüşler içeride de seslendiriliyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. İlk çeyrekte sanayi üretimi
  2. Kapitalizmin eleştirisi
  3. Nisanda enflasyon
  4. 21’inci yüzyılda sermaye
  5. İlk çeyrekte dış ticaret
  6. Borçlanma faizi
  7. Faiz kararı ne olmalı?
  8. Faiz ve tasarruf oranı
  9. Reel faizin kısa tarihçesi
  10. İlk çeyrekte bütçe

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.