Ekonomi yönetimi ile toplantı
.
Petrol fiyatlarında belirsizlik sürüyor. Libya’da üretim ve ihracatın düşmesi ciddi arz sorunları yaratıyor. Suudi Arabistan kullanılmayan kapasitesi olduğunu ve bunu devreye sokacağını söyledi. Ama piyasalar tam ikna olmuşa benzemiyor.
Bu durum mali piyasaları da tedirgin ediyor. Avrupa borsaları ve iMKB haftaya düşüşle başladı. ABD’de (Batı Teksas) petrol fiyatı 105 doları gördü, Euro dolar paritesi 1.40’ı aştı. Buna karşılık içeride döviz kuru üzerinde baskı yoktu.
Bugün 2011’in ilk sanayi üretimi verisi açıklanıyor. Diğer göstergeler ocakta geçen yıla kıyasla güçlü bir artışa işaret ediyor. Bizi daha çok mevsim ve takvim etkisi düzeltildikten sonra aralıkla karşılaştırma ilgilendiriyor.
Otomotiv Sanayicileri Derneği, Şubat üretim ve satış sonuçlarını yayınladı. Vatandaşın otomobil aşkını hiçbir şeyin etkilemediği görülüyor. TL’nin değer kaybına rağmen araç satışları rekor kırdı. Dış denge için kötü haberdir.
G-20 haberleri
Geçen yazıda değindim. Cuma günü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ekonomi yazarları ile biraraya geldi. Merkez Bankası Başkan Yılmaz ve Başkan Yardımcıları Başçı ve Yörükoğlu tarafından temsil edildi. Hazine Müsteşarı seyahatte olduğu için katılamadı.
Bakan Babacan bu toplantıları 2003’ten bu yana düzenli şekilde yapıyor. Sanırım “geleneksel” sıfatını hak ediyor. Önce ekonomi yönetimi bir ufuk turu yapıyor. Sonra bizler konuşuyoruz. Doğal olarak fikir farklılıkları beliriyor. Tartışma çıkıyor.
Bakan Babacan G-20 toplantısı izlenimlerini paylaştı. Tahmin edileceği gibi toplantıda olup bitenleri birinci elden dinlemek bizim için önemli. Bu bilgiye başka türlü ulaşmak olanağımız yok. Kendisine müteşekkirim.
Babacan küresel dengesizliklerin yakın gelecekte çözülebileceğini düşünmüyor. Geri plandaki pazarlıkların ne kadar çetin geçtiğini anlattı. Neticede olay dönüp dolaşıyor ve Çin’in tavrında düğümleniyor. Çin ise şimdilik pozisyonunu koruyor.
Bu arada önümüzdeki dönemde dünya ödemeler sisteminde kapsamlı bir reform çabasının yoğunlaşacağını söyledi. Çok önemsiyorum. Mevcut dolar bazlı sistemin iflas ettiği ortadadır. G-20’nin öncelikli gündemi dünya para sisteminin reformu olmalıdır.
Çıkan sıcak para
Toplantıda tartışılan bir konu medyaya yansıdı. Güngör Uras yeni para politikası bileşimi sonucunda ülkeden çıkan sıcak paranın miktarını ve hangi verilerde izlenebileceğini sordu. Babacan sözü Yılmaz’a verdi. Uras cevabı ve kendi tereddütlerini Milliyet’te yazdı. Ardından Merkez Bankası’ndan açıklama notu geldi. Özetliyorum.
“Kasım toplantısı ile Aralık sonu arasında 10 milyar doların üzerinde kısa vadeli fon çıkışı var. Esas olarak yabancıların swap, depo, repo ve kredi işlemleri yolu ile aldıkları para piyasası pozisyonlarını kapatmasından kaynaklanıyor. Özellikle swap işlemlerini ödemeler dengesinde izlemek mümkün olmuyor. 2011’de yabancı portföy hacminde günlük bazda dalgalanmalar meydana geliyor. Kasım-Şubat verileri ise yabancıların devlet tahvili aldıkları yani vade uzattıkları yönündedir.”
Bir ayrıntı: Toplantıda çıkan 10 milyar doların kısmen geri döndüğü söylenmişti. Ama açıklamada bu yönde bir bilgi yok. Konu ilginç olduğu için sizlerle paylaşmak istedim. Dış açık sorununa bakışı ayrı bir yazıda ele alacağım.