Yine mi AB liderler zirvesi?
.
Önümüzdeki Pazar günü yapılacak AB liderler zirvesine kadar uygulanabilir ve gerçekçi bir adım atılmazsa sokaklardaki yangın daha da artacak. ‘Nedir bu gerçekçi adım?’ derseniz; önce Yunanistan başta olmak üzere sorunlu ülkelerin borçları kademeli olarak silinecek, sonra kalan bankalar devletleştirilecek. Bunlara bir de ‘sokaktaki adamın’ geleceğe güvenle bakabilmesi için kısa vadede vergi indirimi, uzun vadede iş vaatleri ile ikna edilmesi gerekiyor
Bu hafta başında yapılması planlanan AB liderler zirvesi 23 Ekim’e ertelenmiş. AB’deki sorunlar artık halı altına süpürülemeyecek denli büyümüş durumda. Peki bu zirveden bir çözüm çıkacak mı, kalıcı çözüm için bir adım atılacak mı? Atılsa iyi olacak, yoksa her yer Roma olacak! 350 şehirde gösteriler devam ediyormuş? İnanılır gibi bir rakam değil...
3 sene önce Paris yanarken, çözüm üretilmezse bu gösterileri her yerde görüleceğine değinmiştim. 3-4 ay önce İngiltere’de yağma boyutuna çıkan olaylar şimdi de Roma’da...
Ya Berlin’e sıçrarsa...
Önümüzdeki Pazar günü yapılacak toplantıya kadar uygulanabilir ve gerçekçi bir adım atılmazsa sokaklardaki yangın daha da artacak. ‘Nedir bu gerçekçi adım?’ derseniz; önce Yunanistan başta olmak üzere sorunlu ülkelerin borçları kademeli olarak silinecek, sonra bankalardan kalan sağlar ‘yeniden sermayelendirilecek’ yani devletleştirilecek. Bunlara bir de “sokaktaki adamın” geleceğe güvenle bakabilmesi için; kısa vadede vergi indirimi v.s., uzun vadede iş vaatleri ile ikna edilmesi lâzım.
Ha, bunlara bir de ‘Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler’ felsefesinin iflâs ettiğini kabul edip; finansal sistemi zapt-ı rapt altına alacak merkezi denetim otoritesi kuracak ve ortak maliye politakasına geçecek olursanız zaten gelecekten kaygı azalacaktır. Bunların dışındaki çözümler gerçek çözüm değil. Hele ki EFSF’nin onaylanan 440 milyar eurosunu 2-3 trilyona çıkarıp bankaları kurtarmak sokaktaki tansiyonu daha da arttıracaktır.
Gün gelip bu gösteriler Almanya’ya, Berlin’e sıçrarsa ne yapacak AB liderleri? Almanlarda ‘Bizim paramızla diğerlerini kurtarmayın’ diye nümayişe başlarlarsa varın seyreyleyin gümbürtüyü...
Sürüye kim eklenir?
Liderler zirvesi öncesinde bence önemli olacak tek haber var. O da Yunanistan’ın borcunun ne kadarının silineceği? Bu iş 25-30’la artık olamayacak. Başında yapsalardı belki. En azından İtalya, İspanya, Portekiz falan “sürüye” eklenmeden... Artık çok geç. Komşudan alacağı olanlar yüzde 50-70 arasındaki alacaklarından vazgeçmek zorunda kalacaklar. Yoksa 2 yıllık Yunan tahvillerinin getirileri Troyka’nın yeni dilimi serbest bırakacağı beklentisine rağmen rekor kırarlar mıydı?
Euro/dolara dikkat
Gelelim bu haftaya... AB zirvesinin ertelenmesi bir parça hayal kırıklığı yaratabilir. Bu da aslında son bir-iki haftadır varlık piyasalarında; hisse ve emtia diyelim; yaşanan yükselişler için bir kâr realizasyonu fırsatı verecektir. Sonrasında iyimser hava zirve sebebiyle yeniden güç kazanabilir. Geçtiğimiz hafta 6.037’ye kadar yükselmiş olan DAX’ın bu hafta başında önce 5.825 ve ardından da 5.690 seviyelerine kadar gerilemsi ihtimali var. Özellikle ikinci seviye tutacak olur ise önümüzdeki hafta başında; liderler zirvesinden çıkacak “her türlü” olumlu haberin desteğiyle yeniden 6.200’lere doğru bir atak başlayabilir!
İMKB mi dediniz... Not artışı haberleriyle “rakiplerinden” hızlı depara kalkan ancak not haberlerinin “fos çıkmasıyla” yorulan İMKB, geçtiğimiz iki haftada dünyada yaşanan rallilerden nasibini alamadı. Gerçi bu sayede sert düşüşlerden de korunmayı başardı.
Bu hafta başında 60.600 seviyesi önemli olacak. Diğer piyasalarla birlikte bir geri çekilme yaşanacak olursa da 58.100 kısa vadede önemli desteklerden birisi olacak. Yukarıda 61.800 aşağıda da 56.150 haftanın uç noktaları olmaya aday.
Bu haftanın önemli hareketlerinden birisi dolar/TL de yaşanabilir. Geçtiğimiz hafta paritenin de etkisiyle gerileyen dolar/TL kurlarında bu hafta içinde kısa süreli düşüşler yaşanabilir. Bunun ardında ekonomik gelişmelerden çok euro/doların 1.3930-1.4015 bandına kadar yükselme ihtimali yatıyor.
Dolar TL nereye kadar düşebilir derseniz 1.7930-60 seviyesi makul bir geri çekilme seviyesi olabilir. Ancak bu sırada ‘sepetin’ de gerileyip gerilemediğini bakmak gerek. Orada önemli bir değişiklik yok ise 4.28’in (1 dolar+1 euro) altına inilmemiş ise kurların daha da aşağı gideceği konusunda çok da iddialı olmamakta fayda var.