Şampiy10
Magazin
Gündem

Yılın son virajında araba devrilir mi?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Son günlerde dalgalanmaların arttığı piyasalar yılın son haftasına giriyor. Cuma günü yaşananlardan sonra bugün ve yarın Merkez Bankası’nın yapacakları önemli. Özellikle yarın bir ‘şok müdahale’ beklentisi iyice artmış görünüyor. Olası bir müdahalenin kurlarda sürdürülebilir bir ‘düşüş’ sağlama şansı bana göre oldukça düşük.

Geçen hafta dolar kurunun 2.1770 TL ile “tarihi rekor” kırması “haftanın” olayı idi. Bu olayın yaşanmasının ardında ise 2 faktör vardı. İlki tabii ki iç siyasette yaşanan “kavga”, ikicisi de Merkez Bankası’nın (MB) 2014 yılı için açıkladığı “Para ve Kur Politikası Programı” idi. Siyaset kısmını hepimiz yakından izliyoruz. Son 10 yıldaki “politik istikrar” hikâyemizin gölgelenmeye başladığı bir dönemde MB’nin 2014 programı yeni bir “çıpa” olabilecekti. Ancak salı günü açıklanan program piyasa katılımcılarına güven vermekten uzak, kısa vadeyi hedefleyen bir program izlenimi uyandırdı.

Noel tatilinde olan yabancı yatırımcıların işbaşı yapması ile “biz bize oynadığımız” günler sona erdi. Cuma günü piyasaları yakından izleyenler fark etmiştir. Cuma gününün açılışı “teknik analiz açısından” oldukça önemli olan 2.1215 seviyelerindeydi. Sabahtan itibaren gerek yargı cephesinden gelen haberler, herekse de siyasilerin yorumları piyasaları rahatlatmaktan hayli uzaktı. Yabancıların ve de onlara “mecburen iştirak” eden yerli katılımcıların “kararlı alımlarıyla” dolar/TL kurları “kademe atlayarak” yükseldi. 2.12, 2.14 ve 2.17 seviyelerinin arası neredeyse “boş geçildi”. Bunun da ardında büyük olasılıkla “blok alımlar” vardı.

MB’nin “gerekirse faiz arttırmaktan kaçınmayız” bile diyemeyen ve temelde piyasalara güven ver-e-meyen 2014 programı; Ocak aynın sonuna kadar 6 milyar dolar döviz satımı vaat ediyordu. Ancak bu “tarifeli müdahale” satışları piyasaları yatıştırmaya yetmedi ki dolar/TL kuru (ha keza paritenin desteğiyle 3.0155’e kadar yükselen euro/TL) yeni rekorlar imza attı.

61.150 seviyesine (dolar bazında 2.84) kadar gerileyen BIST 100 Endeksi de bir diğer “kaybeden” idi.

Yüzde 10.37’ye kadar yükselen gösterge bono bileşik getirileri “görece” olarak piyasaların en az kaybedeni idi. MB’nin “faiz takıntısı” mı dersiniz, “faiz ısrarı“ mı dersiniz, anlaşılan bir tek bono piyasası üzerinde etkili olmuşa benziyor. Ancak bu etkinin de; böyle giderse; çok uzun süreli olmayacağını belirtmekte fayda var!

Borsa cephesinde işler daha da karışık!

Cuma günkü sert satışları sonrasında kurdaki hafif gerileme ile toparlanan BIST’in 16 Aralık’tan bu yana kaybı bir ara yüzde 18.4’a kadar yükseldi. MB’nin “son virajdaki” tavrı BIST için de kısa vadeli bir “kurtarıcı” olabilir. Kurda bir gerileme yaşanır ise; BIST 100’ün 65.500-750 bandına kadar bir yükseliş ile yılı kapatması ihtimali var! Ancak bu toparlanmaların da “sürdürülebilir” olması zor görünüyor.
“Kavgada” bir ateşkes yakın gibi görünmüyor. Ancak bir “ateşkes havası” hakim olur ise toparlanmalar biraz daha uzun süre dayanabilir.

Merkez’den ‘şok’ müdahale gelebilir

Cuma günü yaşananlardan sonra bugün ve yarın; yani yılın son virajında; döviz cephesindeki en büyük oyuncu olan MB’nin yapacakları önemli. Özellikle yarın yani 31 Aralık’ta bir “şok müdahale” beklentisi Cuma günü yaşananlardan sonra iyiden iyiye artmış görünüyor. İki günde 1 milyar dolar satacağını daha önceden açıklamış olan MB’nin bu satışlarla kurları aşağı indirmesi zor görünüyor! Ek satış, “şok müdahale” gelir mi? Bu olasılık halen daha var. Ancak bugüne kadar yaşananlara bakıldığında bu müdahale; eğer olur ise; 2011’de olduğu gibi sadece yıl sonu kamunun performans rakamları ve şirketlerin “bilanço makyajı” için anlamlı olacak. Kurlarda sürdürülebilir bir “düşüş” sağlama şansını düşük görüyorum. Ha, MB yarın öğleden sonra 3-5 milyar dolar hızlı bir satış yapar ve TL tarafında da fonlama sağlamaz ise yılın son gün kuru düşük olabilir. Ancak böylesi bir müdahale olursa “ucuza” döviz almak için “kuytuda” bekleyen birçok piyasa katılımcısının olduğunu da unutmamak gerek! Onlar da böylesi bir müdahaleyi “fırsat” olarak göreceklerdir.

Müdahale “doğrudan döviz satışı” yerine var olan döviz satışlarının miktarlarına ek olarak “sözel” olur ise dolar/TL kurlarının 2.1075 seviyesine kadar gerileme olasılığı hiç de az değil. “Sert bir müdahale” 2.0860 ihtimalini da güçlendirecektir! Eğer daha da altına inecek bir müdahale gelirse bazıları için bu durum, önümüzdeki birkaç ay için “bulunmaz fırsat” olabilir!

Ancak MB’nin “doğrudan veya sözel müdahaleleri” de işe yaramaz ise son virajda araba devrilebilir. Dolar/TL’de 2.28’li rakamların önü açılabilir!

Euro/dolar paritesi de önemli!

Cuma günü 1.3893’e kadar yükselen euro için 1.3840 seviyesi önemliydi. Bu seviyenin üzerinde bir “haftalık kapanış” olmadı! Bu hafta içinde bu seviyenin üzerinde haftalık kapanış olmaz ise euro için gerilemeleri görebiliriz. Aşağıda 1.3665 önemli bir destek. Bu seviyenin alına inecek bir euro/dolar paritesi “sepet kurun” geri gelmesi babından MB’ye “yardımcı” olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.