Yatırımcı seçime kadar ne yapmalı?
.
Fed’in faiz artışını 2016’ya erteleyecek olmasının güçlü sinyalleri piyasaları rahatlattı. Dolarda 2.8790 seviyesi önemli. Bunun altına inilirse 2.8245-2.8375 bandı yeni hedef. BIST 100 endeksi için 79.450 puan direnç olacak. Merkez Bankası ise faize dokunmaz.
1 Kasım’daki seçimlere kadar 9 iş günü kaldı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle tatil. Küresel piyasalarda Fed’in faiz artışına başlamasının 2016’ya kalacağı beklentisiyle yaşanan “rahatlama” bizim de içinde bulunduğumuz gelişen ülke piyasalarını olumlu etkiledi, etkilemeye de devam ediyor.
ABD tarafında üç hafta önce beklentilerin oldukça altında açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinden bu yana gelen veriler ABD ekonomisindeki toparlanmanın kalıcılığı konusunda endişeleri artırıyor. Bu durum finansal piyasalarda aslına bakarsanız olumlu karşılanıyor. Fed’in faiz artış endişesi yerini “bu yılı da kurtardık” beklentisine bırakıyor. Nitekim önümüzdeki hafta 27-28 Ekim’de yapılacak olan Fed toplantısından kimse bir faiz artışı kararı beklemiyor.
Bonus hesapları başladı
“Bu yıl içinde bir faiz artışı gelebilir” önermesinin hayata geçebileceği tek tarih olarak geriye 15-16 Aralık’ta yapılacak toplantı kalıyor ki, piyasa katılımcılarının birçoğu için yılın sonu anlamına geliyor bu tarih. Eh, performanslar ortaya konmuş; yıl sonu bonus hesapları yapılırken, Noel ve yılbaşına bu kadar yaklaşılmışken; Fed’den gelebilecek bir faz artışı bu yılı değilse de daha çok önümüzdeki yılı ilgilendirecek.
Yurt dışındaki olumlu hava tarafından bakıldığından dolayı içeride de kurlar geriledi. Aslına bakarsanız dolar/TL kurunda 3.0753’ün görüldüğü 24 Eylül’den bu yana ne “geçici hükümet” ne de TCMB her hangi bir karar almadı, adım atmadı. Buna karşın dolar/TL kuru geçtiğimiz hafta 2.90’nın altına geriledi.
Kurlardaki gerilemede içeriden kaynaklanan en ufak bir katkı yoktu. Denebilir ki yükselişte de içeriden kaynaklananlardan çok dışarından kaynaklanan sebepler etkili oldu. Bu önermenin önemli bir kısmına katılmamak mümkün değil. Ancak Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya, seçime gidiyor olması, iç ve dış politikasından kaynaklanan sorunlar, dışarından gelen dalganın etkisini güçlendirdi, kritik seviyelerin hızlı aşılmasını beraberinde getirdi. Hem yükseliş sert oldu hem de uzun sürdü. Kurlardaki gerileme özellikle döviz borçlusu şirketleri bir parça da olsa rahatlattı. Bunun kalıcı olup olmayacağı nihayetinde seçim sonuçlarına bağlı olacak.
Dolarda kritik seviye ne?
Tüm bu olanlara rağmen finansal piyasalar olabildiğince “yurt dışına paralel” hareket etmeye, yurt içindeki ve sınırdaki olaylara olabildiğince “sınırlı” tepki vermeye devam ediyor. Daha ne kadar devam edeceklerini kestirmek zor. Ancak son iki haftaya bakıldığında, seçimlere kadar olan dönemde dolar/TL kurunun 2.90’nın altında kalmasının tüm “tarafları” memnun edeceğe benziyor.
Ha keza BIST tarafından da onca olumsuz habere ve bir “düzeltme ihtiyacına” rağmen 79 binlerde “tutunma” çabası öne çıkıyor. 2011 seçimleri ve 7 Haziran 2015 seçimlerinden önceki 3-4 aylık dönemlerde de benzer bir “çabaya” şahit olmuştuk. Bu kez zaman az ancak benzer çabaların izleri farkedilebiliyor. Bu çabalara önümüzdeki iki hafta boyunca şahit olmaya devam edeceğiz.
Dolar/TL kurunda bu haftanın başlarında 2.8790 seviyesi önemli bir “destek” seviyesi olacak. Bu seviyenin altına inilecek olur 2.8245-2.8375 bandı yeni “hedef” olacaktır. Ancak bu seviyenin seçimlerden önce görülebilmesi olasılığının da hayli düşük olduğunu hatırlatmakta fayda var.
BIST için 79.450 önemli olacak
Seçimden önce karar vermek için son haftadayız. Evet, halen daha 9 iş günü olmasına rağmen, önümüzdeki hafta son hafta olacak ve ihtimaldir ki oynaklık artacaktır. Bunun sebebi herhangi bir terör olayı olabileceği gibi, sadece ve sadece seçimlerden önceki pozisyon ayarlamaları nedeniyle de olabilecek. Seçim riskini almak istemeyen bireysel yatırımcıların seçimlerden sonraki olası beklentilerine göre “akşam rahat uyuyacakları” finansal kararları bu hafta içinde almalarında fayda var.
BIST 100 endeksi için 79.450 seviyesi son iki hafta için önemli bir “direnç” seviyesi oldu, aşılamıyor. Geçtiğimiz hafta bir yandan düzeltme hamlelerine bir yandan da yüksek seviyelerin korunma “çabalarına” şahit olduk. Aşağıda ilk aşamada 77.600 ve ardından da 76.450 seviyesi önemli olacak. İkinci seviye daha da önemli. Eğer bu seviye aşağı yönde; üstelik günlük kapanış bazında da; kırılacak olursa BISt 100 tarafından 74.396-75.312 arasında geride bıraktığımız boşluğun dahi kapanabileceği bir harekete şahit olabiliriz.
Faizler değişmez
21 Ekim Çarşamba günü Merkez bankası nezdindeki Para Politikası Kurulu’nun toplantısı var. Herhangi bir faiz değişikliği gelmeyecektir. Hatta seçime 7 işgünü kalmışken PPK üyelerinin herhangi bir karar dahi alacaklarını sanmıyorum. Olsa olsa MB nezdinde tutulan zorunlu karşılıklara ödenen faizlerle ilgili bazı adımlar gelebilir. Fed; Haziran’da faiz artırmayarak önemli bir şansı kaçırdı ve sonrasında piyasanın şantajlarına boyun eğecek hale geldi. Bizim PPK’mız da daha önceki toplantılarda kararlı adımlar atmadığı, atılması gereken adımları politik baskılar (veya kaygılarla) nedeniyle ertelediği için bu haftaki ve hatta önümüzdeki aydaki toplantısında da herhangi bir karar alamayacaktır. Gelecek ayki toplantısı da büyük olasılıkla hükümet kurma çalışmalarının olduğu dönemlere denk geleceğinden, “politikasızlık” nedeniyle iki ayı daha kaybedecek gibi görünüyoruz.