Trump-Erdoğan zirvesi piyasayı nasıl etkiler?
Gözler bu hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretinde olacak. Trump ile zirveden Türkiye’nin bölgedeki önemini artıracak kararlar çıkarsa piyasalar olumlu etkilenecektir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15-17 Mayıs’ta da ABD’de temaslarda bulunacak. “Bu ziyaretimi Türkiye-Amerika ilişkilerinde yeni bir milat olarak görüyorum” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı ziyaretin ‘virgül derecesinde değil, nokta öneminden’ söz etti. Trump yönetiminin YPG’yi ağır silahlarla donatması, Rakka’da yapılacak operasyonlarda Türkiye’nin koalisyon güçleri dışında tutulması ve ABD’nin karadaki silahlı gücü olarak YPG’nin öne çıkarılması görüşme gündeminin herhalde ilk maddesi olacak. Paralel yapılanma ve darbe girişimine yönelik Gülen’in iadesi ve Reza Zerrab da diğer bilinen başlıklar olacağa benziyor. Her 3 konuda da ABD yönetimi ile önemli görüş ayrılıkları var. Bu konularda Trump ve yönetimi ikna edilebilecek mi? Neoconlar, FBI-CIA ve Trump derken artık ikna edilecek tek bir Amerika mı var sorusu da apayrı bir mesele...
ABD’de değişim yaşanıyor
Trump’ın FBI’ın başkanını görevden alması sonrasında ABD’de iç siyasetinde de hareketlenmenin yaşandığı bu günlerde yapılan bu ziyaretten Türkiye’nin tezlerini güçlendiren somut sonuçların çıkıp çıkmayacağı önümüzdeki yılların dış siyaseti açısından da kritik önem taşıyor. Cumhurbaşkanı’nın ‘nokta, virgül’ benzetmesi bu anlamda örtüşüyor. NATO üyesi Türkiye ile NATO’daki en büyük müttefiki ABD’nin; önemli konularda zıt politikalar izliyor olması gelecekte NATO’nun tartışmaya açılması anlamına gelebilir. AB ile ilişkilerin adeta buzdolabına konulduğu bir ortamda ABD ile de ilişkilerde soğuk havaların esiyor olması önümüzdeki dönemde Türkiye’nin “onurlu yalnızlığa” mahkum olması anlamına gelebilir. Bu da sadece dış politika değil, ekonomi cephesinde de soğuk rüzgarlar estirebilir. Kısa vadede değilse bile orta vadede, piyasaların neşesi kaçtığında sıkça hatırlanacak bir mazeret olarak karşımıza çıkabilir.
Cumhurbaşkanı; ABD gezisinden sonra 24-25 Mayıs’ta Brüksel’de düzenlenecek NATO zirvesine de katılacak. ABD ziyareti sırasında çözülemeyen bazı konular bu zirvede çözülebilir mi, yoksa var olan sorunlara yenileri de eklenir mi önümüzdeki günlerde sorulacak sorular olacak. Tüm bunların kısa vadede piyasalarda ve ekonomide birebir karşılıkları olmayabilir ancak kaynayan Ortadoğu kazanında uzun vadeli işbirliklerinde ortaya çıkabilecek kırılmaların kalıcı yansımaları mutlaka olacaktır. Bu nedenle önümüzdeki iki hafta boyunca yapılacak toplantıları yakından izlemekte büyük fayda olduğunu düşünüyorum.
Türkiye’nin bölgedeki önemini artıracak bazı kararlar alınırsa, piyasalar bunlardan olumlu etkilenir. Ancak var olan durumu değiştirecek, Türkiye’nin “güvenli bölge”, Rakka operasyonuna dahil edilmesi gibi tezleri kabul görmeyecek olursa bunun piyasalara olumsuz etkileri olabilir. Piyasa katılımcıları; özellikle de küresel fon akımlarına göre hareket eden uluslararası fon yöneticileri ilk aşamada bunu olumsuz algılamayabilir. Orta uzun vadede bunun negatif yansımaların görüyor, fiyatlıyor olabiliriz.
Dolar gevşer mi?