Şampiy10
Magazin
Gündem

Toparlanmalar satış fırsatıdır

Son üç dört yıla bakıldığında yılın ilk çeyreklerinde kâr realizasyonlarının yaşandığını gözleniyor. Bu yıl da pek farklı olmadı. Zamanlama yılın ilk üç ayı içinde değişebiliyor. Ancak seyir birbirine benziyor

ABONE OL
Vatan Haber

Son üç dört yıla bakıldığında yılın ilk çeyreklerinde kâr realizasyonlarının yaşandığını gözleniyor. Bu yıl da pek farklı olmadı. Zamanlama yılın ilk üç ayı içinde değişebiliyor. Ancak seyir birbirine benziyor. Global likiditenin etkisiyle, neredeyse ‘bileşik kaplar’ gibi birbirine bağlı borsaların birindeki “fahiş” bir satış diğerlerini de doğrudan etkiliyor. Yen faizlerinin artması, “carry trade”lerin basının diline düşmesi, kârların artık realize edilmesi gerektiğini hatırlattı büyük hedge fonlara...

ABD Dow Jones Endeksi (DJI) 19 Temmuz’da 10,676 dip seviyesinden, 20 Şubat günü 12,795 ile zirve noktasına ulaşmış. 147 iş günü süren bu süreçteki kazanç yüzde 19.85. Yıllık faizlerin yüzde 5.25 seviyesinde olduğu dolar piyasalarında, neredeyse yarı yılda bir yıllık faizin dört katı bir getiri. Gelişmiş ülke piyasalarında bu getiriler elde edilmişse gelişmekte olan piyasaları varın siz düşünün.

Böylesi bir getiriyi kaybetmekten korkanlar, Çin’de “çatapat patlayınca” can havliyle satışa başladılar ve hemen herkes benzer korkuları taşıdığından ve kimse de dalganın karşısında dur(a)madığından işler buraya geldi... Olan biten bundan ibaret, yükselişin olduğu gibi (!) düşüşün de iç sebeplerden kaynaklanmadığını belirtmek gerek.

Normal şartlar altında dün, piyasaların salvoyu atlatması bekleniyordu. Hatta öğlene kadar piyasalardaki hareketler sınırlı, daha çok ‘yara sarıcı’ tarzdaydı. Ancak hem Uzakdoğu hem de Avrupa borsalarındaki satışların sürmesi, olayın boyutlarının büyüdüğünü gösterdi. Öyle görünüyor ki piyasaların anahtarı uzakdoğu olacak. Amerika’da da DJI güne 200 puanlık kayıpla başladı ancak daha sonra kaybını 25 puana kadar düşürdü. Ancak artık toparlanmaların yeni bir yükseliş trendinden çok, yeni kâr realizasyonları için fırsat olarak değerlendirileceğini hatırlamakta fayda var. Dünya borsalarında kan kaybı sürerse İMKB’de 38.450, 38.100 ya da 37.800 seviyelerine kadar düşüş sürebilir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.