Süper Mario piyasaların istediğini verdi
.
Uzun zamandan beri beklenen, 15-16 Aralık’taki Fed toplantısından önceki en önemli olay olan; Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısından dün yeni bir parasal genişleme kararı çıktı. Daha önceden Eylül 2016’da sona erecek olan aylık 60 milyar euroluk bono alımlarının miktarı değişmeden 2017 yılı Mart ayı sonuna kadar uzatıldı. Bankaların; kredi olarak sisteme sunmayıp; ECB nezdinde tuttukları mevduatlarından alınan 20 baz puanlık “cezai faiz” oranı 30 baz (yüzde -0.30) puana çıkarıldı. Bu kararlar teknik olarak piyasalardaki euro arzını artıracak olmasına rağmen AB ortak para birimi, dolar karşısında değer kazandı. Bu, sürpriz oldu.
Piyasalarda uzun zamandan bu yana bu önlemler konuşulurken euronun değer kazanması şaşırtıcı gelebilir. Haksız sayılmazsınız. Neden derseniz bunun birkaç sebebi var. İlki piyasalarda “eksi faiz oranının” kademeli şekilde 40 baz puana kadar çıkarılabileceği ve aylık alım miktarlarının 15 milyar euro artırılacağı da vardı.
Draghi bunları vermeyip umut edilenden daha “dar” bir genişleme yapınca kötüsü gelmedi dendi. Bana göre asıl sebep piyasa katılımcılarının çoğunun euro satıp, dolar almış olmasıydı. Bunu nereden biliyorsunuz derseniz, ABD’deki vadeli euro kontratlarındaki “kısa (short)” euro pozisyonlarının aşırı yükselmiş olmasından anlaşılıyordu.
Teknik analiz tarafı euroda dibe yaklaşıldığını, Draghi’yi duyduktan sonra bir karar verileceğini söylüyordu. Draghi sınırlı genişleme deyince herkesin (ben de dahil) beklediği bir önceki dip olan 1.0460’lara inil(e)meden hızlı bir düzeltme geldi. Bir anlamda “kısa euro pozisyonlarının cezalandırılması” (ShortSqueezing) durumu ortaya çıktı.
Piyasalar memnun mu?
Draghi’nin 2015 yılı enflasyon tahminin yüzde 1.5’ten 1.4’e revize etmesi de piyasaları pek memnun etmemişe benziyor. Açıklamalar sonrasında gün içinde 1.0534’e kadar gerilemiş olan euro 1.0893’e kadar değer kazandı. Bu arada Alman DAX endeksinde de karar sonrasında ciddi bir gerileme yaşandı. Açıklama öncesinde 11.318’e kadar yükselmiş olan DAX, bu yazı yazıldığı sırada yüzde 3.20 değer kaybetmişti. Asıl çarpıcı hareket Alman 10 yıllık bonolarında yaşandı. Yüzde 0.46’lardaki getiriler, yüzde 0.63’e kadar yükseldi. Bakıldığında getiriler yüzde aynı gün içinde yüzde 58 yükselmiş oldu. Anlaşılabilir bir durum: ECB’ye satacağız düşüncesiyle düşen getiriler, Draghi’nin beklenen miktarda artırmaması ile bir anlamda “elde patlayınca” herkes satışa geçince getiriler hızla yükseldi.
Eurodaki bu hareket; yeni stop loss’ların (zarar durdurma) katkısıyla; teknik olarak 1.0980 seviyesine kadar devam edebiliyor. Ancak üzerine çıkması zor görünüyor. Zira bir süre sonra piyasalar; halen daha parasal genişlemeye ihtiyaç duyan bir AB’de euronun daha da değer kazanmasını haklı çıkaracak sebep bulmakta zorlanacaklardır. Hele ki doların faizi de artacakken…