Stres testi stresi başladı!
.
ABD piyasalarında 19 bankanın “stres test” sonuçları bekleniyor artık. Piyasa iki aşamada bilgilendirilecek. İlk bu hafta Cuma günü temel kriterler ve bu kriterlere uymayan durumlarda nasıl bir yol izleneceği kamuoyuna açıklanacak. 4 Mayıs’ta da net durumun “şeffaflıkla” kamuoyu ile paylaşılacağı Beyaz Saray tarafından açıklanmış durumda.
Bu testin ne kadar objektif olacağı gerçekten merak ediliyor. Umarım yarı yolda; 2001 yılında bizim yaptığımıza benzer bir “esneme” yaşanmaz. 2001’de BDDK Türk bankaları için “Yeniden Sermayelendirme (Re-cap)” programı uygulamaya konuldu. Üç aşamalı bir denetim sonrasında, konulan kriterlere uymayan bankaların ortak/sahipleri; aranan kriterlere uyacak şekilde sermaye artırımı yapmaları hedefleniyordu.
Denetimler sırasında ortaya çıktı ki baştan konulan kriterler uygulanacak olursa, neredeyse tüm bankacılık sisteminin sermaye artırımına gitmesi gerekiyordu. O dönemlerde Türkiye’de ortada böyle bir sermaye olmadığından, kriterler “bir miktar” esnetildi! Yeni kriterler sonrasında 2-3 bankanın sermaye artırımına ihtiyaç duyduğu ortaya çıktı. Gerekli artırımlar yapıldı, re-cap başarıyla halledildi. (O bankalardan birisi de İmar Bankası idi)
ABD bankacılık sistemi için de benzer bir “Sermayeyi nereden bulacağız?” sendromu söz konusu olabilir. Bu da stres testinin fazla “stres yaratmasına izin verilmeden” geçilmesi söz konusu olabilir. Bu durumda ABD’de son zamanlarda “idare-i maslahat” politikasının bir devamını görebiliriz. Umarım bu politikanın gerçek çözüm olmadığı Wall Street tarafından sıkça yanıltılan Beyaz Saray tarafından artık anlaşılmıştır.
İMKB
Yükselişin hız kesme ihtimali...
İstanbul Borsası 22.600’den başlayan yükselişte Cuma günü 29.914’ten geçen 200 günlük hareketli ortalamaya çok yakın olan 29.896’e kadar geldi.
Bu yükselişin kısa vadede hız kesmesi ihtimali yüksek. Zira 200 günlük hareketli ortalama önemli bir direnç olacaktır. Cuma günkü (29.445) kapanışın 2007 yılı sonunda başlayan düşüş trendinin üzerinde olması; 30.400 seviyesine kadar bir yükseliş ihtimalini arttırıyor. Yine de 30.000 +/- 400 bölgesinden aşağıya doğru bir düzeltme yaşanacak diye düşünüyorum.
Cuma günü görülen 29.896’nın kısa vadeli zirvenin görüldüğü seviye varsayımıyla; düzeltmede önce 27.100 ardından da 26.250 ve hatta 25.300 seviyelerine kadar inilebilir. Önümüzdeki günlerde özellikle ABD’de 19 banka için yapılmakta olan “stres test” ve sonrasında alınacak önlemlerden sonra önümüzdeki döneme dair daha net bir “yol haritası” çizilebilecek.
Dow Jones Endeksi
Yüzde 27’ye varan yükselişin bir kısmını ‘cebe koymak’ isteyenler olacak
İMKB’deki 30.000+/-400 benzeri; 8.200+/- 100 seviyesinin (Eksi seviyesi görüldü bile) zirve olma ihtimali yüksek. Benzer şekilde S&P 500’de de 880+/- 10 seviyeleri görülebilir.
Çoklu teknik seviyelerin biraraya geldiği bu bölgenin kısa vadede geçilmesi zor. Beklentileri değiştirebilecek önemli bir olay olmadığı (Kâr rakamları sonrasında 19 ABD bankasının “tamamının sınavı geçmesi” gibi) takdirde, yüzde 27’ye varan yükselişin bir kısmını “cebe koymak isteyenler” çıkacaktır.
Düzeltme yaşanması durumunda sırasıyla 7.777 (tümü 7 olduğundan hatırlaması kolay olacaktır) ve ardından 7.540 seviyeleri görülebilir!
Euro/dolar Stres testi öncesi talep artabilir
Cuma günü 1.3090’ın altına inilmiş olması ve 50 günlük hareketli ortalamanın test edilmiş olması doların değer kazanmasını bir parça hızlandırdı. Euronun dolar karşısında 1.3250’ye kadar yükselme ihtimali var. Stres testi öncesinde dolara olan talebin artma ihtimali var.
Bu durumda 1.3040’ın altında kalınması ve hatta paritenin 1.2945’e kadar bir düşmesi bile söz konusu olabilir. Bu seviyenin sert bir şekilde aşağı kırılması 1.25’e kadar devam edebilecek “sert” bir hareketin önünü açabilir.
Dolar/TL 1.6650 bölgesine hareket görülebilir
Euro/dolar paritesindeki hareketler dolar/TL kurlarının 1.6225 seviyesinin test edilmesi ihtimalini artıracaktır. Faizlerin tek haneye düşmesiyle önümüzdeki dönemde portföy tercihlerinde ciddi değişikliklere yol açabilecektir.
Bu değişimin yavaş olması dahi kurlarda dönem dönem hareketlerin hızlanmasına yol açabilir
Böylesi bir hafta olması durumunda 1.6225’in aşılması halinde 1.6650 bölgesine doğru bir hareket dahi görülebilir.
Aşağıda ise 1.5660 seviyesi direnç “görevini” sürdürecek görünüyor!