Şampiy10
Magazin
Gündem

Reform olmadan trilyonlar yeter mi?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yerel seçimlerin resmi sonuçları ne olursa olsun; piyasalara etkisi kısa vadeli olacaktır. Seçim öncesi; önceki seçimleri en iyi tahmin eden iki kurumun tahminlerindeki gibi iktidar partisi ister yüzde 40 ister 48 almış olsun, hemen yarın küresel gelişmlere geri döneceğiz.

Bu hafta 2 Nisan’da G20’ler, Kasım toplantısından sonraki ikinci toplantılarını yapacaklar. Bu toplantının illâki başarılı olmasını isteyen ev sahibi İngiltere’nin Başbakanı Brown’un yapmış olduğu “turlar” sonrasında 2 trilyon dolarlık bir “canlandırma paketi” üzerinde anlaşıldığı haberleri çıktı. Alman Der Spiegel’in haberi sonrasında hafta sonu İngiliz Dışişleri Bakanı Miliband bunu yalanladı.

Şu ana kadar küresel kriz için açıklanan “paketlerin” toplamı 12 trilyon dolara ulaşmış. Yine de dip bile bulunamamış?! ... G20’lerden gelecek 2 trilyon mu bu işe “dur diyecek, dibi bulduracak?”

Diyelim ki evet. Bu parayı kim verecek G20’lerden? IMF, Japonya’nın sağladığı 100 milyar dolarlık kaynak için “bayram ederken” yeni paket için gerekli fonları kim sağlayacak? En iyi canlandırma paketi, maliyetini “komşunun ödediği” pakettir diye düşünüldüğünde peki “komşu” kim olacak? ABD mi yoksa Avrupa mı? Başta Almanya ve Fransa olmak üzere, daha sıkı kontrolden ve yeni düzenlemelerden yana olan AB, bu krizin çözümü konusunda; sürekli olarak yeni paketler açan ABD’den çok farklı düşünüyor.

Alman hükümet yetkililerinin “sızdırdığı” ileri sürülen 2 trilyonluk paket haberi, Fransa ve Almanya’nın; Brown ve Obama cephesine karşı bir tavrı mı? G20’lerden; dünyanın bugünkü finansal mimarisinin şekillendiği 1944’teki Brettonwood benzeri önemli sonuçlar bekleyenler ya bu zirveden umduklarını bulamazlarsa?

1945’ten bu yana ilk kez küresel olarak küçülecek dünya ekonomisinde yeni reformlar yapılmaksızın saçılacak paralar krizi sadece kısa bir süre için öteleyebilirler. 2 trilyon dolarlık yeni paket kısa bir süreliğine “coşku” yaratır, sonrasında yeniden hayat “normal” düşüş seyrine geri döner! Tıpkı Fed’in ilk faiz indirimleri sonrasında Dow Jones’un yeni zirve görmesi gibi...

Kısaca seçimler ve bu hafta...

Genel olarak seçim sonuçlarında dramatik değişimlerin olmasını beklemek hata olur. Detaylar mutlaka önem taşıyacaktır ancak piyasaların bunları ilk aşamada “fiyatlaması” hayli güç. Piyasalar açısından ilk ve en önemli gösterge IMF anlaşması olacaktır. Seçimin tozları yatıştıktan, G20’den gelecek haberlerden sonra bu konudaki resim daha netleşecektir.

IMF ile bir anlaşmanın yapılmayacağı herhangi bir şekilde fiyatlara yansımış değil. Netleşene kadar dolar/TL kurlarında bu hafta boyunca 1.62’nin üzerinde kalınma ihtimali hayli yüksek. Daha dikkatli izlenmesi gereken taraf, bono faizleri olacaktır.

Yarın hem ay sonu, hem de çeyrek sonu. Gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki piyasalarda “yumuşak” bir seyri izlenebilir. Ancak sonrasında özellikle ABD hisse senedi piyasalarında aşağı yönlü bir düzeltme ihtimali artacaktır. İMKB de benzer yönde etkilenebilir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.