Şampiy10
Magazin
Gündem

PPK kararı ve yapıl(a)mayan müdahale

Önceki günkü Para Politikası Kurulu öncesinde piyasada iki zıt görüş vardı. Yerliler MB'nın faizleri arttırmayacağını söylerken, yabancı yatırımcılar 100 baz puanlık bir artış beklentisindeydi

ABONE OL
Vatan Haber

Önceki günkü Para Politikası Kurulu öncesinde piyasada iki zıt görüş vardı. Yerliler MB'nın faizleri arttırmayacağını söylerken, yabancı yatırımcılar 100 baz puanlık bir artış beklentisindeydi. Bu beklenti, bir yıllık swap faizlerinin yüzde 19'ların üzerine çıkmasından anlaşılabiliyordu. Birçok yatırım bankasının raporunda 2006 enflasyonunun "kaybedildiği", 2007'nin kazanılması için MB'nın yeni faiz artışlarına gitmesi gerektiği belirtiliyordu. Bu beklentiyle bono faizlerinin yüzde 21 bileşik seviyelerine yükseleceği konuşuluyordu.

Salı günkü PPK kararı açıklanmadan önce bu iki farklı görüşün "çarpışması" kurlara yansıdı. Gün kapanışında toplantı gerginliğiyle dolar kurları 1.64'lere yükseldi. Faiz kararını beğenmeyen yabancı yatırımcılar dün bir yandan döviz alırken, diğer yandan da bonolarını satınca yeni bir yükseliş dalgası yaşandı. Gerçi PPK kararı ne olursa olsun bu zaten yaşanacaktı.

Dün MB bir önceki seviyesi olan 1.6250'lerde "oynaklığa" müdahale etmeyince kurlar
1.6700 alış seviyelerine kadar yükseldi. Bono faizi de yüzde 20.70'lere kadar çıktı. MB'nın dövize müdahale ermemesi gerektiğine birçok kez değinmiştim. Yok eğer illa müdahale edilecekse "şiddeti" gerektiği kadar olmalıdır. Bir anlamda "MB vurdu mu ses getirmelidir." Ancak son seferdeki "müdahale eder gibi" bir müdahale birçok yeni sorunu da beraberinde getiriyor. Eğer müdahaleler konusunda net bir kararınız ve tavrınız yoksa hiç müdahale etmemek, etmekten çok daha iyi olacaktır.

5 Temmuz itfası
Artık dolar kurlarında 1.6880-1.7010 bandı "teknik" olarak resmin içine girdi. Diğer yandan da bonolardaki 21.45-85 arasındaki "gap-açıklık" kapanma ihtimali de artıyor. 5 Temmuz'da 7.5 milyar YTTlik Hazine itfası önemli. Eğer bu ihale öncesi yukarıdaki seviyeler görülür ve bir gevşeme olur ise bu itfa yenilenebilir. Ancak bu ihaleye kadar gerginlik sürer ve ihalenin yenilenmesinde sorunlar yaşanır ise sonrası net değil.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.