Piyasalarda yaz tatili bitti
Avrupa’da Temmuz ve Ağustos ayları genellikle tatil ayları
Avrupa’da Temmuz ve Ağustos ayları genellikle tatil ayları. Avrupalı kişi ve kurumlarla iş yapan finans kesimi ve reel sektörün Türkiye’deki bağlantıları da muhatap bulmakta zorlandıklarından, onlar da artık tatillerini aynı aylara denk getirmeye başladılar. Bir başka deyişle Avrupa’daki tatil dönemi yavaş yavaş Türkiye’ye de uzanmaya başladı.
Tatil aylarının sonuna gelindi. Piyasalara geri dönen katılımcılar tatilde olup bitenleri gözden geçirdikten sonra yıl sonuna kadar nasıl bir pozisyon alacaklarına bakmaya başladılar. Ağustos ayının son gününde yeni pozisyona almak isteyen bazı katılımcıların, döviz sattıkları ve bono aldıkları gözlendi.
Salı günü 1.48 seviyelerinden kapanan döviz kurları 1.4650 ile güne başlarken, gün içinde 1.45 seviyelerine kadar indi. Gösterge bono faizleri de Salı günkü bileşik yüzde 19.50 kapanıştan sonra, dün 19.05 seviyelerine kadar geriledi. Benzer şekilde özellikle 5 yıllık döviz swaplarında da 20-30 baz puanlık bir gevşeme görüldü.
Dolar kurlarındaki gelişmelerin benzeri Güney Afrika parası rand için de yaşandı. (Artık Brezilya’yadan koptuğumuz için yeni ekürimiz Güney Afrika!) Güne 7.08 seviyelerinden başlayan rand, gün içinde 7.03 seviyelerine kadar geriledi. Tüm bunlar ilk bakışta gelişmekte olan piyasalara kısa süreli de olsa bir girişi gösteriyor.
Ancak bu girişler konusunda dikkatli olmakta fayda var. Zira özellikle ABD’de başladığı tarışılan resesyon ve hatta stagflasyon meseleleri, yine ABD ekonomisini son 3-4 yılda ayakta tutan emlâk balonunun sönmeye (!) başladığı tartışmaları eninde sonunda gelişmekte olan ülke piyasalarını vuracaktır.
Teknik olarak dün dolar/YTL’de görülen 1.4510 seviyeleri kısa vadeli dip seviyesi. Benzer şekilde bonolardaki yüzde 19 seviyesi de bir önceki dip olan yüzde 18.85’e oldukça yakın. Piyasa katılımcılarının Ağustos enflasyonun eksi (-) çıkacağı beklentisiyle görülen bu seviyelerin korunması şimdilik zor görünüyor.
Dünyada dolara talep artacak
Kurlarda düşüşler sırasında 1.4650-1.4770 ve 1.4800-1.4830 arasında boşluklar (gap) oluştu. Hızlı düşüş sırasında oluşacak bu boşlukların kısa zamanda kapanması mümkün. Zira paritenin ve ABD 10 yıllık bono faizlerinin de desteklediği son düşüşün kısa süreli olması mümkün. Paritede 1.2730’un ve özellikle de 1.2650’nin altına inilmesi durumunda hem bizde hem de dünyada dolara olan talep artacaktır.
Hazine’nin Eylül borçlanma programı her ne kadar piyasada likidite bırakacak olsa da bono faizlerinde hareketlilik devam edecektir. Bunun etkileri de kurlarda görülecek ve yukarıda bahsettiğim boşluklar büyük olasılıkla önümüzdeki bir-iki hafta içinde kapanacaktır.
Dediğim gibi tatil bitti...