Şampiy10
Magazin
Gündem

Piyasalar yılın son 2 haftası nasıl bir seyir izleyecek?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Piyasalar 2008’i en azından “diplerden daha yukarıda” kapatmaya çalışıyor. Tüm dünyada fon yöneticileri, “genlerine” işlemiş yıl sonu kapanış bilançolarının “güzel” gösterilme çabasında. Otomotiv devlerini kurtarma çabaları ve yaşananlar borsalarının önümüzdeki iki hafta boyunca yükselme çabası içinde olacaklarını gösteriyor.

Yılın son iki haftasına girdik. Resesyon endişeleri altında hazırlanan 2009 bütçeleri son halini alacak. Ama en önemlisi 2008 yılının hesapları kapatılacak. 1929’dan bu yana en kötü “buhran” yılı olarak hatırlanmaya aday 2008’in en azından “diplerinden daha yukarıda” kapanması için neredeyse herkes elinden geleni yapıyor.

Geçtiğimiz Cuma günü ABD senatosu 14 milyar dolarlık “arabacılar” için hazırlanmış olan paketi (700 milyar dolarlık paketin ilk oylamasına benzer şekilde) reddetti. Piyasalar bir an için umutsuzluğa kapıldı.

Ne gam! Hemen bir “ara çözüm” yaratıldı! Yeni paket olmadıysa, finans sektörü için hazırlanmış 700 milyarlık eski TARP (Troubled Asset Relief Program-Sorunlu Varlıkları Rahatlatma Programı) paketinden birşeyler “ayarlanacağı” açıklandı. Hafta sonu boyunca “ilk batacak” gözüyle bakılan GM’nin Başkanı ile Hazine Bakanı Paulson’un yeni bir plan üzerinde çalışacağı belirtildi. (Yine hafta sonu mesaisi... Daha önceki piyasa tatili önerimi, yılbaşı tatiliyle birleştirilecek yeni bir tatil önerisiyle yineliyorum!)

“Arabacılara” bir şeyler ayarlanırken, diğer yandan “şapkadaki tavşan üretme çiftliğinin yeni yöneticisi” Obama’nın da başkanlık koltuğuna oturduktan sonra açıklayacağı “canlandırma” paketini 700 milyar dolardan, 1 trilyon dolara çıkaracağı söylentileri yayılmaya başlandı.

Yükselişin nedeni

Açıklanan tüm paketler ve “dağıtılan” yeni umutların hemen hepsi, yılı “iyi kapatmaya” yönelik çabaları destekler nitelikte. Klâsik hale gelmiş, hatta neredeyse tüm fon yöneticilerinin “genlerine” işlemiş yıl sonu kapanış bilançolarının “güzel” gösterilme çabaları... Yıl sonundaki varlık fiyatları mümkün olduğunca yükselecek ki, hem ikramiyeler (gerçi bu yıl hayal ama, alışkanlık işte...) yüksek olsun, hem de fon yada kurum başarılı görünsün. Tüm çabalar bunun için.

Yanlız bu yılın geçmişe göre bir farkı var! Fonlar! İster normal ister hedge fon olsun, bu fonların yöneticileri, yıl sonu yaklaştıkça piyasaların toparlandığı izlenimi yaratmalılar ki, fonlardan yeni çıkışlar olmasın. Artık ikramiyeden vazgeçtiler, işlerini korumaya çalışıyorlar.

Tüm bunlar varlık piyasalarının önümüzdeki üç hafta boyunca (aslında 13 iş gününün) yükselme çabası içinde olacaklarını gösteriyor. (zayıf dolar da bunun bir parçası gibi...) ABD endekslerinin özellikle günlerdir heyecanla beklenen “pakete” rağmen yükselişle kapatması da bu tahmini destekler nitelikte.

Dow Jones’ta kritik seviye 8.800

Bu çerçeveden bakıldığında Dow Jones Endeksi’nde önümüzdeki günlerde 8.800 seviyelerinin üzerine çıkılması durumunda 9.220 ve hatta 9.640 seviyelerine kadar bir yükseliş bile görülebilir. Yok eğer 8.800 seviyesi aşılmaz, tüm “kötülükleri bu yılda bırakma” fikri güçlenir ise 7.900 seviyesi önemle takip edilmesi gereken bir seviye haline geliyor.

ABD endekslerindeki olumlu hava mutlaka İMKB başta olmak üzere bizi de mutlaka “olumlu” etkileyecektir. İMKB 100’de öncelikle 25.500 ardından da 26.850 seviyelerini gündeme getirecektir. Bu hafta içinde 27.000’in üzerinde bir kapanış görülmesi durumunda 28.300’lere kadar bir yükseliş bile rahatlıkla görebiliriz. İşler bu tahminler doğrultusunda gitmez, tersine sarpa sararsa da 23.150 seviyesinin altı yeni diplerin görülmesi anlamına gelecektir.

Olumlu hava dolar kularındaki gerilimi de azaltacaktır. Başta Brezilya Reali ve G.Kore Wonu olmak üzere diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki “baskıların” da doların değer kaybıyla azalması, YTL’yi de rahatlatıyor. YTL’de 1.55’in altında kalınması önce 1.5350’ye, ardından da 1.5145’lere kadar inilmesini mümkün kılacaktır. 1.3350’nin üzerinde kalmaya devam edecek euro da bunu destekleyecektir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.