Piyasalar neden karıştı?
IMF 13 Eylül’de açıklanan “Global Finansal İstikrar Raporu”nda; ‘gelişmekte olan ülkelerin Mayıs ayındakinden daha sert düzeltmelerle karşı karşıya kalabileceği’ uyarısına yer verdi
IMF 13 Eylül’de açıklanan “Global Finansal İstikrar Raporu”nda; ‘gelişmekte olan ülkelerin Mayıs ayındakinden daha sert düzeltmelerle karşı karşıya kalabileceği’ uyarısına yer verdi. Eş zamanlı olmamakla birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarından Tayland’da darbe, Polonya ve Macaristan’daki politik sorunlar, G. Afrika’nın 24 yılın rekoru cari açık, Ekvator’un borçlarını ödememesi endişesi gelişmekte olan ülke piyasalarında gerginliği tırmandırdı.
Brezilya’daki seçimler her ne kadar yerel bir mesele olsa ve hatta Lula’nın yeniden seçilme ihtimalinin yüksek olmasına karşın seçim başlı başına bir gerginlik sebebi. Tıpkı önümüzdeki yıl bizde de olacağı gibi.
Güney Afrika Randı dolar karşısında 16 Ağustos’taki 6.70 seviyelerinden dün 7.70 seviyelerine yükseldi. Benzer dönemde YTL kurları da 1.43 seviyelerinden dün 1.5490’a kadar geriledi.
Bizim piyasalarımızda her ne kadar kurlara tam olarak yansımasa da bono piyasalarındaki gerginlik 12 Eylül’de yapılan gösterge bono ihalesi sonrasında fazlaca hissediliyordu. 20.14 bileşik ortalamadan gerçekleşen ihaleden alanların yüzü bir türlü gülmedi.
Çarşamba günü özellikle Güney Afrika ve Brezilya para birimlerinde yukarı seviyelere doğru hareket edince bizde de hem borsa hem de bono da satış geldi. Satış sonrasında dövize gelen alımlar hem kurları yükseltti hem de stop loss’ların devreye girmesiyle hızını artırdı.
Önümüzdeki hafta ne olabilir?
Perşembe günü 1.4850 seviyelerinden kapanan yerel piyasa Cuma günü 1.5150 ile açılıp 1.5490’lara kadar yükseldi. Yüksek faiz seviyelerinde olmamız, dövizin çok daha yükselmesinin önünde bir engel. Önümüzdeki haftanın da yılın üçüncü çeyreğinin sonu olması nedeniyle özellikle bankalar kurların çok da fazla yukarı gitmesini istemez durumdalar.
Rand ve realde teknik seviyelerin hafta kapanışı bazında aşılmamış olması, 1.4850-1.5150 arasının hızlı geçilmiş olması nedeniyle önümüzdeki hafta kurlarda bu aralığa kadar bir gerileme olabilir. Faizlerde benzer bir seyir izlense de Ekim ayında yeni gösterge bononun ihalesi piyasalara yeni bir hareket getirecektir.
Önümüzdeki hafta geçtiğimiz haftanın yaralarının sarılması açısından göreceli olarak sakin geçebilir. Ancak “seçim sath-ı mahalline” girilmeye başlandığından önümüzdeki dönemde “gerginlikler” hiç bitmeyecek!