Piyasalar kırılır mı?
IMF Başkan Yardımcısı Fischer’in ‘Küresel ekonomi zayıflarsa, faiz artırım süreci yavaşlayabilir’ açıklaması, borsalardaki düşüşü durdurur mu? Bu hafta piyasalar açısından zorlu olacak.
Bu hafta gerek iç piyasa gerekse de küresel tarafta önemli eşiklerin aşıldığı bir haftaya başlıyoruz. Bizim dışımızdaki piyasalara baktığımızda ABD borsa endekslerinin teknik analiz açısından kritik olan 200 günlük Basit Hareketli Ortalama’nın (BHO) altına inildiği bir dönemdeyiz. S&P 500 endeksi 200 günlük BHO’ya oldukça yaklaşmış olsa da Dow Jones ve Nasdaq endeksleri geçtiğimiz Cuma günü bu kendi 200 günlük BHO’larının altında bir kapanış yaptı!
IMF’nin yıllık toplantısında konuşan Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, “ABD ekonomisi iyi gidiyor olsa bile küresel ekonomide zayıflama görürse Fed’in faiz artırım sürecinin yavaşlatabileceğini” söyledi! Piyasalar için “iyi gibi görünen” bir haber bu! Fischer hem FED Başkan Yardımcısı, hem İsrail Merkez Bankası Başkanı hem de 2001 krizi sırasında “dalgalı kura geçmemizi söyleyen IMF Başkan Yardımcısı. Fischer’in söyledikleri ABD borsalarındaki düşüşü durdurur mu? Durdurabileceğini sanmıyorum ama yavaşlatabilir!
Yine de bu hafta piyasalar açısından zorlu bir hafta olacak! Neden derseniz teknik olarak ABD borsalarının kritik eşikleri aşağı yönde geçmesinin yanı sıra gelişen ülkeler adına Rus Rublesi’ndeki hareket de bizim piyasalarımız için ciddi bir tehdit haline geldi. Rus Merkez Bankası’nın müdahalelerine rağmen ruble geçtiğimiz hafta dolar karşısında 40 seviyesini geçerek 40.46 ile tarihi zirvelerine kadar değer kaybetti! Gelişen ülkeler adına; hele ki TL ile aynı zaman diliminde işlem gören bir para birimi olarak; Türk piyasalarını da yakından ilgilendiriyor!
Ekonomi yönetiminin attığı adımlar hayata geçmeli...
Tüm bunlara karşın ekonomi yönetimi bazı adımlar atmaya çalışıyor. TRT Haber’in haberine göre; Bakan Nihat Zeybekci, “Japonya’yla serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başladık. Kore’yle bitirdik, şu anda yürürlüğe girdi. Şu anda yetmiyor bunu genişletiyoruz. İran’la tercihli ticaret anlaşmamızı imzaladık, onayladık. Moldova’yla imzaladık. Şimdi Kosta Rika ile Orta Amerika’da birçok yönüyle bize benzeyen, stratejik anlamda da her şeyin orta yerinde olan bir ülkeyle serbest ticaret anlaşması görüşmelerine devam ediyoruz” şeklinde konuşmuş. Umarım bu anlaşmalar gerçekten hayata geçer. Özellikle İran ile olanın uluslararası hukuk açısından nasıl uygulanacağını da öğrensek çok iyi olacaktı. Açıklamanın devamında Zeybekci; “Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’yla (TTIP) ABD, Avrupa Birliği ile yeniden bir araya geliyor. Sadece ekonomik değil siyasi bir birlik kuruluyor. Diğer taraftan Amerika, Japonya ve Yeni Zelanda da dahil olmak üzere 15 tane pasifik ülkesiyle TPP projesini ortaya koyuyor” demiş. Umarım bu anlaşmalar uluslararası anlaşmalarla uyumludur ve gerçekten hayata geçer. Yoksa sadece TTIP’e karşı adımlarsa ve uluslararası hukuk konusunda sorunlar yaşanacak ve bu anlaşmalar hayata geçmeyecekse, “popülist” anlaşmalardan öteye gidemeyeceğiz demektir!
Bu hafta dikkat edilmesi gereken seviyeler nelerdir derseniz...
ABD borsalarında belirttiğim üzere 200 günlük BHO’lar açısından kritik seviyelerin altında kalınacak olur ise küresel olarak geri çekilmelerin yaşadığı, majör bir düzeltmenin başladığı bir döneme şahit olabiliriz! Dow Jones için 16.592 önemliydi, altında bir haftalık/günlük kapanış oldu. Yeni hedef 16.200 seviyesi. Nasdaq için de ha keza 4.300 seviyesi önemliydi, altındaki kapanış sonrasında 4.185 seviyesi “yeni hedef” olarak karşımıza çıkıyor!
Dolarda 2.3075’e dikkat!
ABD’DEKİ benzer tepkiyi BIST 100 endeksinde de göreceğiz. İlk aşamada geçtiğimiz Çarşamba-Perşembe ile Perşembe-Cuma günleri arasında oluşan “boşluktan” geriye kalan 72.943-73.494 arasındaki fark kapanacak gibi. Sonrasında 73.180’den geçen 200 günlük BHO’nın korunup korunmadığına bakacağız. Kobani’nin (IŞ)İD eline geçmesi durumunda bu seviyenin korunması neredeyse imkansız olacaktır. Eğer Kobani “düşmezse” hem BIST tarafında hem de dolar/TL tarafında şok hareketler görmeyiz! Aksi durumda piyasalarda “oynaklığın” iyiden iyiye arttığı, geçen hafta döviz depolarına indirim yapan TCMB’den yep yeni adımlar duyacağımız bir haftayı yaşıyor olacağız! Dolar/TL için halen daha 2.3075 seviyesi kritik! Geçtiğimiz hafta 2.3070 seviyesi test edilse de aşılmadı, bu hafta da aşılacağını sanmıyorum. Aşılacak olur ise önümüzdeki haftalarda/aylarda 27 Ocak 2014’te test edilen 2.39 seviyesinin yeniden test edilmesi işten bile değil!