Şampiy10
Magazin
Gündem

Piyasalar bu hafta nasıl hareket edecek?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Cuma günü; Paskalya nedeniyle ABD başta olmak üzere birçok ülkede piyasalar tatildi. Hisse senedi tarafında hacim bir önceki günün yarısına inerken, asıl hacim düşüşü İzmir’deki Vadeli Opsiyon Borsası’nda (VOB) yaşanıyor. VOB’un en fazla işlem gören endeks 30 vadeli kontratındaki işlem hacmi bir önceki günün üçte birine kadar geriledi. Özellikle ABD borsalarının vadeli kontratlarını “taklit ederek” gün içinde yön çizen VOB katılımcıları; tatilde “rehberlerini” kaybedince hacim zaafiyeti kaçınılmaz oluyor.

Krizin yanı sıra, küreselleşmenin bir başka “yan etkisi” daha!

Bu haftaki veriler umutları yeşertecek mi?

Bu hafta Çarşamba ve Perşembe günleri önemli veriler açıklanıyor. ABD’de enflasyon verileri ardından işsizlik verileri, yeni inşaat izinleri ve konut başlangıçları açıklanacak. Bizde de Ocak ayı işsizlik verileri Çarşamba günü açıklanacak.

İşsizlik verileri büyük olasılıkla kötümser havanın henüz dağılmadığı fikrini teyit edecektir. ABD’deki makro ekonomideki gelişmelerin öncü göstergelerinden konut başlangıçları veya inşaat izinleri daha dikkatle izlenecek. Perşembe günkü verilerden önce piyasalar büyük olasılıkla “hazırlıklarını” hafta başından yapmaya başlayacaklardır.

Olumlu seyrin; haftanın ilk günlerinde devam etmesi, ancak yukarıdaki verilerin açıklanmasına yakın etkisini kaybetmeye başladığını görmek şaşırtıcı olmayacaktır. İMKB 100’de hazır 29 binlere bu kadar yaklaşılmışken; haftanın ilk iki gününde 29.600-30.400 bandı büyük ihtimalle test edilecektir. Kapanışların bu bandı aşması şimdilik zor gibi... Geride o kadar “boşluk” varken hele...

Gösterge bono bileşik faizlerinin tarihi rekor kırarak yüzde 13’ün altına inmesi ve 12.82’ye kadar gerilemesi, olumlu havayı destekleyecektir. Bu seviyelere gelinmeden önce 16.50 bileşiklerin ziyaret edilmesini beklerken, hızlı yaşanan bu hareket beni az da olsa yanıltmış durumda. Şaşırtıcı olabilir ancak teknik analiz açısından bakıldığında gösterge bono bileşiklerinde yüzde 11.30-11.10 seviyelerinin görülme ihtimali var. Olur mu? Merkez Bankası 100 baz puandan daha fazla bir indirim yapacak olursa neden olmasın?

Genel faiz seviyesinde ve özelliklede bono faizlerindeki düşüşler kurlara yansımıyor. Diğer gelişmekte olan ülkelerinde paraları üzerine baskı gelmediğinden, şimdilik kur cephesi sakin “duruyor”. Dolar/TL kurlarında 1.5650 seviyeleri kritik “eşik” olmayı sürdürüyor. Altındaki bir kapanış 1.5090-1.4870 bandına doğru bir düşüşün önünü açabilir.

Euro/dolar cephesinde, özellikle ABD enflasyon verileri sonrasında harketlilik yaşanabilir. 1.3090’nın altına inilmesi durumunda; ki bu ihtimal oldukça yüksek; önce 1.3010 ve ardından da 1.2845’e kadar doların değer kazandığını görebiliriz. (Yukarıda ancak 1.3490’nın üzerine çıkılması bu resmi kökten değiştirecektir.)

Doların euro karşısında değer kazandığı bir senaryoda; dolar/TL’nin 1.5650’nin altına inilmesini, inilse bile uzun süre kalınma ihtimalini azaltıyor. Doların değer kazanması durumunda kurlarda önce 1.5890 ardından sırasıyla 1.6110 ve 1.6325 seviyeleri test edilebilir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.