Şampiy10
Magazin
Gündem

Piyasalar bu hafta dinlenecek!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yılın ilk haftası beklentilerin ötesinde hem hareketli hem de yükselişle geçti. IMF haberleriyle yüksek kapanan 2009’un hemen ardından Moody’s’den gelen not artışı haberi bizim piyasalarımızdaki coşkuyu daha da artırdı.

Aslına bakarsanız bizim piyasalarımız haberin çok daha öncesinde hareketlenmeye başlamıştı. Bu durum Fitch’in not artışı öncesinde de Moody’s’in not artışı öncesinde de böyle oldu. Özellikle Fitch haberi öncesi 45 binlerde olan endeks, haber kamuoyuna duyurulmadan önce 49 bine, haber sonrasında da 50 bine yükseldi. 5 bin puanlık bir hareket yaşandı.

Moody’s’in “öncü hareketi” 900 puanla sınırlı kaldı. Bunda bizim dışımızdaki piyasalardaki hareketlerin “sınırlı” olmasının payı vardı. Onlar dururken ya da düşerken biz yine de yükselerek, aslında 900 puandan daha fazla bir fark yaratmış olduk.

Her iki not artırım haberinin resmi açıklamalardan önce piyasaları hareketlendirmesi “ilginç bir rastlantı” olsa gerek. Sıradan piyasa katılımcıları için sürpriz olan bu gelişmeler, bazıları için pek de sürpriz değil. Önümüzdeki günlerde IMF anlaşması ya da S&P’den gelebilecek bir not artırımıyla ilgili gelişmeleri de yakından izlemekte fayda var demektir. Piyasalarda mantıklı bir açıklamasını yapamadığınız ya da “anlam veremediğiniz” bazı hareketler oluyorsa mutlaka önemli bir gelişmeye gebe olduğumuzu düşünmekte fayda var demektir.

Evet, kabul ediyorum. Birileri mutlaka diğerlerinden ya daha akıllı, ya daha zeki, ya da daha güçlü. Anlayamadığım nasıl olur da bunlar hep “benzer kişiler” oluyorlar?

Neyse biz yine dönelim küçük dünyamıza. “Moody’s müjdesi” ile İMKB 100 Endeksi 55.711’e kadar çıkarken, gösterge bono bileşik faizleri 8.55’e kadar geriledi. Dolar/TL kurları, paritenin yeniden 1.43’lere gelmesine rağmen, 1.46’lara kadar geriledi.

Kurlardaki hareketi daha iyi anlayabilmek için “1 dolar+1 euro” bazındaki sepete bakmakta fayda var. “Sepet” bazında son bir yılda yeniden (üçüncü kez) 3.53 seviyesine gelindi. Euro/dolar paritesinde 1.4450’yi aşılmayıp, bu hafta içinde 1.4250’nin altına inilecek olsa bile “sepette” 3.53 seviyesi korunacak gibi. Kırılması bence zor.

Bu yılın genelinde tek başına euro/TL ya da dolar/TL kurlarına bakmaktansa sepet bazında takip etmekte fayda olabilir.

Kurları şimdilik bir yana bırakırsak...

Bu hafta, yılın ilk haftasındaki yükselişlerin “hazmıyla” geçecek. Sadece bizde değil, gelişmiş ülkelerde de...

ABD’de Dow Jones geçtiğimiz hafta önemli bir çıkış yapmasa da S&P 500 art arda 5 iş günü de artışla kapandı. Hareketin boyu her ne kadar büyük olmasa da (1.116-1.145 / yüzde 2.6) yine de yükselişin peş peşe 5 gün devam etmiş olması önemliydi. Bu hafta Dow Jones’ta yukarıda 10.625, aşağıda ise 10.445 önemli. S&P’de ise yukarıda 1.159 aşağıda ise 1.121 seviyeleri kritik noktalar. Önce üst bant test edilse bile, bu haftanın sonuna doğru Dow’da 10.450 ve S&P’de de 1.120’lerin test edilme ihtimali yüksek görünüyor.


***



İMKB’de kısa vadede hedef 57.100 seviyesi

İMKB 100 Endeksi’nde yakın vadedeki yükseliş hedefi 57.100. IMF haberleri sonrası gelen Moody’s not artışının “S&P’den de bir artış gelecek” beklentisini de güçlendirdiği ortada. Bu hafta gelse de olur, gelmese de... Her iki halde de piyasa bu “beklentiyi almaya” çalışacaktır, sırf 57 binlere ulaşabilmek için. Aralık boyunca alım yapmış olan yabancılar bu kararlarının meyvelerini toplamasalar da görmek isteyeceklerdir. Asıl kritik olan bence IMF teknik heyetinin davet edilmesi konusundaki gelişmeler. Her ne kadar IMF ile bir anlaşmaya yakınız açıklaması, Başbakan’dan gelmiş olsa da “ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz”. Bu konudaki “ayine” de IMF heyetinin Türkiye’ye davet edilmesi, anlaşma ile ilgili çalışmaların bir an evvel başlaması. Bu haftayı da “boş” geçecek olursak, 8. IMF alımını 9. ve hatta 10. alımlar izleyecektir. Ancak o günler geldiğinde; yalancı çoban misali; bir gün IMF ile anlaşma imzalandı dense bile ya kimse inanmayacak, ya da anlaşma hiçbir işe yaramayacaktır.

İMKB 100’de teknik olarak yükselişlerin 57.100 seviyesinde “yorulması”, ardından da 55.100’lere doğru bir geri çekilme olması muhtemel. Yok eğer şu veya bu sebeple (mesela, IMF heyetinin gelmiyor olması!) yükselişler 57 binlere gidemeden son bulacak olur ise bu durumda da aşağıda 53.350 seviyesi önem kazanacaktır.

(Not: Bu hafta PPK toplanacak. Faizlerde bir değişiklik olmasını beklemiyorum.)

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.