Petrol fiyatları düşecek mi?
Bunu söylemek için çok erken. Başta altın ve petrol olmak üzere emtia piyasalarında adeta “ele ele vermiş” büyük spekülasyonlar yapan; başta hedge fonlar, büyük yatırım bankaları ve tabii ki büyük petrol şirketleri henüz işlerini bitirmiş görünmüyorlar
Bunu söylemek için çok erken. Başta altın ve petrol olmak üzere emtia piyasalarında adeta “ele ele vermiş” büyük spekülasyonlar yapan; başta hedge fonlar, büyük yatırım bankaları ve tabii ki büyük petrol şirketleri henüz işlerini bitirmiş görünmüyorlar.
Yılbaşından bu yana petrolde 80 dolar/varil, ardından da 100 doları kendilerine hedef koymuş; bunu da değişik raporlarla destekleyenler; henüz pozisyonlarından ayrılmış değiller.
Piyasalarda ABD’deki petrol kontratlarının işlem gördüğü NYMEX borsasında ‘işi petrol olmayanların’ taşıdıkları kontrat pozisyonları yakından takip edilir. Ağustos’un ilk haftasında açıklanan rakamlara göre ‘işi petrol olmayanlar’ daha da fazla alım yaparak, ‘açık’ kontratlarını bir önceki haftaya göre 4.500 artarak 70.530 kontrata çıkarmış durumda. Bu açıklamanın yapıldığı 8 Ağustos’ta Brent petrolü 78.65 ile yeni bir rekor kırmıştı.
Evet petrolde arzın, artan talebini karşılama sorunu var ve ileride yeni enerji kaynakları kullanıma sokulmazsa daha da artacağı kesin. Ancak bugünlerde yaşanan bu endişe kullanılarak yaratılan ve son iki üç yıldır sürdürülen spekülasyonun ta kendisi.
Zaman zaman yükseliş trendini fazla kesintiye uğratmadan kâr realizasyonlarıyla kısa süreli düşüler olabiliyor. Nitekim son sekiz işlem gününde Brent Petrolü 78.65’ten 71.20’ye kadar geriledi.
Bu düşüş sürer mi? Şimdilik zor. Bu son düşüşün de bir düzeltmesi gelecek ve sanırım önce 73.15 ardından da 75.20 seviyeleri test edilecek. Eğer bir kasırga ya da Ortadoğu’da ateşkesin sona ermesi gibi bir durum ama daha da önemlisi İran’ın nükleer enerji konusunda geri atmaması halinde yeni rekorları görmemiz şaşırtmasın. Zira spekülasyonun henüz sonuna gelinmedi.
ABD’den gelen stok rakamları her ne kadar beklentilerin altında gerçekleşse de piyasaların ’havası’yeni alım yönünde olmadığında; Ortadoğu’daki ateşkes, ABD büyümesi gibi sebeplerle ve de ‘rekor sonrası rehavetle’ düşüşler gerçekleşti. Piyasa katılımcıları kısa vadeli düşüş trendine şimdilik fazla direnmeyip, verileri göz ardı etmeyi tercih ettiler. Taa ki bir sonraki gerilimi artıracak, yükseliş trendine geri dönüşü destekleyecek bir habere kadar.
Uzun vadeli yükseliş trendi ancak; bu yıl sonunda 70 doların altında ve 2007’nin ilk çeyreğinde 55 doların altında haftalık bir kapanış olduğu takdirde kırılmış denebilir. O zamana kadar fiyatlar ‘işi petrol olmayanların’ insafına kalmış durumda.