Paket de işe yaramadı!
.
Cuma günü ABD’de 700 milyar dolarlık (tatlandırıcılarıyla 850 milyar dolar) paket jet hızıyla Temsilciler Meclisi’nden ve de Bush’tan geçti. Piyasalar neredeyse aynı hızla düştüler.
Bu paket ilk olarak 18 Eylül’de açıklanmıştı. Geçen hafta başına kadar tartışıldı, ardından “sulandı” ve bir kere de “reddedildi”. Sürpriz etkisi tamamen yok oldu! Sürpriz etkisiyle 100 liralık nakitle 500 liralık iş yapabilecekken, bu etki kaybolunca şanslıysanız 100 lirayla, 100 liralık iş yapabilirsiniz.
Cuma günü paket geçtiğinde olan da buydu. 100 lira artık yetmez, ekonomi resesyona “tam gaz” gidiyor denilince “gerçekleşme satıldı, beklenti alındı”! Paketi dört gözle bekleyen piyasalar, bir anlamda hayal kırıklığına uğradılar.
Korkarım önümüzdeki günler, yeni hayal kırıklıklarına gebe!
Bizde ise, özellikle döviz cephesinde daha yaşanacaklar var. Aşağıdaki tabloda 7 gelişmekte olan ülke para biriminin Temmuz ortası-Ağustos başında gördükleri en düşük seviyelerden geçtiğimiz Cuma günü ki neredeyse tamamının en yüksek seviyeleri arasındaki farklar yer alıyor. (Rand ve Won dikkate alındığında en düşüklerine göre-geçen yıl sonlarında görmüşler-kayıpları sırasıyla yüzde 33.4 ve 37.9 olmuş)
Rus Merkez Bankası’nın elindeki milyarlarca dolarlık “fiyat istikrar fonu” ile yaptığı müdahaleler nedeniyle rubleyi saymazsak en az değer kaybeden para birimi YTL olmuş. Faiz bunun en önemli sebebi. Ancak gerilim artmaya başladığında faiz anlamını yitirebiliyor. Bu gerçeği göz önüne aldığımızda YTL’nin dolar karşısında en azından “rekabet avantajını” koruyabilmek adına bir miktar daha değer kaybedeceği görülüyor. Belki de sırf bu sebepten değer kaybetmesi gerekiyor!
Teknik olarak dolar/YTL’de 1.3175 ve ardından da 1.3450 seviyeleri görülebilir! Alış fiyatları bazında 1.3530’un üzerine geçilmesi gerilimi fazlasıyla artıracaktır. Şimdilik 1.3480 seviyesinin geçilmeyeceğini bekliyorum. (Euro paritesindeki 1.3650 hedefime yaklaşılması da bu hareketleri destekleyecektir.)
Gösterge bono faizlerinde Cuma günü 20.07 test edildi. Enflasyon verisiyle 19.90’a kadar inildi. Piyasaların pakete rağmen ABD borsalarının gerilemesi ve büyük ihtimalle Asya’dan gelecek ciddi kayıplarla bono bileşiklerinde bir sonraki önemli seviye olan 21.15’lerin test edilmesi mümkün. Bono yatırımı yapmak isteyenler için cazip seviyeler yaklaşıyor!
Geçen hafta “paket gazı” ve bayram tatilinin yarattığı avantajla düşüşlere direnen İMKB’nin geride unuttuğu ve ilk “paket müjdesiyle” oluşan 32.865 ile 34.153 arasındaki boşluk artık kapanabilecek gibi görünüyor.
Yeni dip olur mu? Neden olmasın deyip, analizine daha sonraki yazılarda girelim.
Ülke-Para birimi Değer kaybı (%)
Brezilya - Real 32.6
Macar - Forint 25.5
Kore - Won 25.0
Polonya - Zloty 24.0
G.Afrika - Rand 19.5
Rusya - Ruble 12.8
Türkiye - Lira 14.2