Notumuz da arttı, peki döviz neden yükseldi ?
.
Moody’s’in Türkiye’nin notunu ‘yatırım yapılabilir’ kategorisine çıkarmasına rağmen dolar 1.85 lira sınırına çıktı. Bunda kâr satışlarının yanında negatif faiz beklentisi de etkili oluyor...
Geçtiğimiz hafta gerek finansal piyasalar gerekse de Türkiye için oldukça önemli gelişmelere şahit olduk. Başbakan’ın ABD’nin en üst düzey devlet töreni ile karşılandığı Obama-Erdoğan zirvesi gerçekleşti. Aynı gün uzun zamandan beri “Godot’u bekler” gibi beklediğimiz ikinci yatırım yapılabilir notunu Moody’s’den aldık. Merkez Bankası “toptan indirime” giderek tüm “faizlerini” yüzde 0.50 (50 baz puan) indirdi!
Tüm bunlar olurken, BIST100 93.116 ile tarihi rekorunu kırarken, bir rekor da yüzde 4.61’e inen gösterge bono bileşik faizlerinden geldi.
İndirimi rahat yaptı!
NOT artışının zamanlaması konusunda iki hafta önce yazdığım yazıda; zirve öncesinde bir not artışının gelebileceğine değinmiştim. Her ne kadar tahminim; Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Bölüm Müdürü Ali İhsan Gelberi kadar “nokta” tahmin olmasa da; piyasalardaki olası gelişmeler konusunda sizleri önceden haberdar edebilmek adına önemliydi.
Henüz daha Obama-Erdoğan zirvesiyle ilgili olarak bundan sonra Suriye konusunda ne gibi stratejiler izleneceğine dair net bilgiler biz “fani kullara” ulaşmamış olsa da; not artışının “olağan ritüeli” gereği; Merkez Bankası’na bir gün önceden ulaştığı anlaşılıyor. “Yüksek faiz” nedeniyle Bakan Zafer Çağlayan’ın şimşeklerini üzerine çeken Merkez Bankası, bu sefer rahat bir şekilde faizleri indirdi. Anlaşılan o ki; daha önceki PPK toplantılarında “şapkadan değişik sürprizler” çıkaran MB, bu kez not artışının “tüyosunun” getirdiği rahatlıkla piyasalara “beklediğini” verdi!
Her ne kadar MB’nin bu hamlesi sayesinde yükselen kurlar; son açıklanan ve 121.10’a yükselmiş olan “Reel efektif döviz kurunun” müdahaleyi gerektirmeyen 120 bandının altına çekilmesi açısından olumlu bir gelişme olsa da; belki bugün değil ama önümüzdeki günlerde/haftalarda piyasalarda bir tedirginlik yaratabilecek.
Sadece TL değer kaybetmedi
PEKİ ne oldu da bizim notumuz artmasına rağmen paramız değer kaybetti? Bunun 4 sebebi var:
1- Not artışının zamanlaması “politik bir karar olduğunu” çağrıştırıyor. Buna çok da fazla prim vermeyenler; not artışı sonrasında hemen tüm piyasa katılımcılarının beklediği gibi; BIST’de de şuursuz bir yükseliş görmeyince, kur risklerini azaltmayı tercih etmiş olabilir.
2- Aslında kurlardaki yükseliş son 2 günde başlamadı. Asıl etki yavaş olsa da Reyhanlı’daki patlamadan sonra başladı. İlk günlerde yavaş ve derindendi. Ancak not artışı sonrasında, yine yukarıda da belirttiğim gibi “süper bir coşku” görmeyince, “Zirvede ne konuşulduğunu bilmiyoruz, iyisi mi Suriye riskini almayalım” diyenler ufaktan uzamaya karar veriş olabilirler!
3- Geçtiğimiz hafta “gelişmekte olan ülkeler evreninde” birçok ülkenin para birimi değer kaybetti. Yaşanan bu hareketi sadece euro/dolar paritesi ile açıklamak mümkün değil! Gelişmiş ülke borsalarının tarihi rekorlar kırmaya devam etmesi, gelişmekte olan ülke piyasalarına olan ilgiyi azaltıyor. 4- Ve son sebep ama bana göre en önemli sebep de “negatif reel faiz”.
Kurlarda sert hareket zor
GELECEKTEKİ enflasyonu; ki MB düş(ürül)eceğini öngörüyor; bile göz önüne alsak uzunca bir süre daha “negatif reel faiz” ile yaşayacağız. Negatif faiz ortamının biz Türkler için söz konusu olduğunu öne süren, yabancılar için (kurlar yatay seyrettiği sürece) nominal faizin daha önemli olduğunu öne süren bir görüş de var. Yüzde 6-7 faiz ortamında bu görüş haklı olabilir. Ancak yüzde 4.50’de değil! Kaldı ki şu anda Brezilya’da son bir yıllık enflasyon yüzde 6.49 iken politika faizi olan “SELIC rate” yüzde 7.50’de. Üstelik de 28-29 Mayıs’ta yapılacak “COPOM” (Brezilya’nın PPK’sı) toplantısında faizlerin 50 baz puan arttırılması bekleniyor. Her iki sava da inanlar için Türkiye mi yoksa Brezilya mı daha cazip?
Peki kurlarda sert bir hareket olur mu? Bunu beklemiyorum! Ancak teknik olarak 1.8260 önemliydi ve aşıldı! 1.8650 seviyesi ilk önemli direnç olacak, ardından da 1.8870 gelecek. Bu seviyelere doğru hızlı bir hareket paritede 1.2650’nin altıgörülmeden zor.