Matadorlar piyasaların canını sıkacak
.
“İspanya yardım için ne zaman başvuracak?” Ekim ayının sorusu olmaya devam edecek. Piyasalar İspanya’nın AB’ye yardım için başvuracağını satın almış durumda. Ancak bu başvurunun İspanya yerel seçimlerinden sonraya yani bu ayın son haftasına sarkabileceği dedikoduları piyasaların canını sıkacağa benziyor.
Fed ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) gelen parasal genişleme kararlarını daha önceden satın almış olan piyasalarda geçtiğimiz hafta küçük düzeltmelerle geçti. Geçtiğimiz haftanın dikkat çeken verisi ABD’nin büyüme rakamları oldu. İlk çeyrekte yüzde 2 büyüyen ABD ekonomisinin, ikinci çeyrekteki büyümesinin yüzde 1.7 olacağı beklenirken, gerçekleşme yüzde 1.3 olarak açıklandı. Milli gelire katkı bazında bakıldığında tüketimin büyümeye katkısı ilk çeyrekte yüzde 1.72 iken ikinci çeyrekte yüzde 1.06’ya gerilerken, yatırımların katkısı ise yüzde 0.78’den yüzde 0.09’a gerilemiş. Görünen o ki Fed’in III. Bedava Para Paketi’nin ekonomiye yansıması daha zaman alacak.
Geçtiğimiz haftanın sorusu “İspanya yardım için ne zaman başvuracak?” olmaya devam etti. Aslında bu soru bu haftanın ve hatta Ekim ayının sorusu olmaya devam edecek. Piyasalar İspanya’nın AB’ye yardım için başvuracağını satın almış durumda. Ancak bu başvurunun İspanya yerel seçimlerinden sonraya yani bu ayın son haftasına sarkabileceği dedikoduları piyasaların canını sıkacağa benziyor. Katalonya Bölgesi’nin bağımsızlık isteklerini daha güçlü sesle dillendirmeleri, merkezi hükümete ödedikleri vergileri azaltmak istemeleri hatta bir erken genel seçim çağrısı yapmış olmaları ve bunları çok sayıda Katalon’un katıldığı sokak gösterileriyle ortaya koymaları İspanya Başbakanı Rajoy’un başvuruyu geciktirmesine yol açıyor.
Cuma günü piyasalar kapandığı sıralarda gelen İspanyol stres testi sonuçları da İspanya’yı bu haftanın “göstergesi” yapmaya devam edeceğe benziyor. Test sonuçlarına göre İspanyol bankalarının “kötü senaryoda” 59.5 milyar euroya (vergi istisnaları ve ötelemeleri devreye girdiğinde 53.7 milyar euroya düşüyormuş) ihtiyaç duyacağı hesaplanmış. Zaten zor; daha doğrusu yüksek; borçlanan İspanya’nın bu parayı nasıl ve hangi şartlarda koyacağı netleşmiş değil. Diğer yandan ispanyol bankalarından mevduat kaçışı da devam ediyor. Geçtiğimiz hafta 2008 yılından bu yana en düşük sevyesine inmiş bankalardaki mevduat. Kaçış sürdükçe stres testinde hesaplanan rakamların da artması kaçınılmaz olacaktır.
Grafikte de görüldüğü üzere 10 yıllık ispanyol tahvilleri de bu durumu yansıtmaya başlamış durumda. ECB’nin III: BPP’si sonrasında yüzde 6.90’lardan 5.55’lere kadar gerileyen getiriler, geçtiğimiz hafta yeniden yüzde 6’nin üzerine çıkarak 6.10 seviyelerine kadar yükseldi. Bu haftanın göstergesi İspanyol 10 yıllık tahvil getirileri olacak. 6.40 seviyesi kritik. Önümüzdeki iki-üç hafta içinde bu seviye denenecek ya da geçilecek olur ise piyasalardaki tansiyon iyiden iyiye artacaktır .
Bu hafta Perşembe günkü ECB faiz kararı ve Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verileri ile işsizlik verileri önemli. Geçen toplantıda yeni BPP ile birlikte bir faiz indirimine de gitmesini beklediğim ancak faiz indirimi konusunda beni hayal kırıklığına ECB’nin faizleri indirmesi beklenmiyorum. Geçen sefer onca olumsuzluğa rağmen enflasyon endişelerini; sanki yüksekmiş gibi; öne süren ECB’nin bu kez bir faiz indirimine gitmesi sürpriz olur! 125 binlik artış beklenen ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi bu haftanın ikincil göstergesi olmaya aday. Cuma günü son çeyreğin ilk hafta sonu kapanış seviyelerine şekil verecek bu veri önemli olacak.
PUROSUNU YAKTI, HALK SOKAĞA DÖKÜLDÜ
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un Birleşmiş Milletler toplantısı için gittiği New York’ta keyifle puro içerken görüntülenmesi ülkesinde olay yarattı. Görüntüler üzerine halk protesto için sokağa döküldü.
Euro gerileyecek
Gelelim bu haftanın kritik seviyelerine...
Geçtiğimiz hafta 1.2940 ve devamında 1.2970’i geçemeyen euro , İspanya “endişeleri” ile birlikte bu hafta kritik olan 1.2825 (200 günlük hareketli ortalama) seviyesini test edecektir. ECB’nin faiz kararı (olası bir faiz indirimi) ve İspanya’nın 10 yıllık tahvil getirilerindeki muhtemel olumsuz gelişmeler sonrasında euro bu seviyeyi kırarak önce 1.2740 ve ardından da 1.2660 seviyelerini test edebilir. Özellikle 1.2970 seviyesi yukarı kırılmadıkça bu ihtimal her geçen gün artacaktır!
Eurodaki gerileme piyasaların haleti ruhiyesini de olumsuz etkileyecek, hisse senetleri piyasalarında son iki haftadır yaşanan aşağı yönlü salınımı hızlandırabilecek! S&P Endeksi için de bu hafta kritik olacak. Özellikle dikkat edilmesi gereken seviye 1.410 seviyesi. Bu seviye aşağı kırılmadıkça piyasalar için çok da fazla bir sorun gözükmüyor. Ola ki bu seviye kırılacak olur ise önce 1.380 ve ardından da 1.365 seviyesi önemli destek seviyeleri olacak.
Geçtiğimiz haftayı çok da kritik bir seviyeden kapatan İMKB 100’de bu hafta 65.675 seviyesi (50 günlük HO) önemli olacak. Bu seviye korunduğu sürece 67.900 seviyesine kadar bir toparlanma görülebilir. Ancak bu seviyenin aşılması hayli zor. Hatta bu seviyeler gelinecek olur ise daha önceleri alınmış ancak satıl(a)mamış olan bazı poziyonların azaltılmasında fayda var! Zira gelişmiş ülke piyasaalrında yaşanabilecek bir geri çekilme, İMKB’yi daha da “sert vurabilir”! Dikkatli olmakta fayda var!