Kredi sigortası da neymiş?
.
Geçtiğimiz yıllarda Avrupa’dan ithalat yapan şirketlerin sıkça “karşılaştıkları” bir ürün bu. Avrupa’daki satıcı firmalar, Türkiye’deki ithalatçının riskini almak istemediklerinde, Türk firmalarından alacaklarını sigortalıyorlardı. Artık bu sigorta bizde de kullanılmaya başlandı.
“Nedir bu kredi sigortası?” derseniz; teknik olarak firmaların yapmış oldukları satışlardan doğan alacaklarının; bir prim karşılığında sigortalanması işi. İhracatçıların yurtdışındaki alacaklarının sigortalanması ile başlayan alacak sigortası (kredi sigortası) olarak da adlandırılan bu ürün; yavaş yavaş yurtiçindeki alacaklar için de kullanılmaya başlandı.
Alacakların yüzde 90’ına kadar tahsilat imkânı tanıyan bu sigorta için, tüm alacaklar bir “havuzda” toplanıyor. Bu havuzun kalitesine, büyüklüğüne, çeşitliliğine bağlı olarak cüz’i bir prim saptanıyor. Yılda bir kere ödenen bu prim karşılığında, yıl içinde birden fazla da olsa aynı firma ile yapılan her işlem sigorta kapsamına alınmış oluyor.
Bu sigorta poliçesi sayesinde; yeni müşteri edinme, var olan müşterilerle ilgili daha fazla risk alabilme şansı elde edilebiliyor. Sigortayı yapan kuruluş ile sigortalı arasında bilgi alışverişine imkân sağlayan bir “kanal” açılıyor. Her yeni müşteri “havuza” eklenmeden önce hatta alacak dahi oluşmadan önce sigorta şirketinden bilgi ve o firmaya ait “limit” alınıyor. Bu sayede kiminle çalışıp çalışmamaya, ya da riskleri artırıp artırmamaya kolayca karar verilebiliyor.
Alacak sigortasının avantajları ise şunlar;
* Kredibilitesi yüksek firmalarla “açık hesap” çalışarak bankacılık maliyetlerinden tasarruf edilebiliyor.
* Sigorta şirketinin veri tabanında olan, tanıdığı ve riskini kabul ettiği yeni müşterilerle tahsilat kaygısı olmadan kısa zamanda çalışmaya başlanabiliyor.
* Alacakların riskleri azaldığı, kalitesi yükseldiği için kredi maliyetleri azaltılabiliyor.
* Değişik fonlama alternatifleri yaratılabiliyor.
* Satış vadeleri uzatılabiliyor, bu sayede daha fazla satış yapma imkânı ortaya çıkabiliyor.
* Tahsilat sorunlarıyla uğraşmak yerine; işin kendisine daha fazla yoğunlaşılabiliyor.
Alacak sigortalarının sağlamış olduğu kolaylıklarla satışlarda yüzde 10’a kadar artış sağlanabildiği görülmüş. Böylesi bir avantajın, prim maliyetlerini fazlasıyla karşıladığı varsayımıyla, bu sigortaların her türlü alacak riski taşıyan firmalarca kullanılması ciddi faydalar sağlayabilecektir.