Şampiy10
Magazin
Gündem

Kısa vadeli dipler görüldü mü?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yunanistan’da sandıktan çıkan ‘politik kaos’ sonrasında kurulamayan hükümet ve yeniden seçimlere gidileceğinin açıklanması, AB Bölgesi’ndeki krizi bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Fransa’da Hollande’ın seçilmesi ve Merkel’in partisinin Almanya’nın en önemli seçim bölgelerinden Kuzey Rhine Westphalia Bölgesi’ndeki yerel seçimlerde oy kaybetmesi, gerilimi bir kez daha arttırdı. Bu haberler bir anlamda euronun dolar karşısındaki ‘faiz avantajını’ da azalttı.

Önceki hafta önemli teknik destek seviyesi olan 1.3030’un aşağı kırılması düşüşü daha da hızlandırdı ve paritenin 1.2682’ye kadar gerilemesine neden oldu. Uzun zamandan beri dile getirdiğim 1.2650 seviyesine oldukça yaklaşıldı. Şimdilik bu seviye tutmuş görünüyor.

Benzer bir durum dolar/TL kurlarında da yaşandı. Paritenin de etkisiyle dün, gün içinde bir ara 1.8330’a kadar yükselen dolar/TL kurları gelen satışlarla 1.8250’deki kritik eşiğin altına geriledi. Yaşanan yükselişin tüm gelişmekte olan ülke piyasalarını ortak etkilediğini; sadece bize has olmadığını gören Merkez Bankası’nın kur yükseldikçe ‘istisnai gün’ ilan etme alışkanlığını bir kenara bırakması da bir anlamda bu harekette etkili oldu. (Not: Hindistan rupisi dün dolar karşısında 54.52 ile tarihin en düşük seviyesine geriledi.)

Bir başka kritik destekten dönen enstrüman da altın idi. Hemen herkesin tersine altının gerileyeceğini; yakın zamanda 1.525 teknik ‘desteğe’ inileceğini değişik ortamlarda dile getirmiştim. Dün 1.527 ile bu seviyeye oldukça yaklaşıldı! Bu seviye görüldükten sonra yeniden 1.540’ların üzerine çıkıldı. Gümüş her ne kadar hedef seviyesi olan 26.40 dolara gelememiş olsa da 27.22 ile o da önemli bir dip gördü!

Bakırı da unutmamak gerek! Bakırın libresi (0.4536 kg) dün 345.30 cent’e kadar geriledi. Kritik eşik 348.30 idi. Bu yazı yazıldığı sıralarda bu seviyelerin üzerinde bir kapanış çabası vardı.

Dönüş günü olduğunu düşünenlerin alımları özellikle ABD hisse senetlerinin vadeli kontratlarında ve İMKB’de zayıf da olsa bir toparlanmayı da beraberinde getirdi. Özellikle BRIC ülkelerinden ‘pozitif ayrışan’ (bence şimdilik!) İMKB’nin 200 günlük Hareketli Ortalaması’na çok yakın bir seviyeden dönmesi de dünün önemli hareketlerinden biriydi.

Hülasası dün itibarıyla bir çok enstrümanda kısa vadeli teknik dip seviyeleri ya görüldü ya da oldukça yaklaşıldı. Şimdi 1 Mayıs’tan bu yana yaşanan düşüş dalgasının düzeltme dönemine giriliyor! Yükselişler sınırlı olacaktır. Bu düzeltmenin kalıcı bir yükselişe dönüşme ihtimali şimdilik düşük görünüyor! Yaşanacak düzeltme sonrasında, dün görülen diplerin yeniden test edildiği, hatta bazılarının aşağı geçildiği günleri göreceğiz!

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.