Kaos bizi de vurabilir!
.
Ukrayna ve Tayland’da yaşanan gerginlik gelişmekte olan ülke piyasalarını da tehdit ediyor. Bu ülkelerdeki çalkantı nedeniyle bir çok gelişen ülke para birimi değer kaybediyor. Krizin derinleşmesi dalganın boyutunu büyütebilir.
Ukrayna’da yaşananlar adeta bir iç savaş görünümünü almış durumda. Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyen ülkenin batısı ile Rusya’yla birlikte yaşamak isteyen ülkenin doğusu çatışıyor. Çatışmalarda son gelen bilgilere göre biri gazeteci olmak üzere 26 kişi hayatını kaybetmiş. Başkent Kiev’in Euro Maidan(Bağımsızlık Meydanı) savaş alanına dönmüş durumda.
Ukrayna para birimi olayların şiddetlenmeye başladı 8 Ocak’tan bu yana yüzde 8.3 değer kaybettiww. AB bugün Ukrayna başlığında acil toplantı yapma kararı aldı ve “yaptırımlar” konuşulup, karar bağlanacak. Bu arada ülkenin batısında yer alan Lviv bölgesinin “bağımsızlık” ilan ettiği haberleri geliyor. Sochi’deki olimpiyatları kazasız belâsız atlatmaya çalışan Putin; bağımsızlık ilânı ve zirve yapan olaylar karşısında, tutumunu büyük olasılıkla sertleştirecektir.
Bu arada dün “uygun” teklif gelmediğinden, Rusya’daki iki bono ihraç ihalesi iptal edildi. Ruble değer kaybederken Rus bono (OFZ) gösterge faizleri de yükseldi, Rus borsası yüzde 2.8 değer kaybetti. Ukrayna ve Rusya’daki gelişmeler Macaristan ve Polonya para birimlerini de olumsuz etkiledi. Forint ve Zloty değer kaybetti.
Mesele sadece Ukrayna ve yakın “çevresi” değil. Venezuela ve Tayland’da da olaylar tırmanıyor. Her iki ülkeden de sokak gösterilerinin şiddetlendiği yönünde haberler var.
Zincir genişliyor
Kargaşa yaşanan ülkelere aslında Mısır’ı da eklemek gerek. Komşumuz Suriye’de 2 yılı aşan iç savaşın motifleri farklı da olsa bizi çok yakından ilgilendiriyor ve doğal olarak etkiliyor. Yurt dışında yaşananlar bizim de içinde bulunduğumuz gelişen ülkeler grubunu doğrudan ilgilendiriyor. Dışırıdan gelen bu etkilerin üzerine bir de içerideki yüksek politik tansiyonu ve Mart seçimlerini göz önüne aldığımızda finansal piyasalarımızı zor günler bekliyor. Salı günü öğleden sonra Borsa İstanbul’a gelen sert satış dün de sürdü, dolar 2.19’u aştı. Umarım bu dönemde başta hükümet olarak politika yapıcılar aklıselim davranırlar da Ukrayna başta olmak üzere gelişen ülkelerdeki kaos bizi de vurmaz...
Merkez faizlerin seviyesinden memnun
Ocak ayında yapılan ara Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sert faiz artırımına giden Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde de piyasayı 1 haftalık repo ihalesi faiz oranından fonlamaya devam edecek ve ortalama fonlama maliyetini mevcut yüzde 10’da tutacak.
Merkez Bankası’nın dün ekonomistler ile gerçekleştirdiği toplantıya katılan bankacılar, Merkez Bankası’sı yetkililerinin önümüzdeki dönemde ortalama fonlama maliyetinin mevcut yüzde 10 seviyesinde yatay kalacağını söylediğini ancak gerektiği takdirde likidite adımlarının ve daha fazla sıkılaştırmanın her zaman masada olabileceğini söylediğini belirtti.
Merkez Bankası yetkililerinin yaptığı sunumda enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ifade edildi.Bankacılar ayrıca Merkez Bankası yetkililerinin yakın gelecekte zorunlu karşılıklarda bir indirim öngörmediklerini, indirimin ancak kredi büyüme oranının “sağlıklı bir seviyenin” altına düşmesi halinde olabileceğini söyledi.
1271 puan
Ukrayna’nın 5 yıl vadeli CDS’leri 89 baz puan artarak 1271 puanla 5 yılın zirvesine çıktı.