Şampiy10
Magazin
Gündem

İMKB dolar bazında da rekor kıracak mı?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Geçen yıl yüzde 50’nin üzerinde artarak tüm dünyada dikkatleri üzerine çeken İMKB yeni yıla da hızlı başladı. Son 5 işlem gününde soluksuz yükselen ve TL bazında peşpeşe rekorlar kıran İMKB hâlâ dolar bazındaki rekoruna ulaşamadı. Borsa, Cuma günü dolar bazında 4.83 dolardan kapandı. Rekor 5 Kasım 2010’da görülen 5.10 dolar seviyesinde. Dolar bazında da rekora adım adım yaklaşan İMKB’de ilk kritik seviye 4.98 dolar

İMKB 100 Endeksi geçtiğimiz haftanın 5 işlem gününü de yükselişle kapatmayı başardı. Hazine’nin ihalelerinin “yoğun” olduğu bir dönemde faiz cephesinde önemli değişimler olmazken, İMKB’nin rekorlar kırması neredeyse artık “sıradan” hale geldi. Ancak kırılan bu rekorlar “TL” bazında. Ağırlığını yabancı yatırımcıların oluşturduğu İMKB’nin performansına bir de onların gözünden bakmakta fayda var.

TL cinsinden fiyatlanan hisse senetlerini alabilmek için dolar getirip, TL’ye çeviren yabancı yatırımcıların bakış açısıyla henüz daha “tarihi rekor” kırılmış değil! Daha önceki rekor 5 Kasım 2010 tarihinde görülen 5.10 dolar seviyesinde. Geçtiğimiz Cuma günü İMKB 100 Endeksi, 4.86 dolara çıkarken kapanış 4.83 dolar seviyesinde gerçekleşti. Henüz daha rekorun gerisinde!

Teknik olarak bakıldığında 4.50 ve ardından da 4.65 dolar seviyeleri kritik eşiklerdi. Geçtiğimiz hafta için yaptığım “İMKB yatay/yüksek bir seyir izleyecek” tahminin ardında bu seviyelerin kısa vadeli direnç seviyeleri olacağı varsayımı vardı. Ancak bu seviyeler de neredeyse soluksuz geçildiler. Yılbaşında yaptığım tahminlerde 4.50-4.65 seviyelerinde İMKB’nin bir durup-dinleneceğini; ardından 4 dolar seviyelerine bir düzeltme yaptıktan sonra 5.10 dolar seviyesine doğru bir yükseliş yaşanacağını varsaymıştım. Ancak İMKB’nin pek öyle durup-dinlenmeyi düşünmediği anlaşılıyor.

İMKB’de yaşanan rallinin nedenleri

- Gelişmekte olan ülke piyasalarına yeni yıl ile birlikte artan para girişi: Aslında bu yeni bir argüman! Tek başına bu denli hızlı ve “istikrarlı” yükselişi açıklamaya yeterli değil!

- İmralı sürecinindeki “iyimser” hava: Bu gelişmenin piyasalarda pozitif bir hava estirdiği kesin. Ancak bu sürecin çok kısa bir süre içinde sonuçlanacağını “satın almak” için bence henüz “erken”.

- Not artışı: Bu mesele için zamanlamayı kestirmek hayli zor! Belki bazıları bir önceki artışta olduğu gibi “daha iyi analiz” yapma şansına sahip olmuş olabilir. Bu arada not artışı “haberinin” kimden geldiğinin de önemi var:

-Not artışı S&P’den gelirse... Hem sözleşmesi yenilenmemiş hem de bu denli “ketum (sıfırcı)” S&P’nin notumuzu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarması için “iki” kademe artış yapması gerekiyor. Hayli zor! Ancak S&P’nin “bir kademe” arttırması piyasalardaki “iki şirketten not artışı gerekiyor” beklentisini canlı tutacak. “Not artışı” argümanı “alınıp-satılmaya” devam edecektir.

- Moody’s’den artış gelirse... Tek başına Moody’s’den gelirse “iki şirketten yatırım yapılabilir” nota sahip olacağımızdan dolayı “not artışı” argümanı hızlı bir şekilde “realize” olacak ve beklenti ortadan kalkacaktır. Bu durumda kâr realizayonu ihtimali daha da artacaktır.

- Beklentiler sürdükçe satıcıların sayısı az oluyor, yükseliş kolaylaşıyor. Beklentiler bu denli canlıyken kimse satmak istemiyor, satan pişman oluyor. Bu durumda da her yeni gelen alım hisse senedi piyasalarını hızla yükseltiyor.

Hisse senetleri yükselirken benzer beklentiler dolar/TL kurlarını da aşağı çekiyor. Her ne kadar 1.33’lerin üzerinde seyreden “değerli” euro da bu sürece az da olsa katkı yapsa da dolar/TL kurlarının gerilemesi, İMKB’nin dolar bazında yeni yükseklere, hatta muhtemelen yeni “zirveye” gitmesine de yardımcı oluyor.

Kurlardaki düşüş rekora gidişi destekler

Dolar/TL kurlarında 1.7650 önemli destek seviyesiydi. Geçtiğimiz hafta içinde bu seviyenin altına inildi. Önümüzdeki günlerde 1.7450’ye kadar bir gerileme (euronun yeniden 1.34’ün üzerine çıkması bu olasılığı güçlendirecektir.) İMKB’nin dolar bazında en azından bir önceki zirvenin test edilme olasılığını güçlendirecek.

4.50 dolar seviyesi hızla geçilince yeni hedef 4.98 dolar! Bunu bir önceki zirve olan 5.10 dolar olarak kabul etmek çok da büyük bir hata/öngörü olmayacaktır. Geçtiğimiz haftanın seyrine bakıldığında bu seviyenin aşılması da söz konusu. Bu durumda dolar bazında da “tarihi rekor” kırılabilir. Yeni hedef 5.50 dolar olacak gibi görünüyor!

ABD’de borç tavanı problemine yeni bir ara çözüm “bulunması” ABD piyasalarını ve de dünyayı bir süreliğine rahatlatacak. Japonya’da hükümet ile Japon Merkez Bankası (BoJ) arasında yüzde 2 enflasyon tavanı ve devlet borç senetleri alım limitinin artırılması konusunda “mutabakatın” yakın olduğu haberleri bu haftanın da pozitif bir havada geçme olasılığını güçlendiriyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.