Şampiy10
Magazin
Gündem

İMKB direnebilecek mi?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Geçtiğimiz hafta başında piyasaların bir atımlık barutu olduğunu, bunu iyi kullanabilirlerse düşüşe ara verilebileceğini söylemiştim. Barutunu en iyi kullanan İMKB oldu. Düşüşe direnen İMKB, diğer borsalar gerilerken haftanın sonunda net bir şekilde ‘pozitif ayrıştı.’ Acaba bu hafta da İMKB borsaların düşüşüne direnebilecek mi? Hiç sanmam!

Geçtiğimiz hafta başında piyasaların bir atımlık barutu olduğuna, bunu iyi kullanabilirlerse düşüşlere bir süre ara verilebileceğine değinmiştim. Geçtiğimiz haftanın başında hisse senedi borsaları bu barutlarını kullandılar ancak haftanın ikinci yarısında barut da kalmadığından dolayı önemli gerilemeler yaşandı. Özellikle DAX, S&P 500 ve Dow Jones endeksleri 200 günlük hareketli ortalamalarının (HO) altında kapanışlar yaptı. Barutunu en iyi kullanan İMKB oldu. Hafta boyunca düşüşe direnen İMKB, diğer borsalar gerilerken haftanın sonunda diğerlerinden net bir şekilde ‘pozitif ayrıştı.’ Sebeplerine ve bu hafta neler olabileceğine geçmeden önce kısaca geçtiğimiz haftaya bir göz atalım.

Piyasaları en fazla ‘bozan’ 150 bin beklenen ABD Tarım Dışı İstihdamı (NFP) 69 bin olarak açıklanması oldu! Önceki ay verisi de 115 binden 77 bine revize edilmiş ki işin tuzu biberi oldu! İşsizlik oranında da bir önceki ay gibi yüzde 8.1 beklenirken açıklanan yüzde 8.2 oldu. Her iki veri de beklentilerin oldukça altındaydı. Moralleri bozdu! Hafta boyunca Avrupa’dan ve Çin’den gelen ‘Satınalma Yöneticileri Endeksleri’ (PMI) kritik eşik olan 50 seviyesinin altında gelmeye devam etti.

Gelişmiş ülke piyasaları ‘dağıldıkça’, gelişmekte olan ülke piyasaları da bundan etkilendi ve bu piyasalardan çıkış hızlandı. Özellikle de düşen petrol fiyatları sonrasında Rusya’dan... Bu çıkışlar para birimlerini de etkiledi doğal olarak... (Rus rublesininin 1 Mayıs’tan geçtiğimiz Cuma gününe kadar kaybı yüzde 16.7!)

Gelişmekte olan para brimlerindeki bu hızlı değer kaybı, ister istemez; diğerleri kadar olmasa da; dolar/TL kurlarını da etkiledi. Dolar/TL kurları Cuma günü 1.8780’e kadar yükseldi! (MB’nın ‘varlığı’ ve euro/dolar paritesinin diplerden dönmesi sayesinde kapanış 1.8585 seviyelerinden gerçekleşti!) Bu arada gelişmekte olan ülke para birimrinde opsiyonların hesaplanmasında esas olan ‘volatilite’ (kısaca ‘Vol’) oranları yükselirken, 1 aylık ‘Vol’ler yıllıkların üzerine çıktı. Önemli bir gelişme bu!

Tüm bunlara bakıldığında; sene başında yaratılan ‘ABD ekonomisinde herşey yolunda’ balonun sönmeye başladığı, gelişmekte olan ülke piyasalarının da bunlardan etkilendiği söylenebilir. Teknik analiz açısından bakıldığında 200 gpnlük HO’nın altına inen ve de haftalık kapanışlarını bu seviyelerden yapan gelişmekte olan ülke borsalarında düşüşlerin devam edeğini beklemek hata olmayacak!

Peki dışarıda bunlar olurken nasıl oldu da İMKB bu düşüşlere direnebildi?

Bunun bir kaç sebebi var:

- İlki dolar/TL kurlarının; ‘MB’nın zımni garantisi’ nedeniyle fazla değer kaybetmemiş (TL’nin düşmemiş) olması! Ne de olsa MB yıl başında ‘Bu yıl TL’ye yatırım yapanlar kârlı’ çıkacak dememiş miydi? Hele bir de kendi ihraç ettiği para biriminde yabancı para birimlerini ‘karşılık’ olarak kabul etmesi de bunun bir başka teyidi sanki...

- Bir diğer faktör; başta gelişmiş ülkelerin önde gelenleri olmak üzere; bono getirilerinin çok ciddi olarak gerilemesine karşın TL cinsinden bono getirilerinde herhangi bir satış/panik görülmemesi... ‘En büyük rakibimiz’ Brezilya faizleri düşürürken, bizde bono getirilerinin ‘halen daha’ yüzde 9.40 seviyelerinde ‘salınması’ gerilimi azaltıyor!

- Brent petrolünde 100 doların altına inilmesinin de cari açık endişelerini azalttığını unutmayalım. 97.55 dolar/varil seviyesinin görülmesi, 95 doların önünü açacak gibi...

- Morgan Stanley Gelişmekte olan Ülke endekslerinde Türkiye’nin payını arttırmasını da atlamayalım. Bu artış sonrasında alınan pozisyonların hem hisse hem de VOB tarafında ‘savunulması’ da IMKB’nin ‘direncini arttırdı’!

- İMKB’nin daha önce negatif ayrışmış olması ve teknik olarak ‘destek seviyelerine kadar gerilemiş olması...

- ... ve son olarak düşen petrol fiyatlarının da etkisiyle hem cari açık endişeleri azalıyor hem de Rusya’dan çıkan fonların en güvenli liman olarak Türkiye’ye girmesi de IMKB’yi düşüşten koruyan bir başka faktör oldu.

Tünm bunlar İMKB’yi ‘koruyan’ unsurlardı. Peki tüm bu unsurlar bu hafta da İMKB’yi korur mu? Ya da yazının başlığında da değindiğim gibi İMKB diğer borsaların düşüşüne direnebilecek mi?

Hiç sanmam!

Küresel piyasalar bu denli birbirine yaklaşmışken, birbirine bu denli entegre olmuş piyasalardan birini diğerlerinden bu denli ‘ayrışması’ hiç de kolay değil! Ya İMKB daha fazla düşecek; ya da diğerleri yükselirken, İMKB’nin yükselişi ‘daha sınırlı’ kalacak.

54.750 seviyesi kritik! Bu seviyenin altına inilecek olur ise, 49.250 seviyesnin bile önü açılacak! Başta ABD borsaları olmak üzere gelişmiş ülke piyasaları bu konuda ‘karar verici’ olacaklar!

İMKB’nin direnişini sürdürmesi için ne yardımcı olabilir derseniz... Euro/dolar paritesinin 1.2620’ye doğru bir toparlanması b konudaki en büyük destek olacak!

Ancak bundan da çok emin değilim!

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.