Şampiy10
Magazin
Gündem

IMF zararı 4.1 trilyon $’a çıkardı!

.

ABONE OL
Vatan Haber

IMF; kredi krizi ve resesyonun sürmesi durumunda “çürümüş” kredi ve finansal varlıklardan kaynaklanan zararın dünya çapında 4.1 trilyon dolara çıkabileceğini açıklamış.

Bu toplam içinde Amerikan bankalarının payı da 2.7 trilyon dolara ulaşabilecekmiş. IMF; ABD finansal sistemine dair olası zararı Ekim 2008’de 1.4, Ocak 2009’da ise 2.2 trilyon dolar olarak açıklamıştı. O günden bu yana yok Obama’nın yeminiydi, yok Geithner planıydı derken “havanda su dövülmeye” devam edildiğinden; zararlar değil azalmak, artmaya devam ediyor.

Ocak-Nisan derken; böyle giderse Temmuz’da bu rakam 3.7 trilyona çıkarsa kimse şaşırmayacak. Gerçekten de böylesi bir artış çok da şaşırtıcı olmayabilir. 2.7 trilyon dolar; 15 trilyon dolarlık ABD ekonomisinin yüzde 18’lik kısmına denk geliyor. Böylesi krizlerde zararların Gayri Safi Hasıla’nın yüzde 25’ine ulaşması sıkça rastlanan bir durum.

Bu hafta sonuna doğru ABD’deki stres testine dair ilk bilgiler kamuoyuna açıklanacak. Geçtiğimiz Pazartesi günü piyasalarda dolaşan dedikodu; 19 bankanın 3 tanesinin “kurtarılamayacak” durumda olduğu, diğerlerinin de “sınavı” geçemediği yönündeydi. Borsalardaki düşüşün asıl sebebi olarak bu dedikodu gösteriliyordu. Bank of America’nın iyi kâr açıklayıp; bunun bir seferlik olduğunu söylemesi ve 6 milyar dolarlık kredi batıkları için karşılık ayırdığını açıklaması da aslında bu dedikoduyu destekler nitelikteydi.

Stres testi ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmamışken; Geithner’in “bankaların çoğunluğu ihtiyacından daha fazla sermayeye sahip” açıklaması sanki piyasaları sakinleştirmeye yönelik bir çaba gibiydi.

Krizin en başından beri sorunun temeline inip, çürük bankaları ayıklayıp batmalarına izin vermeyen ABD, faturanın her geçen gün artmasına neden oluyor. Hem kendisi, hem de dünyanın geri kalanı için. Zamanın iyileştirici etkisi ve insanların durumu kanıksamasıyla bu krizin atlatılacağı umuluyor. Ne yazık ki bu mümkün değil. Mümkün olsaydı; sorunlu kredi meselesini “halı altına süpüren” ve 10 yıldan fazla bir zamandır “sıfır” faiz politikası uygulayan Japonya resesyondan çıkardı. Çıkabildi mi? Tabii ki hayır!

Amerika da sorunu halı altına süpürmeye, göz önünden uzaklaştırmaya çalışıyor. Ancak sorun o kadar büyük ki, bir türlü altına saklanabilecek ebatta bir halı bulunamıyor. Böyle bir halı bulunamayınca da kriz kendi kendini “mayalamaya” devam ediyor, zarar büyüyor.

Yapılacaklar belli. ABD “kalan sağlarla” yola devam etmek zorunda. Canlıymış gibi düşündüğü zombilerden bir an evvel kurtulmalı. Hem kendisi, hem de dünyanın geri kalanı için...

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.