IMF’ye bir de not artışı ‘iliştirildi’
.
Piyasalardaki hareketlilik bugünlerde üçüncü çeyreğin sonuna gelinmiş olması itibarıyla artmış durumda. Bizim dışımızdaki piyasalardaki hareketlilik daha da fazla. Haftaya İstanbul’da yapılacak IMF ve Dünya Bankası toplantılarından geleceğe yönelik iyimser ipuçları bekleyenlerin sayısı hiç de az değil. Buna bir de olası bir IMF programını eklemiş olanlar, hem bonoları alıyorlar, hem de İMKB’de satıcı olmayarak fiyatların cari seviyelerini korumasına katkıda bulunuyorlar. Bu da piyasalardaki düşüşleri sınırlıyor.
ABD’den önceki gün Xerox ve Abbott’un yeni satın almalara yöneleceği haberleri ABD hisse senedi piyasalarının geçen haftaki düşüşlerini tersine çevirmeyi başardı. Ancak harekette bir gariplik de yok değildi.
Emtialarda, bonolarda yaşanan düşüşlere ve geri çekilmelere rağmen ABD hisse senedi piyaslarının tek başına ayrışması bir aslında “garip” bir durum yaratmadı değil. Son birkaç haftadaki bazı parite ve ürünleri daha yakından izlediğimizde durum daha bir öne çıkıyor. Çin Borsası, Baltic Dry endeksi, altın, euro, bakır, petrol, sterlin gibi değişik pariteler gördükleri zirvelerden çok daha aşağılara inerken, özellikle ABD borsalarının tek başına ayrışması çok da uzun ömürlü olmayabileceğini düşündürüyor. Satın alma haberleriyle “zıplayan” ABD piyasalarına, vadeli kontratların bile “yetişememesi” bu fikri güçlendiriyor.
ABD borsaları gibi pozitif havasını koruyan borsalardan birisi de İMKB. 26 Ağustos’taki 48.334 ile görülen en yüksek seviye dün 48.420 ile geçildi. Kapanış bazında da 48.364 ile yeni bir “yıl içi rekor” kırıldı. (Yüzde 8.71 bileşik faiz ile dün; hem yıl içi, hem de tarihi bir rekor da bono bileşiklerinde kırıldı.) Halen daha “umutla beklenen” IMF anlaşması yapılacak beklentisi, piyasaları düşüşten korurken, yükselişi sağlayan asıl faktör Türkiye’nin notunun artacağı beklentisi oldu.
Başbakanın; derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu haksız yere düşük tuttuğunu uluslararası toplantılarda dile getirmesi, Moody’s ve S&P’nin Türkiye’nin “görünümünü” yükseltmeleri, genel olarak not artışı beklentilerini artırdı. Dikkat etmekte fayda var: Görünüm değişti, henüz daha not değil.
Kaldı ki not artsa bile yatırım yapılabilir seviyeye gelene kadar daha iki not artışı (arada da en azında 3-4 görünüm iyileştirilmesi) gerekecek. Her ne kadar bunlar uzun zaman alacak olsa da piyasalar IMF programına şimdi de bir not artışını “iliştirerek” yükseliyor.
Bugün üçüncü çeyrek sonu. Bankalar ve fon yöneticileri bugünkü kapanışlara önem vereceklerdir.
Malûm ardından da bonus mevsimi geliyor...