Hızlı koşan at misali...
.
Hızlı koşan borsada düzeltmeler seyrek oluyor! Ancak oldu mu da dünkü gibi oluyor. 23 binlerden başlayan yükseliş hareketi dün 34.835’e kadar sürdü.
27 Nisan’da yayınlanan; Vatan’dan Ufuk Korcan ile birlikte; Şant Manukyan ve Murat Gülkan ile yapmış olduğumuz söyleşide İMKB’de 35 binli seviyelerin görüleceğine değinmiştim. Dün itibarıyla bu seviye hemen hemen görüldü. Seviye olarak doğruydu ancak hem zamanlama olarak hem de hareketin şekli konusunda yanıldım. Benim öngörüm, 35 binli seviyelerin (hatta 36.175 bile görülebilirdi) yıl sonuna kadar görüleceği yönündeydi.
Sağlıklı bir yükseliş öngörüyordum. Söyleşinin yapıldığı 23 Nisan öncesindeki kapanış 28.956 idi. 29 binli seviyelerden bir kâr realizasyonu olacağını ardından da 26-27 bin bandına kadar bir düzeltme sonrasında aylar süren bir yatay süreç sonrasında 35 binlere gidileceğini varsaymıştım.
“Umutsuzluk barajı” yıkılmışcasına sert ve böylesine çılgın bir hareketi öngörememiştim. Hırsla ve açgözlülükle geride birçok boşluk bırakarak yükselen borsa, dün adeta bir anda frene bastı. Bir ara yüzde 3’ten fazla yükselen borsa, günü yüzde 2.59’luk kayıpla, 32.842’den kapandı.
Bu denli sert dönüşün sebepleri muhtelif. ABD borsalarının açılışı sonrasında; açıklanacak “stres testi” sonuçlarının riskini almak istemeyenlerin satışları piyasalardaki havayı bozdu. Satışların hızlanmasında Milli Piyango “özelleştir(eme)mesinin” de payı vardı. İki katılımcının “muammen bedeli” değil arttırmak, bu bedele yaklaşamaması ihalenin iptaliyle sonuçlandı.
Sabah ve öğleden sonraki seansın başında alım yapanlar, fiyatların hızlı gerilemesiyle, aldıklarını geri vermek zorunda kalınca; “fiyatlar hiç düşmeyecekmiş gibi” alanlar bir anda geri vermek zorunda kaldılar. Bazı banka hisselerindeki kârların; neredeyse bir ay kadar kısa bir zamanda yüzde 125’lere (dolar bazında yüzde 160) ulaştığını atladılar.
Çıkış sert ve hızlı oldu, düzeltme de öyle. Bu yazıyı okuduğunuzda ABD’de stres test sonuçları açıklanmış olacak. Benim tahminim “fincancı katırlarını ürkütmeyecek” tarzda sonuçların açıklanması. Bu beklentiyle yükselen ABD piyasalarında da “munis” sonuçlara rağmen “beklentiyi al, gerçekleşmeyi sat” tarzı bir dönem yaşanacaktır.
Eğer bu satışlar sert olur ve bu da diğer tüm piyasaları etkiler ise, İMKB’de de dün yaşanan satışların devamı gelir. Dünkü 34.835’i zirve kabul edersek; önümüzdeki 31.900 ve ardından da 30.150 seviyelerine kadar bir geri çekilme/düzeltme yaşanacaktır.
Satışların sürmesi ya da stres testlerinden “fincancı katırlarını ürkütecek” sonuçlar çıkmış ise İMKB’de 27.500 seviyelerine kadar ciddi bir düzeltme bile yaşanabilir. Bunun olup olmayacağının analizine önümüzdeki günlerde girebiliriz.
Borsadaki hareketler; gün içinde bir ara 1.5335 seviyelerine kadar gerileyen dolar/TL kurlarının 1.5570; gösterge bono faizlerinin de 11.54 bileşik seviyesinden 11.75’e çıkmasına yol açtı. Ancak her iki piyasa da borsaya oranla çok daha “aklı selim” tepkiler verdiler.
Stres testi, stres yapmayacak derken, dün gün içinde aşırı bir strese neden oldu.
Bugün sonuçları enine boyuna değerlendirmekte fayda var. Test sonuçları ve sonrasındaki açıklamalar bundan sonra gidilecek yol konusunda önemli ipuçları verecek.