Şampiy10
Magazin
Gündem

Hedge fonlar satacak yeni dipler görebiliriz

Hedge fonların satışları bu hafta da sürecek. Herkes bu fonların mallarını ucuzdan almak isteyeceği için bu hafta piyasaların yükselme ihtimali, düşme ihtimaline göre çok daha az.

ABONE OL
Vatan Haber

Türkiye’de ise dolar için 1.7540 çok kritik bir seviye...

Cumhuriyetimizin 85. yılı vesilesiyle haftanın ortası yani Çarşamba günü resmi tatil. Dolayısıyla bankacılık sistemi ve finansal piyasalarımız kapalı olacak. İsabetli de olacakmış gibi görünüyor.

Neden derseniz...

Geçtiğimiz haftaya bakıldığında finansal krizin reel sektörü etkilemeye başladığına dair resmi istatisktikler gelmeye başladı. İngiltere’de ilk kez “negatif büyüme” açıklandı. Bundan sonraki kötü haberlerin öncüsü gibiydi.

Borsalar yıkıldı

İngiliz FTSE 100 endeksi 3.715 ile “yeni dip” gördü. Devamı da gelecektir. FTSE’de 2003 yılındaki 3.277 seviyesinin, hatta altına inilerek 3.045 seviyesinin görülmesi ihtimali artmış durumda.

Kıta Avrupa’sındaki diğer önemli endeks Alman DAX daha dirençli çıkmış gibi. 2003 yılının altına inmiş ola İtalyan MIBTEL ve 2003 dibine hayli yaklaşmış olan Fransız CAC40 endeksleri hiç de DAX’ı destekliyor görünmüyorlar.

Her ne kadar “büyük endeksler” düşüşlere direniyor görünseler de bu hafta içinde gün içi ya da kapanış bazında yeni dip seviyelerin görülme ihtimali oldukça yüksek!

Zira bu ay sonu hedge fonlar için çok önemli! 31 Ekim Cuma günü öncesinde ayı “iyi kapatmak” için hedge fonlar tüm çabalarını harcayacaklardır. Ancak hem bu fonlardan çıkışların olduğu hem de bunların piyasaları “manipülatif” bir şekilde (2007 sonunda olduğu gibi) yukarı götürecek güçleri olmadığı herkesin malûmu.

Herkes bu fonların mallarını ucuzdan almak isteyeceğinden bu hafta piyasaların yükselme ihtimali, düşme ihtimaline göre çok daha az. Bu ve benzer sebeplerle bu haftanın yeni diplerin görüleceği bir hafta olacağını tahmin ediyorum.

Tatil avantaj oldu

Bizim piyasalarımızın tatil olması, bu düşüşlerin özellikle haftanın ilk üç günü içinde görülme ihtimalinin yüksek olmasından dolayı bir avantaj olabilir.

Gelelim haftanın “haplarına”.

Kur cephesi: Geçtiğimiz hafta 6 gelişmekte olan ülke para biriminden 4 tanesi (Real, Rand, Macar Forinti ve YTL) kritik direnç seviyelerini aş(a)madı, altında kapandı. Kore Won’u ve Polonya Zloty’si ise kritik dirençlerinin üzerine geçtiler. Bu iki para birimi dışındaki dirençler önemli. YTL için de bu hafta 1.7540 seviyesi önemli bir direnç. Aşılması ihtimali az da olsa var. 1.7750’nin üzerindeki bir günlük kapanış gerilimi artıracaktır. Günlük yazılarda birlikte takip edeceğiz. Gerilimin azalması durumundaysa 1.58 ve ardından da 1.5140 seviyesi önem kazanacak!

Faiz cephesi: Geçtiğimiz hafta 2006 yılı Haziran ve Ekim aylarında görülen 23.30 seviyelerinin (kapanış bazında da) aşılmasıyla önce 25 ardından da 25.40 ve 25.75 bileşik faiz seviyeleri gündeme gelecektir. Bu denli sert bir yükseliş olması durumunda enflasyona endeksli uzun vadeli tahvillerde ilginç yatırım alternatifleri ortaya çıkacak gibi görünüyor. Bu konuyu bu hafta içindeki yazılarımda ele almaya çalışacağım.

Borsa cephesi: İMKB Cuma günü “cent” bazında Eylül 2004’ten bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Birkaç yazımda dile getirdiğim 1.25 cent seviyesinin (arîzi olarak da 1.10) görülme ihtimali hayli yüksek.

AB ve ABD’deki düşüşlerin tatile rastlaması bizim için bir şans olabilir. Bir düzeltme/toparlanma olması durumundaysa 1.88 cent seviyesi aşılması zor bir direnç olabilir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.