Şampiy10
Magazin
Gündem

Hazine’den 10 yıllık satış başarısı

.

ABONE OL
Vatan Haber

Dün yapılan ihalede Hazine 10 yıl vadeli tahvil yoluyla toplam 946.9 milyon TL borçlandı. İlk kez yapılan 10 yıllık tahvil, altı ayda bir yüzde 5.25 kupon faizi ödeyecek.

İhalede 626.6 milyon TL’lik satış yapılırken ortalama bileşik faiz 11.24 olarak gerçekleşti. İhalede maksimum bilişik faiz yüzde 11.40, minimum bileşik faiz de 10.91 olmuş. İhale öncesinde ortalamadan alırım diyenlere (Rekabetçi Olmayan Teklif-ROT) ise 320.3 milyonluk satış yapılmiş durumda. ROT taleplerinin yarısını karşılayan Hazine’nin bu ihalesi, ilk bakışta yeterli talep görememiş izlenimi uyandırabilir. Aslına bakarsanız ihale öncesindeki satış rakamı beklentisi de bu seviyelerdeydi.

TL mevduatlarının ortalama vadesinin 40 gün civarında olduğu bir bankacılık sisteminin 10 yıl gibi, hele hele sabit faizli bir ihaleye müthiş bir talep göstermesini beklemek haksızlık olsa gerek. Yine de piyasa katılımcıları için bir ilk olan bu ihalede gerçekleştirilen satış rakamı “ilk deneme” için bence başarılı sayılmalı.

İhale öncesindeki faiz beklentisi 10.80-11.00 aralığındaydı. Bu bant 10 yıllık çapraz döviz swap piyasasındaki (Cross currency swap-CCY) faizler civarındaydı. Ancak ihale bu seviyelerden çıksaydı herhangi bir “pozitif marj” imkânı olmayacaktı. 11.25 bileşik ortalama bir yandan alanlara pozitif bir marj imkânı tanırken, diğer yandan da Hazine’nin de piyasa koşullarına duyarlı hareket ettiğini göstermesi açısından önemliydi.

Her ne kadar piyasa katılımcılarından bazıları çıkan faizi “yüksek” bulsalar da Hazine 10 yıl gibi bir vadede sabit faizli bir kıymet satarak bir milat gerçekleştirmiş, “verim eğrisinin” oluşmasını sağlamıştır. İş bundan sonra 5 ile 10 yıl arasını doldurmaya kalıyor.

İhale sonrasında gösterge bonoya ve diğer eski bonolara satış geldi ve faizlerde bir yükseliş yaşandı. Bunu 10 yıllık ihalede satışın az, faizin yüksek olmasına bağlayanlar oldu. Bana göre yaşanan yükselişin dünkü ihaleyle ilgisi pek yoktu. Bono faizlerinde zaten dibe yaklaşılmış, 30 Aralık’taki Başbakan Erdoğan’ın ağzından yapılan IMF açıklaması sonrasında yüzde 9.40-9.16 arasındaki boşluğu kapatacak şekilde yukarıya doğru bir hareket başlamıştı.

Faizlerdeki yükseliş TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz’ın da payı vardı. Yılmaz, dünkü basın toplantısında yıl başındaki vergi artışlarının enflasyon üzerinde olumsuz etkileri olacağını belirtti. Bu da piyasaların enflasyondaki bekleyişler ve de buna bağlı olarak politika faizlerindeki hesaplarını bir miktar bozdu. Satışlar bu yüzdendi. En azından yukarıda belirttiğim boşluk kapanana kadar da sürecek diye düşünüyorum.

“Yüzde 50 ihtimalle olmayacak” dediğim IMF anlaşması olsa bile bu böyle..!

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.