Fırtına her yerde...
.
Dün Cumhuriyetimizin 89. yıldönümüydü. Coşkuyla kutlanması gereken bu gün bir yandan Ankara’daki görüntüler, diğer yandan da 50. gününe yaklaşan açlık grevleriyle gölgelendi. Her zaman olmasını arzuladığımız ulusla barışa bugünlerde daha da bir ihtiyaç duyar hale geldik. Halkın Cumhuriyet Bayramı’nın bu denli sertlikle yasaklanmasını anlamak mümkün değil! Gönüllerde kopan bir fırtınaydı... Suriye’deki kurban bayramı ateşkesi saatlerle sınırlı kalırken, çatışmalar tüm hızıyla sürüyor. Bir fırtına da güneyde...
ABD’de Sandy fırtınası finans dünyasının “kâbesi” New York’a yaklaşıyor. Hayatı ciddi boyutta etkileyecek, New York’ta yaşayanların tedbir almalarını gerektirecek kadar etkili bir fırtına bekleniyor. NY Borsası dün işleme kapatıldı. 1985’teki Gloria fırtınasından sonra ilk kez doğal felaket sebebiyle işlemlere ara veriliyormuş. Bu zoraki tatilin bugün de devam etme ihtimali var. Finans piyasaları için bir anlamda “rehbersiz” kalmak gibi bir durum bu. Tam da başkanlık seçimleri öncesinde, risk almak istemeyenlerin sürelerini kısaltan bir durum ortaya çıktı. Malumunuz haftaya Salı günü yani 6 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi. Bazı anketler Obama’yı bazıları ise Romney’i önde gösteriyor. Adaylardan birisinin “burun farkıyla” kazanma ihtimalinin ortaya çıkması piyasaları riskten uzaklaştırıyor.
Bu arada bizim tatilde olduğumuz sırada Troyka’nın (ECB, AB ve IMF) Yunanistan hakkındaki raporunu tamamladığı ve bu raporda Yunanistan’ın aşırı borç yükünün azaltılması için yeni bir “saç traşına borçlarının silinmesine” ihtiyaç olacağı yer alıyormuş. (Ekim 2011’deki ikinci “saç traşından “ sonra, üçüncüsü için 18 ay ömür biçmiştim, halen daha 6 ay var ve 3.sü ufukta göründü!) Alman Maliye Bakanı Scheuble böyle bir ihtimal olmadığını söylese de AB’nin üçüncü bir borç yapılandırması yapmadan Yunanistan “belâsından” kurtulma olasılığı neredeyse yok. İster komşuyu euroda tutsunlar, ister atsınlar! AB’deki fikir ayrılığının devam ediyor olması; doğal olarak; İspanyol ve İtalyan bono faizlerini olumsuz etkiliyor.
Dün ABD’de açıklanan tüketici harcama verileri beklentilerden iyi gelmesi de bu durumu kısa vadede değiştirebilecek gibi görünmüyor. Batı’nın önde gelen borsa endeksleri; S&P, FTSE, Dow Jones ve DAX; geçtiğimiz haftadan bu yana teknik analiz açısından kritik eşiklerden biri kabul edilen 50 günlük hareketli ortalamalarının altında işlem görmeye devam ediyorlar. Bizler; yazının başında belirttiğim sebeplerle çok da huzurlu geçmeyen; uzun bir tatildeyken dışarıda emtia cephesinden tutun, hisse senetlerine kadar varlık piyasaları yatay/aşağı yönlü bir seyir izledi. Bu seyir Sandy fırtınasının olası “yan etkileri” ve AB’nin Troyka raporunun açıklanmasıyla bu hafta da sürecektir. Yurt içindeki piyasalar bu fırtınalara da dayanmaya çalışacaklardır.
Kısa haftada piyasalar açısından euro/dolar paritesinde 1.2835 ve altında da 1.690 seviyesi öncü göstergeler ve bir anlamda da “destek seviyeleri” olacak. Bu seviyelerin altına inilmiş ise yurt dışındaki bozulma şiddetlenebilir. Fırtınaların bize de “serpintileri” gelecektir!