Fidelity değil yerli!
.
Hazine’nin dün; yarısı dövize endeksli olmak üzere; yaklaşık 8.4 milyar liralık itfası vardı. İtfaları karşılamak için haftanın ilk iki günü yaptığı üç ayrı ihale ile toplam 11.1 milyar lira borçlandı.
Pazartesi günkü enflasyona endeksli (TÜFEX) 14 Ağustos 2013 vadeli tahvilden “ortalamadan alırım” diyenlerle birlikte 4.3 milyar TL, yüzde 12.05 “reel bileşik faizi” ile satıldı!
Salı günü yapılan değişken faizli 5 yıllık; 2 Nisan 2014 vadeli; üç ayda bir faiz ödemeli tahvilden ortalamadan alımlar da dahil olmak üzere 4.1 milyarlık net satış yapıldı. İskontolu; 2 Şubat 2011 vadeli yeni gösterge tahvilde ise toplam 2.7 milyarlık net satış, yüzde 13.35 bileşik faiz ile yapıldı.
Salı günü yapılan ihalelerde Hazine’nin “ortalamadan alırım (ROT)” diyenlerin taleplerinin sadece yüzde 10’unu karşılamış olması, talebin yüksekliğini gösteriyordu. Katılımcılar yeterince alamayız korkusuyla ipin ucunu biraz kaçırmış gibiydiler.
İhalelerin sonuçlarına bakıldığında; Hazine’nin Mart 2006’daki düşük faiz dönemindeki gibi uzun vadeli sabit faizli tahvil satamadığı sonucu çıkarılabilir, ki ben bu fikre daha yakındım. 11.1 milyar içinde sadece 2.7 milyarlık kısmının, sabit faizli olması da bu yargıyı haklı çıkarır görünüyor.
Ancak ihale süreci ile ilgili piyasa katılımcılarından edinilen bilgilere bakıldığında bu durumun Hazine’nin tercihi olmadığı anlaşılıyor. Pazartesi günkü TÜFEX ihalesine beklenin çok üzerinde bir talep gelmiş. Bir kurumun ihaleye 3 milyar liralık tek teklif gönderdiği anlaşılıyor. Piyasalarda konuşulduğu gibi bu kurumun Fidelity adlı bir yabancı yatırım fonu değil, yerli bir özel sektör bankası olduğu anlaşılıyor.
Hazine bu teklifi tek başına kabul etmek yerine “makul” bir fiyat oluşumu için diğer teklifleri de aldığında, satış rakamı 4.3 milyar lira olarak gerçekleşmiş. Ardından Salı günü yapılan değişken faizli 3 ayda bir kupon ödemeli tahvile de bir kamu bankası “özel ilgi” gösterince, Hazine’nin sabit faizli bonoda satabileceği miktar “mecburen” azalmış durumda.
TÜFEX ve değişken faizli bonolarda “toptan” alımların yapılmış olması, yeterince bono alamamış olan bankaların ikinci piyasaya adeta saldırmalarına neden oldu. Bu da; dün yüzde 13.35 bileşik faizle ihraç edilen yeni gösterge bonolarının rekor seviye olan yüzde 13.08’e kadar düşmesine sebep oldu.
Kurların 1.56’lara düşmesine neden olan hareketi Fidelity gibi bir yabancıya bağlayanlar, “diğer gelişmekte olan ülkelerde de Fidelity mi alım yaptı” diye bakmalarında fayda var. Tek bir blok talebin başlattığı hareketlere bakın!